Zeg ‘kust’ en ‘wandelen’ en ik ben al blij. Voeg daar mooi weer, spectaculaire kliffen, geweldige views, uitnodigende stranden en leuke kustdorpjes aan toe en ik ben helemaal in mijn element. Ik vond het allemaal lopend, op de Fisherman’s Trail. Echt, de brede glimlach was niet van mijn gezicht te krijgen, vanaf het eerste moment ik een voet zette op het smalle spoor dat loopt langs de westkust onderin Portugal. De lange afstand wandelroute Portugal loopt aangesloten van Sao Torpe naar Odeceixe en vervolgt dan zijn weg over zowel de Rota Vicentina Historical Way als de losse stukjes van de Fisherman’s Trail naar Cabo de São Vicente (het meest zuidwestelijke puntje van Europa) naar Sagres en dan verder naar Lagos. In totaal 13 etappes en 226,5 km. De Fisherman’s Trail is absoluut mijn favoriete deel van het uitgebreide en prachtige wandelnetwerk Rota Vicentina.

Fisherman’s Trail

Ik heb heel wat kusten gezien maar deze slaat alles; de woeste natuur, de harde granieten kliffen, het water van de Atlantische Oceaan dat tegen de rotsen beukt in combinatie met de lieflijke strandjes, het zachte voorjaarsweer en de natuur die volop in bloei staat in maart. De ooievaars die een plekje op de rotsen hebben gevonden om te nestelen hebben mijn hart gestolen. De kleine ingeslapen vissersplaatsjes, de baaien met de forten en de uitzichten met de eindeloze kustlijn van kliffen maken het beeld compleet.

Complete rust, alleen de geluiden van de zee en de vogels. Lopen waar de vissersmannen vroeger liepen om bij het beste visplekje te komen. Geen massatoerisme, je waant je alleen met de natuur. Je eindigt je wandeldag in een van de aardige kuststadjes, waar voor elke portemonnee een prima accommodatie voor de nacht te vinden is. Geniet van de pure en eerlijke keuken met de zalige wijnen uit de regio Alentejo. Loop ’s avonds nog even naar de kust om daar de zon in de oceaan te zien zakken.

Rota Vicentina etappes

 • Blauw – Fishermen’s Trail
 • Groen – Historical Way
 • Oranje – Circular Routes

De Rota Vicentina

De Fishermen’s Trail maakt deel uit van een uitgebreid wandelnetwerk in het zuidwesten van Portugal, genaamd de Rota Vicentina. Het omvat 450 kilometer goed onderhouden wandelpad, waaronder de Historical Way, de Fishermen’s Trail en verschillende rondwandelingen die in een halve dag te doen zijn. Uniek aan dit wandelnetwerk is dat het een initiatief is van ondernemers uit de toeristenbranche, waardoor je steeds merkt dat alles erop ingericht is om het je als gast van de regio zo prettig mogelijk te maken. Klantvriendelijkheid staat voorop en ze snappen wat wandelaars nodig hebben. Je wordt op verzoek gehaald en gebracht, bagagevervoer is altijd mogelijk en je kunt vragen om een lunchpakket.  Deze website over de Rota Vicentina wijst je uitstekend de weg. De combinatie van prachtige diversiteit in natuur en cultuur, maakt van dit deel van Portugal een waar wandelparadijs.

Fishermens Trail JessicaFishermen’s Trail wandelreis in kleine groep – Gegarandeerd vertrek op 23 sept 2023.

Benieuwd naar mijn favoriete deel van de Rota Vicentina? Duurzame reisorganisatie Better Places organiseert een 8-daagse wandelreis over de Fishermen’s Trail. Samen met een kleine groep gelijkgestemden wandel je via indrukwekkende kliffen, over zandpaden en verlaten stranden naar het zuidwestelijke puntje van Portugal: Cabo de São Vicente. Tijdens de wandeling geniet je van prachtige uitzichten, bezoek je knusse dorpjes en overnacht je in sfeervolle, lokale accommodaties. Deze wandelreis wordt begeleid door wandelaar en reisblogger Jessica.

Bekijk de Wandelreis Fishermen’s Trail  –  Van Better Places

Fisherman’s Trail wandelen

De Fishermen’s Trail  maakt dus onderdeel uit van de Rota Vicentina. Toen de Trail geopend werd liep hij 75 km van Porto Covo naar Odeceixe. Later is het pad doorgetrokken met behulp van de routes van de Historical Way en het loopt nu van Sao Torpes naar Lagos en is in totaal 226,5 km lang. Het pad wordt steeds populairder bij de Nederlandse lange afstand wandelaar en is ook een absolute aanrader. 

