Het is een regelmatig terugkerende vraag in de Facebookgroep #wandel1000km: ‘Welke app gebruiken jullie om de kilometers die je wandelt op te tellen?’ Ook wordt er regelmatig geïnformeerd naar hoe je zo’n mooi overzichtje kan krijgen die je kunt delen op Facebook. Hieronder een opsomming van de meest gebruikte apps met een beschrijving van de mogelijkheden.

De beschreven apps zijn allemaal gratis te downloaden. De gratis versie voldoet prima om bij te houden hoeveel kilometers  je wandelt en om je wandelingen te delen op Social Media. De apps doen ongeveer allemaal hetzelfde. De verschillen zitten voornamelijk in het gebruiksgemak en vormgeving. Het is natuurlijk voor ieder erg persoonlijk wat je fijn vindt. Je went ook erg aan de app die je langer gebruikt. De verschillen komen meer tot uiting in de uitgebreidere versies. Daar betaal je dan ook een verschillend maandbedrag voor.

De gemakkelijkste manier om je wandelkilometers bij te houden is via de standaard app op je telefoon. Bij een Android is dat SHealth en bij een Apple kun je ingebouwde stappenteller activeren. Nadeel van deze functies is dat je altijd je telefoon bij je moet dragen en dat het ook onnauwkeurig is. De meeste deelnemers aan de challenge Wandel1000km tellen ook niet hun stappen, maar tellen alleen de wandelingen die ze extra maken. Daarvoor zijn een aantal apps die handig zijn.

Welke wandelapp voor je smartphone om je kilometers bij te houden:

stravaStrava

Een zeer professionele app is Strava. Deze wordt door vele Wandel1000km-deelnemers gebruikt. Je kunt de app zowel op je smartphone als op je GPS apparaat zetten. Strava heeft een enorm sociaal netwerk met een miljoen actieve mensen die interactief bezig zijn.

In deze wandel app kun je de wandeling heel goed bijhouden. Achteraf krijg je een kaartje waarop je mooi kunt zien hoe de route loopt die je die dag gewandeld hebt. Je ziet hoe lang je onderweg bent geweest en hoeveel kilometer je hebt afgelegd. Met één klik deel jij je route op Social Media.

Op Strava kun je de gemeten gegevens vergelijken met eerdere prestaties, dat werkt motiverend. Op je vaste computer kun de alle gegevens verder analyseren en verwerken. De activiteitenkaart is gedetailleerd en wat misschien wel het allerfijnst is: ook de gratis versie heeft geen spamberichten.

Meer over Strava

Walktracker, app om afgelegde kilometers bij te houden

Walktracker

Walktracker is een gratis app ontwikkelt voor en door wandelaars. Het is een no-nonsens app, waardoor het energieverbruik laag kan blijven zodat lange wandelingen geregistreerd kunnen worden.

Voor deze app hoef je geen extern account aan te maken of het aan Facebook te koppelen. Toch kun je gemakkelijk je afgelegde wandeling delen via Facebook en via de mail naar jezelf of naar vrienden sturen.

De app is simpel in gebruik. Er zijn twee tabbladen: Track en Trips. In het tapblad Track kun je op de startknop drukken om te starten met het opnemen van de wandeling. Je gaat wandelen als de GPS aangeeft dat hij je gevonden heeft. De aanwijzer op de kaart toont je huidige positie. Er is een pauzeknop en een stopknop voor als je klaar bent. Bovenaan de kaart zie je de duur en afstand van je huidige wandeling. Wil je meer info, druk dan op de i. Er verschijnt een scherm met meer informatie over je wandeling zoals gemiddelde snelheid, hoogteverschil en GPS-gegevens. Op het tabblad Trips zie je een overzicht van je vastgelegde wandelingen. Dat maakt dat je de afgelegde kilometers gemakkelijk kunt optellen.

Het is ook mogelijk om je afgelegde wandelroute te delen met medewandelaars, door het op de WalkTracker Wiki te plaatsen. Je kunt maximaal 3 foto’s toevoegen met beschrijvingen bij uw wandeling. Wandelaars kunnen dan jouw wandelroute nalopen.

Meer over Walktracker

komoot, app om wandelkilometers bij te houden

Komoot

Komoot is een app met voorgeplande routes voor fietsers en wandelaars. Je kunt er ook je eigen route in vastleggen. Aanmelden is gratis, maar wil je meerdere regio’s ontdekken dan betaal je per regio een bijdrage voor Komoot Maps. Bij een premium abonnement krijg je nog meer voordelen. De app is er zowel voor Android als voor Apple.

