De ViaBerna wandelen, alles wat je weten wilt

De ViaBerna, 300 km door het mooie kanton Bern. 

20 etappes in 20 dagen

In augustus 2022 liep ik de 300 km lange ViaBerna in Zwitserland. De ViaBerna was op dat moment nog een vrij jonge route; het had in het voorjaar van datzelfde jaar het levenslicht gezien. Nog niet veel mensen hadden hem gelopen of erover geschreven. De ViaBerna kreeg wel meteen al het keurmerk van Leading Quality Trails, best of Europe. Redenen genoeg voor mij om deze nieuwe route uit te willen proberen. En dan helemaal, alle 20 etappes. Ik werd niet teleurgesteld. Wat een bijzonder mooie route! Ik schreef na elke etappe een blog over mijn ervaringen van die dag en gaandeweg verzamelde ik allerlei informatie, waarmee jij je voordeel kunt doen, als je besluit om ook een deel van de ViaBerna te doen. Of wie weet, raak je wel zo geïnspireerd dat je hem ook helemaal wilt lopen. Je leest het allemaal in deze Special.

Aan de hand van tien vragen vertel ik je van alles over de ViaBerna. Heb je daarna nog vragen? Stel ze onderaan dit artikel bij de reacties. Dan beantwoord ik ze meteen.

Op deze kaart vind je de startlocaties van de etappes. Als je erop klikt zie je aanvullende informatie en een link naar het blog over die etappe. 

[toc]

Alles over de ViaBerna wandelen in 10 vragen

Wat is de ViaBerna?

De ViaBerna is een lange afstand wandelroute door het kanton Bern in Zwitserland. Het begint in het plaatsje Bellelay in de Berner Jura en loopt via het Mittelland naar het Berner Oberland en eindigt op de Sustenpass.

De route is 300 km lang en is verdeeld in 20 dag-etappes. Je kunt de route in één keer lopen, maar hij is ook heel goed te verdelen in kleinere stukjes, of zelfs in dagwandelingen.

Kun je de ViaBerna goed opdelen in kleinere stukken?

Je kunt de ViaBerna heel goed in drie stukken opdelen: wandelen door de Berner Jura, het Mittelland en de het Berner Oberland.

Berner Jura

Het eerste deel gaat door de Berner Jura. Dit zijn etappes 1 t/m 5 van Bellelay tot Biel/Bienne. Specifiek voor dit gebied zijn de golvende bergkammen. Dat merk je tijdens het wandelen. Een aantal dagen gaat de route eerst bergopwaarts, om vervolgens over de brede bergrug vrij vlak te wandelen, om aan het eind van de wandeldag weer af te dalen.

De ViaBerna wandelen in de Berner Jura
De Berner Jura met zijn kenmerkende landschap.

Mittelland

Het tweede deel gaat door het Mittelland. Hier loop je langs of nabij de rivier de Aare. Deze snelstromende rivier zorgt voor heel wat waterplezier. Ik liep langs de Aare tijdens terwijl de temperatuur steeds ruim boven de 25 graden uitkwam en het was ontzettend leuk om te zien hoeveel mensen zich zwemmend of in een bootje lieten meevoeren door de stroming.

De etappes door het Mittelland zijn iets langer, maar hebben niet veel hoogtemeters. Onderweg kom je door prachtige stadjes. Ik heb vooral genoten van Thun en vond het heerlijk om in Bern te zijn. De etappes 6 t/m 10 gaan door het Mittelland.

de ViaBerna wandelen langs de Aare
Wandelen langs de Aare.

Berner Oberland

Langzaam komen de witte toppen van het Berner Oberland steeds dichter bij. Vanaf etappe 11 die vanuit Thun vertrekt zitten we officieel al in het Berner Oberland, maar het klimmen begint in etappe 12. De komende etappes kenmerken zich door het wandelen met veel hoogtemeters, ontzagwekkende uitzichten over bekende bergen als de Eiger, Mönch en Jungfrau, prachtige bergmeren en steile afdalingen. Dit is het echte bergwandelen. Leuk zijn de overnachtingen hoog in de bergen op de Schynige Platte, First en op de Engstlenalp.

Engstlensee
Prachtige bergmeren kom je tegen, waaronder de Engstlensee.

Bij reisorganisatie Eurotrek kan je elk deel van de Via Berna als aparte wandelreis boeken. Kijk hier voor de Wandelreis ViaBerna Berner Jura, de Wandelreis ViaBerna Mittelland en de Wandelreis  ViaBerna Berner Oberland. Of doe hem niet zoals ik: helemaal.

