Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Het kwik kan zomaar oplopen tot boven de 30 graden. Omdat we het hier niet echt gewend zijn lopen we extra risico als we toch gaan wandelen. Wandelen in de hitte moet je echt weloverwogen doen anders kan het tot (ernstige) problemen leiden. Daarom 5 tips als je moet wandelen in de hitte. Moet, want de eerste tip is eigenlijk: doe het niet, blijf lekker thuis. Maar als dat geen optie is:

Tip 1: Probeer jezelf zo koel mogelijk te houden.

– Ga wandelen op het koelste moment van de dag

– Loop zoveel mogelijk in de schaduw

– Neem elke gelegenheid om je wat op te frissen. Besprenkel jezelf met koel water, maak je pet nat of leg een natte doek in je nek.

Tip 2: Bescherm je lichaam tegen de zon.

– Stel zo min mogelijk huid bloot aan de zon. Draag een lange (dunne) broek en een overhemd met lange mouwen. De beste kleur is wit ivm met terugkaatsing van de zon. Draag beter geen zwart. Strakke kleding voert warmte slechter af, draag daarom losse en ademende kleding.

– Bescherm je hoofd en nek tegen de zon; draag een hoed, die beschermt het beste omdat die een brede rand heeft. het liefst een met een flap. Anders een pet met een flap.

– Bescherm je ogen met een sportieve zonnebril.

– Smeer je goed en meerdere malen in met een zonnebrandcrème met hoge factor.

Tip 3: Drink!

– Drink de hele dag door en niet pas als je dorst hebt. Denk eraan om al een halve liter te hebben gedronken voordat je van start gaat. Hoeveel je verder moet drinken is voor iedereen verschillend. Een goede graadmeter is de kleur van je urine. Als deze donker is, drink je onvoldoende. Ook op hele hete dagen moet je zo’n anderhalve liter urine produceren.

– Drink bij voorkeur water, thee of een sportdrank. De laatste vult ook je zoutbehoefte en caloriebehoefte aan.

– Drink liever geen koffie, dat onttrekt vocht uit je lichaam. Alcohol is helemaal ‘not done’.

Tip 4: Eet niet te veel.

– Ga geen moeilijk verteerbare kost lopen verwerken. Het verteren van voedsel produceert warmte en daar zit je nu net niet op te wachten.

– Eet regelmatig, kleine hoeveelheden, licht verteerbaar voedsel.

– Heb je wat extra energie nodig denk dan aan een sportdrankje of druivensuiker ingenomen met water.

– Om je zoutbehoefte wat aan te vullen is een isotone sportdrank prima. Maar een handje chips, beker bouillon of wat zoute drop doet het ook goed. Zouttabletten worden afgeraden.

Tip 5: Pas je wandeltempo aan.

– Wees niet stoer en pas je aan de omstandigheden aan. Dat kan dus betekenen dat je veel rustiger gaat lopen en meer pauzes houdt.

– Stop er op tijd mee. Luister goed naar je lichaam en kort een wandeling zo nodig in.

  ♦♦♦

Wandelen in de hitte kan echt gevaarlijk zijn; neem alle voorzorgmaatregelen en geef gehoor aan de signalen die je lichaam geeft. Wees alert op symptomen als hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, spierkrampen, verwardheid, rillerigheid of duizeligheid. Die kunnen wijzen op vochttekort, een zonnesteek of oververhitting (hyperthermie). Loop niet stug door. Hyperthermie is dodelijk.

wandelen hitte