Voor het gemak heb ik de huidige Fisherman’s Trail onderverdeeld in 3 delen: Het noordelijk deel (het originele Visserspad), het zuidelijk deel (van Odeceixe naar Sagres) en het deel langs de zuidkust van Sagres naar Lagos. Ik behandel ze deel voor deel. 

Fishermen's Trail, Alentejo Portugal
Fishermen's Trail, Alentejo Portugal

Het noordelijk deel van de Fisherman’s Trail

De noordroute van de Fisherman’s Trail bestaat uit 5 aaneengesloten dagwandelingen langs de kust van 10, 20, 15, 22 en 18 km. Wil je de 5 etappes langs de kust lopen bereid je dan voor op een paar stevige wandeldagen. Het smalle pad dat vooral bovenlangs de kliffen loopt, bestaat voornamelijk uit mul zand maar ook uit stenen en modder. Dat laatste is glad als het geregend heeft.  Er zijn lastige stukjes langs de rand van de kliffen. Als je last hebt van hoogtevrees of duizeligheid is dit pad echt af te raden. Voor extra stabiliteit en om je benen te ontlasten bij het stijgen en dalen is het handig om met stokken te lopen. 

Etappes noordelijk deel Fisherman’s Trail

 • Torpes – Porto Covo (10 km)
 • Porto Covo – Vila Nova de Milfontes (20 km)
 • Vila Nova de Milfontes – Almograve (15 km)
 • Almograve – Zambujeira do Mar (22 km)
 • Zambujeira do Mar – Odeceixe (18 km)

 

Hoe kom je bij het startpunt van de Fisherman’s Trail

Het officiële startpunt van de Fisherman’s Trail ligt tegenwoordig op het strand van Sao Torpes,  naast de Kalux strandbar.  Eerder lag het startpunt in Porto Covo. Omdat de bus vanuit Lissabon stopt in Porto Covo, starten de meeste wandelaas ook daar hun trektocht over de Fisherman’s Trail en slaan de eerste etappe over. Elke 4 uur vertrekt er een Rede Expressos bus vanaf de bus terminal Sete Rios. “Terminal Rodoviario Sete Rios” zit naast het treinstation. Kies voor bus 78 richting Sagres. De busrit naar Porto Covo duurt 2 à 3 uur. Tickets kun je online en terplekke kopen.

Wil je toch starten in Sao Torpes, neem dan de eerder genoemde bus, maar stap uit in Sines. Neem vanaf daar een taxi naar de Kalux strandbar. Dat is een ritje van 10-15 minuten.

Hoe kom je bij het busstation in Lissabon vanaf het vliegveld

Er zijn twee manieren om met openbaar vervoer van het vliegveld naar het treinstation in Lissabon (waar de bussen vertrekken) te komen.  De rode metrolijn, genaamd Linha Vermelha, rijdt vanaf de luchthaven naar het centrum van Lissabon. Je kunt ook met de bus gaan. De Aerobus is een makkelijke optie om van het vliegveld naar het centrum van Lissabon te komen. Het voordeel van de Aerobus is dat je niet hoeft over te stappen en geen trappen op- en af hoeft te lopen met bagage, zoals je dat in de metro wel moet. 

Overnachten langs de Fisherman’s Trail

Op de pleisterplaatsen tussen de etappes zijn meerdere plekken waar je kunt overnachten en er is altijd wel iets te vinden, zeker in het voorjaar en najaar. In de zomer en tijdens vakanties kan het wel druk zijn. De goedkoopste optie is een hostel. Als je alleen reist is dat goedkoop en ook fijn, je komt er andere reizigers tegen. Vaak slaap je dan in een slaapzaal, soms hebben ze ook privé-kamers. Accommodatie is over het algemeen niet zo duur in Portugal, je kunt al een prima privékamer vinden voor rond de €50 per nacht. Dat is voor twee personen een prima keus. Zelf kijk ik altijd op Booking.com om een accommodatie te zoeken. Je kunt onderweg zoeken en boeken. Heb je een strak schema en wil je niet de kans lopen om te stranden zonder overnachtingsplek, of heel duur te moeten slapen, boek dan vooraf je kamers. Vaak kun je kosteloos annuleren, dus je loopt geen risico. Hieronder vind je mijn aanbevelingen; een hostel en een beste (goedkoopste) keus dicht bij de trail.