Wat zijn de mooiste etappes?

Mijn absolute favorieten zijn etappe 5, waar de Taubenloch kloof onderdeel van is. Deze etappe kan je als dagwandeling vanuit de stad Biel/Bienne maken. Ook etappe 15 was ge-wel-dig. Maar die is lastiger om als dag-etappe te doen omdat je hoog op de Schynige Platte begint (er naar toe met het treintje) en ook weer hoog eindigt bij First. Daar kun je met de skilift naar beneden.

Het eerste deel van de laatste etappe vond ik ook onwaarschijnlijk mooi. Dan loop je door een wijde kloof omhoog naar de Sustenpass. Het is daar of de wereld stil staat.

Wat betekent Leading Quality Trails, best of Europe?

De European Rambles Association certificeert routes die aan hoge kwaliteitseisen voldoen. De ViaBerna heeft zo’n certificaat gekregen. Dan kan je ervan uitgaan dat je kunt rekenen op goede ervaringen in de prachtige natuur, goed gemarkeerde paden, gemakkelijke toegang, goede logistiek en goed onderhouden websites en vervoer.

De ViaBerna maakt dat allemaal waar. Het is met recht een Quality Trail. Er zijn nu 21 Quality Trails in Europa. Een andere gecertificeerde route die ik heb gelopen is de Lužnice Valley Hiking Trail. Ook een aanrader.

De ViaBerna wandelen langs het water

De ViaBerna wandelen langs het water

De ViaBerna wandelen langs het water
In het Mittelland wandel je veel langs het water.

Hoe vind je de weg over de ViaBerna?

De weg vinden over de ViaBerna is niet moeilijk. Zwitserland heeft een uitstekende bewegwijzering voor wandelaars. Wist je dat het een van de weinige landen is waar één organisatie over de wandelroutes gaat. Er is dus een eenduidig systeem. De ViaBerna heeft routenummer 38. Aan het begin van elke etappe staat een groot routebord met de vorige etappe en de komende etappe uitgewerkt. Alle gegevens kun je daarop vinden. Je kunt de route overigens twee kanten op lopen.

Op de routepalen vind je de groene bordjes met routenummer 38. Die richting loop je op. Vervolgboden zijn de gele routepijlen. Op splitsingen of cruciale momenten vind je weer een groen routebordje. Kom je in het Berner Oberland, dan zal je minder gele routebordjes vinden, maar volg je de wit-rood-witte markeringen.

Als je het echt even niet meer weet, is daar altijd de App van de Zwitserse wandelorganisatie als back-up. In de SwitzerlandMobility-app staan alle 20 etappes als GPS-routes opgenomen, vergezeld van extra informatie. Wil je de GPX-files in je eigen GPS apparaat inladen, kijk dan eens op deze website voor de files. Je vindt ze vlak onder het topografisch kaartje.

Voor het openbaar vervoer gebruikte ik de SBB.CH app. Handig voor de aan- en afvoerroutes. Ik koppelde mijn creditcard aan de app en kon zo heel gemakkelijk bus- en treinkaartjes online kopen.

Bewegwijzering ViaBerna
Uitstekende bewegwijzering op de ViaBerna.
wit-rood-witte markering voor bergpaden
De wit-rood-witte markering van de bergpaden.
wandelen over de ViaBerna
De routemarkering komt in allerlei vormen

Hoe moeilijk is de ViaBerna?

Hoe moeilijk de ViaBerna is, is lastig te zeggen. Elke etappe is weer anders. De zwaarte wordt uitgesplitst in zwaarte in technische moeilijkheid en zwaarte op conditioneel vlak. Bij de beschrijving van de etappes wordt daar een waardering gemakkelijk, middel, of moeilijk aan gegeven. Dat klopt goed. Je vindt die beschrijvingen terug aan het begin van ieder blog dat ik schreef over een etappe.

Globaal kun je zeggen dat je voor wandelen in de Berner Jura een goede wandelconditie moet hebben, maar dat het technisch allemaal niet zo heel lastig is. In etappe 3 zit wat klauterwerk, maar verder valt het allemaal erg mee.

Door het Mittelland moet je in staat zijn om 6 tot 7 uur achtereen te kunnen wandelen. Hier geen technische dingen.

Voor de Berner Alpen is een uitstekende wandelconditie echt wenselijk. Bergervaring vereist. Geen lastige klettersteig-dingen, maar wel zeer lastige afdalingen, smalle bergpaadjes en veel hoogtemeters op 1 dag.

De ViaBerna wandelen over een bergkam
Wandelen over een bergkam.

