Je hebt besloten dat je met wandelen wilt beginnen. Top. Je kunt er zo langzamerhand niet meer omheen; een goede wandelbasis houd je gezond en fit, zowel lichamelijk als geestelijk. Maar waar moet je nu op letten als je gaat starten? Ik geef je 7 tips.

1.

Gewoon starten. Dat is het mooie van wandelen. Je kunt het altijd en overal doen. Stap je voordeur uit en maak een rondje door de wijk. Je hoeft niet te wachten op openingstijden, je hoeft geen ingewikkelde afspraken te maken, je bent niet afhankelijk van trainingsmaatjes of teams. Ga gewoon.

2.

Begin rustig. Doe inderdaad dat rondje door je wijk en de volgende dag nog een keer, en nog een keer. Schrijf je niet in voor de eerste de beste wandeltocht van 10 km. Luister goed naar je lichaam. Wat voel je? Hoe is het met je ademhaling? Kun je het tempo iets opvoeren? Raak je uitgeput? Ga niet over grenzen heen. Stop op tijd. Morgen is er weer een dag. Je kunt je (wandel)conditie rustig opbouwen. Neem ook om de dag een rustdag. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen.

3.

Luister goed naar je lichaam en bij twijfel niet inhalen. Als je een minder goede conditie hebt of aan het herstellen bent van een ziekte is wandelen een uitstekende keuze. Zorg alleen dat je ruim voldoende tijd neemt om je doelstellingen te verwezenlijken. Als je te zwaar bent, pas dan ook je tempo aan, je overgewicht is nu eenmaal extra belastend voor je spieren, pezen en gewrichten. Ga even langs de huisarts als je dingen voelt die je niet begrijpt of als je je zorgen maakt.

4.

Lees en praat over wandelen, zodat je leert wat het effect van wandelen op je lichaam en geest is. In het interessante boek Te Voet legt neurowetenschapper Shane O’Mara uit waarom lopen zo goed is voor de mens. Wandelen kan bijvoorbeeld ook een enorme ondersteuning zijn om af te vallen of kijk eens naar de prachtige wandelvakanties die er zijn. Dat kun jij straks ook.

5.

Maak duidelijke afspraken met jezelf over wanneer je gaat wandelen. Houd het niet te vrijblijvend, je zult namelijk niet altijd zin hebben. Zoek een wandelmaatje en spreek vaste dagen af, of word lid van een wandelvereniging. Het kan je ook helpen om met een schema te werken. Het geeft houvast en het motiveert om te gaan. Je ziet duidelijk dat je vooruitgang boekt.

Hier vind je een wandelschema dat er naar toewerkt dat je na 8 weken 1 uur achter elkaar kunt wandelen.
Beginnersschema. In 8 weken 1 uur

Als je zonder problemen 1 uur achter elkaar kunt wandelen kun je overgaan naar het schema dat je binnen 6 weken toewerkt naar 2 uur achter elkaar wandelen.
Beginnersschema. In 6 weken 2 uur

Je kunt ook lid worden van een facebookgroep met actieve wandelaars die zichzelf een doel gesteld hebben. Het motiveert enorm om daarvan deel uit te maken. De groep #wandel1000km in 1 jaar is zo’n groep.

facebookgroep wandel1000km

6.

Trek goede stevige schoenen aan als je begint met wandelen. Het hoeven echt niet meteen de allerduurste wandelschoenen te zijn. Belangrijker is eerst dat je die stap naar buiten zet. Daarna is het fijn om echte wandelschoenen te kopen. Kijk voor wandelschoenen met fikse kortingen in de Wandelvrouw Webshop: dameswandelschoenen / herenwandelschoenen

7.

Denk goed na over wat je aantrekt als je gaat wandelen. Ongeschikte wandelkleding is niet goed voor je motivatie. Ook hierbij geldt: gezond verstand doet een hoop. Trek gemakkelijke kleding aan (niet te warm) en bescherm jezelf goed tegen de regen als dat nodig is. Later kun je altijd nog speciale kleding aanschaffen.

flavicon wandelvrouw

Wil jij meer gaan wandelen en kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Mijn goede vriendin en collega blogger en wandeltrainer Wanda Catsman verzorgt online wandeltrainingen die je uitstekend op weg helpen.

Ga de website van De Wandeltrainer

of

Download haar gratis E-book Starten met wandelen.