Fisherman’s Trail camping

Er zijn een aantal campings langs de Fisherman’s Trail. Niet in elke pleisterplaats en vaak ook nog wel even lopen vanaf de route. Wildkamperen is verboden langs de trail. Toch wordt het stiekem wel gedaan. Zorg dan dat je afstand houdt van de vissersplaatsjes, laat in de avond je tent opzet en voor zonsopgang weer weg bent. Laat geen spoor achter.

Porto Covo

Hostel:  Ahoy Porto Covo Hostel – zowel slaapzaal als privékamers
Beste keus accommodatie: Pé na Areia, Alojamento Local
Camping: Camping Porto Covo – in het centrum van Porto Covo

Vila Nova de Milfontes

Hostel:  Pirata Hostel – een beetje buiten het centrum maar prima voor mensen die alleen wandelen en/of betaalbaar willen overnachten. Als je centraal in het dorp wilt overnachten is Selina Milfontes Hostel ook een optie. Kies voor een goedkoper bed in kleine slaapzaal of een duurdere kamer. Wel een hele leuke sfeer daar.
Beste keus accommodatie: Apartamentos Pátio Victória – by Portugalferias, een pension voor een klein prijsje op een mooie locatie.
Camping: Camping Milfontes

Almograve

Jeugdherberg: HI Almograve – Pousada de Juventude – slaapzalen en privékamers.
Hostel:  Almograve Beach Hostel –Zowel slaapzalen als privékamers
Campings: Geen

Zambujeira do Mar

Hostel: Keuze uit Hakuna Matata Hostel of Nature Hostel. Goede verhalen gehoord over die laatste.
Beste keus accommodatie: Sunset Beach House, je deelt een vakantiehuis, maar hebt een eigen kamer. Aan het strand!
Camping: Buiten het dorp vind je Camping Villa Park Zambujeira

Odeceixe

Hostel: Bohemian Antique Guesthouse – relaxte plek met zowel slaapzalen als privékamers
Beste keus accommodatie: B&B Casa Morais – In het centrum van Odeceite. Geweldige locatie en met heerlijk ontbijt!
Camping: ja, maar wel een paar kilometer ten westen van Odeceixe: Campismo São Miguel

Fishermen's Trail, Alentejo Portugal
Fishermen's Trail, Alentejo Portugal

Het zuidelijk deel van de Fisherman’s Trail

Ook de 5 rondwandelingen langs de kust behoren tot de Fishermen’s Trail. Als je ze aan elkaar vastmaakt via paden van de Historical Way, ook behorend tot de Rota Vicentina, kun je van Odecieixe, helemaal tot Sagres wandelen.  In 5 dagwandelingen van 15, 17,5, 21. 16 en 20,5 km kom je via Cabo de São Vicente (het meest zuidwestelijke punt van Europa) in Sagres. Dit zuidelijk deel van de Fisherman’s Trail is afwisselend omdat je niet alleen langs de kust over de kliffen en stranden wandelt, maar ook in het binnenland langs irrigatiekanalen door vruchtbare tuinbouwgebieden, over glooiende hellingen vol bloeiende maquis en geurende kruiden loopt.

Etappes zuidelijk deel Fisherman’s Trail

 • Odeceixe – Aljezur (15 km)
 • Aljezur – Arrifana (17,5 km)
 • Arrifana – Carrapateira (21 km)
 • Carrapateira – Vila do Bispo (16 km)
 • Vila do Bispo – Sagres (20,5 km)

Aljezur

Hostel: Amazingh Hostel
Beste keuze in Aljezur:  Vicentina Hotel – inclusief een buitenzwembad en een goed ontbijt
Camping: Camping Serrão, zo’n 3 kilometer vóór Aljezur

Arrifana

Hostel: Hi Arrifana Destination Hostel (slaapzalen)
Beste keus accommodatie: Arrifana Destination Boutique – super plek, vlak bij het strand, met zwembad en serveert geweldig ontbijt voor klein bedrag.
Camping: Geen

Carrapateira

Hostel: Hostel do Mar – het enige hostel dat je zult vinden in Carrapateira, dus ideaal voor soloreizigers
Beste keuze: Carrapateiramar Guest House – super accommodatie. Elke unit heeft de beschikking over eigen keuken. Handig!
Camping: Niet in Carrapteira, maar bij Praia do Amado (2 kilometer verder) – wordt het getolereerd als mensen hier op het strand kamperen of met een camperbusje overnachten