Kan je ViaBerna wandelen als je hoogtevrees hebt?

Ik kreeg tijdens mijn wandelreis over de ViaBerna ongeveer elke dag de vraag of deze etappe ook met hoogtevrees gelopen kon worden. Omdat ik zelf geen last heb van hoogtevrees, let ik daar nooit zo erg op en kan ik het ook niet goed inschatten. Toch had ik in de Alpen wel een aantal maal dat ik ook dacht: hier moet je niet uitglijden, want dit is wel heel hoog.

Het goede nieuws voor mensen met hoogtevrees is dat de etappes in het Mittelland zonder problemen gelopen kunnen worden. De Berner Jura is volgens mij ook heel goed te doen, behalve dan misschien etappe 3  door de kloof La Combe Grède. Daar zaten wel wat smalle paadjes langs diepe afgronden tussen. Die hoge trap is waarschijnlijk ook geen pleziertje voor iemand met hoogtevrees.

Heb je hoogtevrees, dan is wandelen in het Oberland niet echt iets voor jou. Toch heb ik één etappe gevonden waar je met een gerust hart, ondanks je hoogtevrees, door de prachtige Berner Alpen kunt wandelen. Kijk maar eens naar etappe 16.

Enge paadjes wandelen op de ViaBerna
Niet voor mensen met hoogtevrees.
Wandelpad op de ViaBerna
Is deze eng?
ViaBerna wandelen tussen de besneeuwde bergtoppen
Etappe 16 is prachtig. Wandelen tussen de besneeuwde bergtoppen, ook voor mensen met hoogtevrees.

Hoe organiseerde ik de ViaBerna?

Eigenlijk organiseerde ik helemaal niets. Ik liet dat over aan reisorganisatie Eurotrek. Ik had met hen ook de Tell-Trail gedaan en dat was me heel goed bevallen. Je kunt bij hen kiezen tussen 4 varianten als het gaat om een geheel verzorgde wandelreis over de ViaBerna.

  • Een vijfdaagse wandelreis in de Berner Jura -klik hier-
  • Een zesdaagse wandelreis langs de Aare door het Mittelland – klik hier-
  • Een negendaagse wandelreis over de Berner Alpen in het Oberland -klik hier-
  • Doe de ViaBerna helemaal in 20 dagen.  – klik hier –

Eurotrek regelt dan alle overnachtingen met ontbijt en het bagagevervoer tussen de hotels. Ik vind het ideaal. Aan het begin van de reis krijg je een keurig overzicht waarin per dag is uitgeschreven welk traject je loopt, waar je hotel is en hoe je daar moet komen. Bij het pakket zitten ook topografische kaarten, een boekje met handige weetjes over de reis en bagagelabels. Ook zijn er nog wat extra’s als bijvoorbeeld een SchweizMobil Plus Abonnement en sommige vervoerskosten.

’s Ochtends zet je voor negen uur je koffer bij de receptie van het hotel met het juiste label en dan vind je je koffer weer in het volgende hotel als je aankomt. Dat werkt perfect en zorgt ervoor dat je onderweg niet meer dan een dagrugzakje hoeft te tillen.

Wat ook perfect is, is de service hotline. Je kunt altijd bellen als je vragen hebt of er iets aan de hand is.

Ik hoefde dus alleen maar mijn heen- en terugreis te regelen. Ik vloog met SwissAir, die een dagelijkse vlucht heeft van Schiphol naar Zurich. Een treinreis naar de juiste plek in Zwitserland regel je gemakkelijk met NS International.

Kan je de reis ook helemaal zelf regelen?

Je kunt je trip over de ViaBerna ook heel goed zelf regelen. Onder elk blog van de door mij gelopen etappe geeft ik je een beschrijving en link van het hotel waar ik verbleef. Daarnaast geef ik je alternatieven voor slaapplekken.

Zelf regelen geeft je de ultieme vrijheid. Je kunt dan de mooiste etappes eruit pikken en op sommige plekken langer verblijven. Ikzelf vond het een uitdaging om de ViaBerna helemaal te lopen.

Je kunt Eurotrek ook alleen je bagagevervoer laten regelen. Lees alles daarover op deze pagina.

Wandelpad ViaBerna wandelen door het bos

koeien

Heb je nog goede tips voor als je de ViaBerna gaat wandelen?

