Behoorlijk gênant om in de tweede week al te moeten bekennen dat ik ben aangekomen. Hoe kan ik ook bedacht hebben om mijn gewicht wekelijks met iedereen te delen? Dat was best dom. Je gewicht is misschien wel het laatste taboe in Nederland. En als je het dan toch moet melden, doe je er toch altijd minimaal een paar kilo af. Ik tenminste wel. De meest lastige momenten zijn bij de skiverhuur als je moet vertellen hoe veel je weegt omdat ze dan je ski’s secuur kunnen afstellen. Dan kun je kiezen tussen je het liegen over je gewicht en bij de eerste scherpe bocht je ski’s kwijt raken of zonder te liegen je gewicht melden, wat dan vervolgens de rest van de vakantie onderwerp van gesprek is. Het is wel helemaal leuk als je reisgenoot aan de beurt is om zijn/haar gewicht te melden. Er gewoon naast blijven staan en kijken hoe die zich eruit redt.

En knippen jullie ook je maatlabels uit je kleren? Ik wel. Ik wil echt niet steeds geconfronteerd worden met een sticker maat 42 in de nek van mijn blouse. Zeker niet wanneer het label ook nog de neiging heeft om omhoog te gaan staan zodat je maat zichtbaar is voor iedereen.

Deze week ook een andere confronterende ervaring. Ik zie een leuke regenjas op een kledingsite. Ik klik op de knop ‘Zoek uw juiste maat’ en ik vul naar waarheid allerlei vragen in over lengte en gewicht. Krijg ik dit scherm (klik erop om te vergroten) :

Maat XXL lijkt jou het beste te passen. Pardon?? ? XXL ???

Nog 3 vragen om er zeker van te zijn. Dus ik beantwoord vragen over heupen, buik en leeftijd. Jazeker leeftijd. Ze leggen het ook uit: ‘Jouw leeftijd is van invloed op hoe jouw gewicht verdeeld is. Wanneer we jouw leeftijd weten, helpt ons dat bij een preciezere aanbeveling’.

Onder stil protest mijn leeftijd ingevuld. Straks krijg ik nog ‘leeftijdsgerichte’ aanbiedingen op Facebook. Moet er niet aan denken.

Oké, de maat is in ieder geval terug gebracht tot XL. Waar je al niet blij mee kunt zijn. Hoewel de zin ‘Iets strakker in de taille’ wel dodelijk is als het om een vormeloze regenjas gaat.

Wat me wel weer goed doet, paradoxaal genoeg, is dat maat XL uitverkocht is. Ik ben niet alleen.

En o ja, ik woog vanochtend 77,4 kg.

 


 

Wat vooraf ging:

Stiekem, of eigenlijk helemaal niet stiekem, hoop ik dat het wandelen me een slank en superstrak lichaam geeft. Natuurlijk weet ik heel goed dat het zo niet werkt. Maar toch hé, elke woensdag sta ik verwachtingsvol op de weegschaal. En hoe pijnlijk ook, de resultaten laat ik wekelijks lezen.

Datum Gewicht De feiten
12-8-2015 77 kg Start van een wekelijks verslag
1-6-2015 77,5 kg Start wandel-streak.
1-3-2015 73 kg Stop met eetbeperkingen. Ben het zat. Val niets af.
1-1-2015 73 kg Ik sport gemiddeld 3 x per week. Houd me strikt aan een max van 1500 Kcal per dag en val geen gram af.
1-9-2014 75 kg Start beklimming Kilimanjaro
15-8-2014 75 kg Diagnose: zeer slecht werkende schildklier. Ik krijg medicijnen die snel opgehoogd worden vanwege naderend vertrek naar Afrika.
7-8-2014 73 kg Train elke dag. Voel me slecht en uitgeput. Overtraind? Tijd voor een bezoek aan de dokter.
1-6-2014 70 kg Ik sport intensief als voorbereiding op de Kilimanjaro, eet voorzichtig i.v.m. darmproblemen en omdat ik me niet lekker voel maar word steeds zwaarder. Door het stoppen met roken?
8-1-2014 66 kg Gestopt met roken
1-1-2014 66 kg Ik sport elke dag: hardlopen, bootcampen, tennissen, wandelen, fitcircuit