Villa Vita Fuerteventura ligt in het dorpje Cassillas de Morales, aan de rand van het vulkanisch natuurpark Garia. Dat is echt perfect. Je kunt gewoon vanuit de poort wandelingen maken in hun achtertuin. Er zijn 7 achtertuinwandelroutes beschreven in de wandelgids die Sabine en Pascal samenstelden, die kun je zo zelf nalopen. Tijdens de wandelarrangementen die Sabine en Pascal vanuit Villa Vital organiseren lopen ze ook graag  één of meer van deze wandelroutes met hun gasten. Ik doe mee met zo’n wandelarrangement en wandel vandaag  met de andere gasten van het wandelarrangement, onder leiding van Sabine, de rondwandeling ‘Via Tiscamanita en Aqua de Bueyes’.

Villa Vital Fuerteventura.
Dit is Villa Vital Fuerteventura.
Villa Vital Fuerteventura.
Een perfecte plek als beginpunt voor vele wandelingen.

Wandelen vanuit Villa Vital Fuerteventura

We stappen de poort uit die toegang geeft tot Villa Vital en wandelen meteen in het natuurgebied. We lopen over vulkanisch gesteente, dat soms vermalen is tot kleine gruisjes en soms nog echte stenen zijn.

wandelen vanuit Vila Vital Fuerteventura

Natuurpark Garia, Fuerteventura

Caldera de Gaira

Het is een vlakke wandelroute. Links van ons zien we in de verte een vijftal vulkanen, waarvan er enkele gedeeltelijk afgegraven zijn. Rechts ligt een grote vulkaan, Caldera de Gaira (463 m), die ook beklommen kan worden. “Dat is een lastige route omhoog,” zegt Sabine, die hem niet met gasten doet, omdat hij daarvoor te link is.

natuurpark Garia
Vulkanisch natuurpark Garia is beschermd natuurgebied.
Caldera de Gaira., Fuertevenura
Aan de voet van de vulkaan Caldera de Gaira.

De wandelroute die we lopen én de wandelroute om de vulkaan te beklimmen staan beide in de wandelgids ‘Wandelen op het wonderschone Fuerteventura’. Het zijn respectievelijk route V03 en C01.

We zien wel een groepje mensen de route naar boven nemen. Hopen dat dat goed gaat, er zitten smalle passages in waar je geconcentreerd over moet. Het gebruik van wandelstokken wordt echt aangeraden.

Caldera de Gaira., Fuertevenura
Als je goed kijkt zie je een groep op weg naar de vulkaankrater.

Afgeronde vulkaantoppen

Onze wandelroute is van een hele andere orde. Hij is vlak en ongevaarlijk, maar wel indrukwekkend. Het kale landschap, de weidsheid met de afgeronde vulkaantoppen op de achtergrond. De mens die hier toch iets van wegen heeft proberen aan te leggen, de vierkante percelen die ommuurd zijn zodat de wind minder vat krijgt op de grond en de gewassen die hier moeten groeien. Op de helling van de vulkaan lopen een tiental geiten die daar hun kostje zoeken.

natuurpark Garia
In de verte de percelen waar landbouw bedreven wordt.
wandelen vanuit Vila Vital Fuerteventura
Wandelen door het grote niets.

Regen

Bijzonder zijn de kleuren van het deel waar we door lopen. Het roestbruine en donkerbruine doet denken aan de Wadi Rum in Jordanië.

Het heeft in de afgelopen dagen flink geregend op Fuerteventura. Hier en daar zien we daar nog de resten van in vorm van een poel, of de akkertjes die nog glimmen van het water.

Natuurpark Garia
De hevige regenval van de afgelopen dagen heeft voor poelen gezorgd.

wandelen vanuit Vila Vital Fuerteventura

Door het grote niets

Na een stuk in het grote niets gelopen te hebben, komen we aan de buitenrand van het plaatsje Tiscamanita. Hier start wat begroeiing en zien we bijzondere bouwsels. Hoe meer we naar het centrum van het plaatsje komen hoe mooier de huizen. In de hoofdstraat zelfs een prachtige voorziening als bushalte en de molen steelt meteen mijn hart. Het blijkt een molenmuseum te zijn.

Tiscamanita

We wandelen nog een stukje door, maar maken niet de complete 12 kilometer af. De auto staat voorbij Tiscamanita klaar. Het laatste stukje zou iets meer van hetzelfde zijn. We rijden daarom naar een nieuwe wandelroute, die weer nieuwe dingen te bieden heeft. Dat is een geweldig voordeel van het wandelarragement, het vervoer wordt geregeld en we wandelen alleen de mooiste stukken.

wandelen vanuit Vila Vital Fuerteventura
Een bouwval aan de rand van Tiscamanita.

cactus

Tiscamanita

We deden een deel van wandelroute VO3 uit de wandelgids ‘Wandelen op het wonderschone Fuerteventura’.

De gegevens van de totale route:

  • De route: V03 Via Tiscamanita en Aqua de Bueyes

  • Soort wandeling: Rondwandeling

  • Lengte: 12,2 km

  • Wandeltijd: 2 uur, 45 minuten

  • Hoogtemeters: 190 m

Ben je geïnteresseerd geraakt in de wandelarrangementen die Sabine en Pascal organiseren vanuit Villa Vital, kijk dan verder bij deze pagina voor de mogelijkheden. Je leest daar ook mijn recensie over zo’n wandelweek. Of kijk rechtstreeks op de website van Villa Vital, voor logeren bij de B&B of meedoen aan één van de thema-arrangementen (wandelen, fietsen, yoga, wellness).

Enthousiast geworden over wandelen op Fuerteventura?

Heb je ideeën om ook die kant op te gaan en wil je verder geïnspireerd worden? Sabine en Patrick van Villa Vital schreven een prachtige wandelgids “Wandelen op het wonderschone Fuerteventura” met 25 gevarieerde wandelroutes.

De Wandelgids is beschikbaar als paperback en E-book

Wandelgids Fuerteventura