Specifieke tips voor het wandelen over de ViaBerna staan verwerkt in bovenstaande tekst. Maar kijk ook eens naar deze tips:

  • Wandelen met een dagrugzak is heerlijk relaxed. Neem niet te veel mee. Een rugzak van 20 tot maximaal 30 liter is voldoende. Ik wandelde met de Osprey Tempest 20. Een hele fijne rugzak en met zijn 20 liter groot genoeg om alles mee te nemen. (Vergeet de regenhoes niet!)
  • Neem voldoende water mee. Je kunt niet altijd bijvullen onderweg. Ik hing een waterzak van 1,5 liter in mijn rugzak. Het voordeel daarvan is dat je gemakkelijk drinkt terwijl je loopt. Daarnaast heb ik een navulbare waterfles bij me. Ik vind de Sigg Traveller een fijne fles. In de hitte waarin ik liep wil je niet het risico lopen dat je waterzak ineens leeg is en je geen drinken meer hebt.
  • Zorg voor de juiste kleding passend bij de weersomstandigheden. Zorg dat je overal op voorbereid bent door gebruik te maken van het laagjessysteem. Wat je niet aan hebt, neem je mee in de dagrugak. Het weer kan zomaar omslaan. Zeker in de bergen. Vergeet dus niet regenkleding en iets warms mee te nemen. Deze zomerse set droeg ik bijna elke dag.
  • Op de ViaBerna heb je (het liefst hoge) wandelschoenen nodig met een stijvere zool. Zeker in de Berner Alpen is een B-schoen met een zool met goede grip aan te raden. Ga voor goed schoenadvies naar een expert. Ik ben fan van Wandelschoenopmaat.
  • Zorg voor een goed lunchpakket en wat extra’s. Soms kun je die extra calorieën goed gebruiken als je een dip hebt.
  • Ik raad zeker aan om wandelstokken mee te nemen. Het geeft je stabiliteit in de bergen en ontlast je lichaam. Moet je nog wandelstokken kiezen, dan helpt dit artikel je.
  • Vergeet niet mee te nemen: zonnebrandcrème, hoofdbescherming tegen de zon, zonnebril, eerste hulp setje.
  • Installeer de juiste apps op je telefoon. Download de routes van de ViaBerna die je gaat lopen, zodat je telefoon het ook offline doet. Er is trouwens bijna overal bereik, ook in de bergen. Maar je wet maar nooit. 
  • In Zwitserland gebruiken ze elektrische stekkers met 3 poles. Onze normale stekkers passen wel in hun stopcontacten. De stekkers die geaard zijn niet. Gebruik een adapter. Je kunt ze vaak lenen bij de receptie van het hotel. Ze zijn ook te koop voor ongeveer 8 euro bij de grote supermarkten in Zwitserland.
  • Check voor je weg gaat altijd het weer. Ben je niet zeker, overleg dan in je hotel. Daar zijn ze goed op de hoogte van de weersvooruitzichten en kunnen je adviseren.

Wandeldagboek, 20 dagen over de ViaBerna

Langeafstand wandelroute van 300 kilometer door het kanton Bern in Zwitserland

BLOG

Ken je de ViaBerna, de wandelroute die ik ga doen? 

Niet zo gek als je nog nooit van de ViaBerna gehoord hebt, deze route is namelijk nog harstikke nieuw. Ik hoorde er pas in het voorjaar van 2022 van, op een Zwitserland netwerk bijeenkomst. Enthousiast werd verteld over de nieuwe 300 km lange route dwars door het kanton Bern. Een speciale uitgave van het Wandelmagazine Schweiz over de ViaBerna werd in mijn handen gedrukt en ik was verkocht. Deze route wilde ik lopen. Alle 20 etappes, van Bellelay naar de Sustenpas. Achter elkaar en eigenlijk meteen. Dat laatste is niet helemaal gelukt, maar wel bijna, want deze zomer gaat het al gebeuren. Lees je mee over wat me te wachten staat?

Walk of Wisdom, een nederlandse pelgrimsroute

Zou jij ook wel zo’n meerdaagse tocht willen wandelen, maar weet je niet heel goed hoe je dat fysiek zou moeten aanpakken? Of je nu een pas beginnende wandelaar bent of  er al heel wat kilometers op hebt zitten, zo’n lange wandeltocht vraagt om een goede voorbereiding.  Mijn goede vriendin en collega blogger en wandeltrainer Wanda Catsman verzorgt online wandeltrainingen die je uitstekend op weg helpen. Voor alle niveaus. 

Ga de website van De Wandeltrainer

of

Download haar gratis E-book Starten met wandelen.

De ViaBerna wandelen: alles wat je weten wilt
Bellelay
Saicourt 2713
Switzerland

Geef een reactie

Ga naar de bovenkant