De Portugese route naar Santiago de Compostela

Van Porto naar Santiago de Compostela

Een echte camino-ervaring langs de rustige Portugese route

Eind 2016 was het zover. Ik wandelde naar Santiago de Compostela. Niet op de manier die ik al jaren voor ogen had, namelijk van mijn huisadres naar de kathedraal in Santiago. Nee, die benodigde tijd had ik nog niet en ik was ook een beetje afgeschrikt door de verhalen over in file lopen op de Camino Frances en ’s ochtends vroeg moeten vertrekken om nog een plaatsje te krijgen in de volgende herberg.

Camino Portugués Costal

Ik had gehoord en gelezen over de Portugese route naar Santiago en ik was enthousiast. Als ik zou beginnen in Porto (super leuke stad) had ik ongeveer 270 km voor de boeg. Ik wilde graag de route langs de kust doen, de Costal route. Die is relatief nieuw en sprak mij ontzettend aan. Ik hou van lopen langs de zee. Het is alles geworden wat ik er van gehoopt had en meer. Een echte camino-ervaring met prachtige ontmoetingen en indrukken en inzichten om nooit te vergeten. Een echte aanrader. Ik blogde dagelijks en maakte zo een dagboek dat je op deze pagina terug kunt vinden.

Inspiratie

Het dagboek en de praktische blogs bleken een bron van inspiratie en motivatie te zijn voor vele vrouwen, die hiermee over de streep getrokken werden om ook de Camino Portugués te lopen. Geweldig! De Camino blogs op Wandelvrouw.nl werden steeds populairder. Wekelijks ontvang ik meerdere mails met aanvullende vragen en bedankjes.

Camino Portugués Central

Toen ik gevraagd werd om op de Fiets en Wandelbeurs van 2020 een drietal lezingen te geven over de Portugese route naar Santiago de Compostela, vond ik dat een goede reden (lees: smoes) om de Camino Portugués nog een keer te lopen, maar dan nu de Centrale route. Ik zou dan met actuele informatie terugkomen om zo mijn lezers en luisteraars op de beurs nog beter te kunnen informeren. Tegelijkertijd was het natuurlijk genieten. Ik hield weer een digitaal dagboek bij, dat door velen dagelijks gevolgd werd. Jij kunt het hier terug lezen.

Ik wens je veel plezier en veel inspiratie,

Bregje                                            

Camino Portugués

route Camino PortuguésWandelvakantie Van Porto naar Santiago de Compostela

Individuele trektocht in Spanje Portugal – Noord-Portugal, Noordwest-Spanje

Wil je de bedevaartstocht over de Caminho Português meemaken en vind je het fijn als je je geen zorgen hoeft te maken over alle logistieke regeldingen dan is deze wandelvakantie iets voor jou. Verblijf in hotels met ontbijt, bagagevervoer, verschillende transfers en uitstekende routebeschrijving, kaarten en GPS-tracks.

Boek deze 9-daagse reis bij Eigenwijze Reizen ⇒ 

Het meest gelezen blog op Wandelvrouw.nl

BLOG

Camino Portugués Costal overzicht, alles wat je weten wilt

Eind november/begin december 2016 liep ik de Camino Portugués Costal. Ik had me redelijk goed voorbereid en vond tips op allerlei sites en las van alles in de Facebookgroepen. Samen met mijn eigen ervaringen heeft dat geleid tot dit overzicht van praktische weetjes, tips en trucs en wetenswaardigheden.  Lees verder  >

wegwijzers langs de camino Portugese

NIEUW BLOG!
maart 2020

Gidsen Camino Portugués

Dit is de beste gids voor de Camino Portugués 

Wat is de beste gids om de Camino Portugués te lopen? Die vraag beantwoord ik graag. Ik vind het zelf namelijk heel fijn om een gids en/of route map bij me te hebben. Ik heb op de Camino Portugués ervaring met verschillende gidsen en daardoor een hele uitgesproken mening over wat een goede gids is en wat niet. Ik zou niet graag willen dat je met het verkeerde boekje op stap gaat.  Lees verder  > 

BLOG

Mijn paklijst voor de Camino Portugués in november

In mijn hoofd had ik al 6 keer ingepakt, maar in werkelijkheid lagen de spullen nog her en der door het huis. De kleding ligt op stapeltjes: stapeltje ‘zeker mee’, stapeltje ‘misschien’, Lees verder  >

Uhuru peak Kilimanjaro

BLOG

Portugal

Voorbereiden op de Camino Portugués 

Vijf dagen voor vertrek. Het begint te kriebelen. Nog 5 dagen voordat ik vertrek naar Porto om via de Camino Portugués naar Santiago de Compostella te lopen. Het is niet mijn grootste talent om dingen goed voor te bereiden, ik vertrouw er altijd maar op dat het wel goed komt. Vaak is het mijn wandelmaatje die van alles regelt, maar deze tocht ga ik alleen doen.    Lees verder  > 

wandelvakatie portugal van Better PlacesOp wandelavontuur in Noord-Portugal – Voor de actieve reiziger

Ga zelf op wandelreis in het verrassende Noorden van Portugal. Tijdens deze 15-daagse reis bezoek je de Douro vallei, geniet je van heerlijke Portugese tapas en verken je charmante dorpjes, steden, kastelen en kloosters. Je maakt prachtige wandelingen door het indrukwekkende berglandschap van Peneda-Gerês Nationaal Park en verkent samen met een gids de indrukwekkende bergen van Serra de Arga. Gedurende deze reis ontdek je de mooiste verborgen parels van Noord-Portugal!