Een mooie feature is dat een stem je de weg wijst. Ook is de app goed off-line te gebruiken. Ik hoor regelmatig dat wandelaars deze app met tevredenheid gebruiken. Zelf heb ik hem ook geïnstalleerd en pakket gekocht (!!) maar ik vind het geen fijne app. Ik krijg de spraaknavigatie niet aan de gang (ook niet met de helpfunctie) terwijl me dat zo handig leek en ik word gek van alle mails die ze me toesturen met wandelroutes waar ik helemaal geen interesse in heb. Ik ken apps die ik fijner vind werken.

Meer over Komoot

sportstracker, app om wandelkiometers mee vast te leggen

Sports Tracker

Sports Tracker is een app die niet mag ontbreken in dit rijtje. Het was de allereerste app die je training kan volgen via GPS en de data analyseert. De app prijst zichzelf aan als hardloop en fiets app, maar is ook heel goed te gebruiken voor wandelen, mountainbiken, skiën, of wat je maar buiten wilt doen.

De App is super gemakkelijk te installeren. Koppel hem aan je Facebook of een emailadres en je kunt meteen beginnen.  De lay-out is simpel. Een leuke feature is de heatmap. Je kunt in de omgeving zien wat de populairste routes zijn. Handig is ook de kalender, waarmee je gemakkelijk je prestaties terug kunt vinden.

Je kunt wandelroutes inladen, en ook zelf maken. Je kunt je routes delen met de Sports Tracker Community en via een website je vorderingen bijhouden en analyseren. Geschikt voor zowel Android als Apple.

Meer over Sports Tracker

Runtasticruntastic

Runtastic is eigenlijk een hardloop app maar werkt ook heel goed voor wandelaars. Runtastic werkt net zoals de andere apps met GPS en houdt van alles bij: afstand, route, calorieën, snelheid. De gratis versie van Runtastic heeft zelfs een audiospeler waarmee je je favoriete muziek kunt beluisteren tijdens het wandelen. Deze gratis versie heeft niet de mogelijkheid om audioboodschappen door te krijgen over je vorderingen. Dat kan alleen in de Pro versie. Je kunt Runtastic koppelen aan je horloge, weegschaal, hartslagmeter, telefoon en PC. Op de laatste kun je je vorderingen bijhouden.

Meer over Runtastic

Runkeeperrunkeeper

Runkeeper is een app waar je naast vele andere sporten ook wandelen op kunt selecteren. Het werkt net als de voorgaande apps: je drukt op start en begint met je wandeling. Elke 5 minuten hoor je een update over je vorderingen. Als je klaar bent met je wandeling krijg je een overzichtsscherm met een de afgelegde afstand, de tijd, je snelheid etc. Ook een Google Maps kaartje met de route wordt getoond. Bij Runkeeper kun je ook op de PC je vorderingen bijhouden en bewerken. Runkeeper heeft zeer uitgebreide mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen doelen instellen, met een groep je vorderingen delen, is Spotify geïntegreerd en kun op maat gemaakte trainingsschema’s volgen.  Voor dat laatste moet je wel een premium abonnement nemen.

Meer over Runkeeper

MapmyWalkmapmywalk

Een echte wandel app is MapmyWalk. Het is een simpele maar doeltreffende app die alle basisfuncties heeft die je nodig hebt om je wandeling te meten, op te slaan en te delen. Het geeft aan het eind van je wandeling een mooi overzichtje met je gelopen kilometers, de duur, je verbrande calorieën, de hoogtemeters met daarbij een routekaartje. Makkelijk te delen op Facebook, Twitter en via de mail. Ook hier kun je je vorderingen bijhouden op de PC.

Meer over MapmyWalk

Relive app om je wandeling te registeren

Relive

De app is minder geschikt om je wandelkilometer op te tellen, maar wil je je wandelroute op een hele mooie manier vastleggen en delen op social media, dan is Relive de app voor jou. Deze app zet een afgelegde route tijdens het wandelen of hardlopen om in een video waarbij je vanaf boven, in vogelvlucht, de route kunt bekijken. De foto’s die je tijdens de route hebt gemaakt, worden eraan toegevoegd. De app is gratis en helemaal niet zo moeilijk om te bedienen. Je koppelt hem aan een andere app. Het werkt onder andere samen met Strava, Garmin en Polar, maar je kunt ook aangeven dat je een andere app gebruikt.

Bepaalde functies zoals het toevoegen van verschillende soorten muziek aan de video, zijn alleen mogelijk met Relive Plus.

Meer over de Relive

flavicon wandelvrouw