Bekijk de voorbeeldreis: Wandelvakantie Portugal – van Better Places

BLOG

De 10 meest gestelde vragen over de Camino Portugués 

Bijna elke week krijg ik wel paar mailtjes met vragen over deze reis. Ik heb er een aantal opgespaard, die steeds (weliswaar in andere bewoordingen) terugkomen.  Lees verder  >

Uhuru peak Kilimanjaro

CAMINO FRANCES

Wil je de Camino Frances lopen dan is er een manier om dat op een hele ontspannende wijze te doen. Regel je reis bij Hillwalk Tours. Zij verzorgen de overnachtingsadressen en het bagagevervoer. Je kunt kiezen uit een aanbod van rustige, gemiddelde of uitdagende reisprogramma’s.

hillwalk tours
gesponsord bericht
Santiago de compostela, de Jacopsschelp

BLOG

Pelgrims op het jacopspad,

Hoe train je voor de Camino of andere lange afstandswandeling

Gewoon starten met een langeafstandswandeling en denken dat je onderweg wel conditie opdoet is het stomste wat je kunt doen. Niet alleen kan het al je plezier vergallen, in het ergste geval moet je de tocht afbreken en huiswaarts keren. Blaren, knieën, rug of gewoon merken dat het één grote martelgang is om meer dan 10km per dag met bepakking te lopen. Dat wil je niet. Er is één gemakkelijke oplossing: trainen. Maar hoe pak je dat het beste aan?  Lees verder  > 

Wandeldagboek, 15 dagen de Camino Portugués
De Central Way 2020

OP WEG NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELA

Kathedraal Porto
Camino Portugues costal
Gele pijl Camino Central
kerk op de Camino Portugués
Pijlen naar Vico en camino central
De Portugese route naar Santiago de Compostela
Camino Portugues Cental gele pijl
De portugese route naar Santiago de Compostela muurschildering
St Jacobs schelp
Een pelgrim onderweg naar Santiago de Compostela
Camino Espiritual
Banco peregrino
Camino Portugues Central
Portugese route naar Santiago de Compostela
De kathedraal van santiage de Compostela

Wandeldagboek, 13 dagen de Camino Portugués
De Costal Way 2016

OP WEG NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELA

Porto Tram
Portugese Route, Costal
Camino Costas, Santiago de Compostela
Portugese route naar Santiago de Compostela
Wandelvrouw op de Camino Portugués Costas
Camino Portugués Costal
Camino Portugués
Portugese route naar Santiafo de Compostela
Santiago Jacopsschelp
Portugese route naar Santiago
Portugese route naar Santiago
Santiago de compostela, de kathedraal
Santiago de compostela, de kathedraal
De Portugese route naar Santiago de Compostela
praza d obradoiro
Santiago de Compostela 15705
Spanje

Geef een reactie

5 Reacties

 1. Aniek 5 januari 2018 om 08:15- Antwoorden

  Je nieuwe website ziet er gaaf uit! En de specials zijn heel fijn, om zo alle informatie die je zoekt op één pagina te hebben.

 2. Leon 31 maart 2018 om 23:41- Antwoorden

  Een mix van praktische tips en emoties, en heel leuk geschreven, dank dit te willen delen.
  Mijn 17jarige dochter en ik vertrekken 4/4/2018 tot 15/4, met het idee met leeftijdsgenoten op te trekken en mochten die er niet zijn toch ook niet alleen te zijn, benieuwd wat het wordt. We starten alvast met om-ter-lichtste-rugzak en zullen met lichte teva’s wandelen.
  Wellicht kiezen we de landroute omdat de kust relatief vlak lijkt en omdat gronze.com erg veel sterren geeft aan het landtraject tot de spaanse grens. Mocht je nog meer info hierover hebben, welkom.
  Veel succes met jouw toekomstige paden, ik onthoud alvast je website.

 3. Bouke 20 september 2019 om 05:38- Antwoorden

  Hoi Bregje, leuke blog, met veel plezier gelezen. ik las bij de veelgestelde vragen een vraag over bagagetransport. Wij hebben net een deel van de Camino Portugues gelopen, zelf geregeld met bagagevervoer via Tuitrans. Alles was perfect georganiseerd, ook voor het deel dat we tegen de richting in liepen. Hun website is tuitrans.com.
  We hebben nu alleen in Portugal gelopen en de smaak te pakken gekregen. De volgende keer het Spaanse deel!

  • wandelvrouw 23 september 2019 om 21:30- Antwoorden

   Dank voor de aanvulling. Ik ga het meteen in het blog vermelden.

 4. Suzanne 2 februari 2020 om 15:56- Antwoorden

  Bregje,
  Met alle informatie van jou blog ben ik van 8-18oktober op pad geweest.De kustroute in Portugal vanaf Photo.
  Ik heb genoten,veel gekke en mooie dingen meegemaakt.
  Zoek ook voor dit jaar weer een uitdaging.En dat gaat vast lukken.
  Heb je een tip.
  Groeten,SUZANNE

Ga naar de bovenkant