Vila do Bispo

Hostel: Good Feeling Hostel – dit guesthouse ligt in Raposeira, zo’n anderhalve kilometer ten oosten van Vila do Bispo. Dit hostel staat hoog aangeschreven om zijn goede sfeer.  Met zwembad.
Guesthouse: Casa d’Amélia – hier moet je snel bij zijn. Appartementje in het centrum van Vila do Bispo.
Camping: nee

Sagres

Hostel: Sagres Sun Stay – Surf Camp & Hostel – alleen slaapzalen of PuraVida Divehouse kleine locatoie aan het strand
Beste keus: Tonel Apartamentos Turisticos  Een geweldige plek om uit te rusten na het voltooien van de Fisherman’s trail. Een heerlijk appartement aan het strand.

Fishermen's Trail, Alentejo Portugal
Fishermen's Trail, Alentejo Portugal

Langs de zuidkust

Waar de Fisherman’s Trail voor sommige mensen gevoelsmatig eindigt bij Cabo de São Vicente, het uiterste zuidwestelijke puntje van Europa, kun je doorlopen naar Sagres en vandaar nog 3 etappes lopen om in Lagos te eindigen.

Etappes langs de zuidkust

 • Sagres – Salema (19,5 km)
 • Salema – Luz (12 km)
 • Luz – Lagos (11 km)

Salema

Salema heeft geen hostel. De enige goed geprijsde overnachtingsmogelijkheid is Salema Eco Camp. Leuk slapen in een ingerichte tent.

Luz

Hostel: Jho’La Surf Camp heeft slaapzalen en privékamers.
Beste keus: Luz is een dure plek om te overnachten. Vilamar heeft redelijk geprijsde kamers. Snel boeken.

Lagos

Lagos heeeft een keur aan hostels en andere accommodaties. Zoek via deze tool:

Booking.com

Goed om te weten:

De beste tijd van het jaar om op de Rota Vicentina te wandelen loopt van september tot en met juni. In de maanden juli en augustus is het te warm. Niet doen! Het voorjaar begint al vroeg in Portugal. Half maart is alles groen en begint de natuur uitbundig te bloeien; een explosie van kleuren. Het voordeel van het najaar is dat de oceaan lekker opgewarmd is. Houd er rekening mee dat in de winter veel accommodaties gesloten zijn.

De beste route voor de Fishermen’s Trail loopt van noord naar zuid. Er kan een behoorlijke wind staan en die komt eigenlijk altijd vanuit het noorden. Lopen met het windje in de rug is zoveel gemakkelijker en fijner.

Een makkelijke manier je te informeren en alles te weten te komen over de Rota Vicentina is het bekijken van de website www.rotavicentina.com/en. Laat je inspireren door de filmpjes, lees alles over de routes en informeer je over de transportmogelijkheden. Ben je speciaal geïnteresseerd in de Fisherman’s Trail, kijk dan hier voor een overzicht.

Bagagevervoer is mogelijk. Schakel hiervoor Vicentina Transfers in.

snp reis Fisherman's TrailWandel met SNP over de Fisherman’s Trail de 9-daagse wandelreis Te voet langs de Atlantische kust naar Cabo São Vicente over stranden, duinen en steile kliffen, door een stil natuurgebied, waar de geur van de zee wordt vermengd met die van mediterrane bloesem. Bij SNP boek je zorgeloos je vakantie. Kosteloos omboeken of annuleren als Portugal van kleurcode verandert. Zekerheid met SGR Garantieregeling.

Een wandelkaart en wandelgids meenemen vind ik altijd fijn. Hoewel de routes goed aangegeven zijn, geeft het je extra achtergronden en houvast. De wandelgids laat bijvoorbeeld precies zien waar je onderweg kunt eten en drinken en waar je speciaal op moet letten. De gids van de Rota Vicentina koop je gemakkelijk via Bol.com.  Een Rota Vicentina map en de wandelgids kun je ook via de Portugese website kopen. De gids is alleen in het Engels verkrijgbaar.

De markering van de Fisherman’s Trail is een groen-blauwe streep. De Historical Trail, die parallel loopt met de Fisherman’s Trail, maar dan via het platteland heeft een rood-witte streep. De extra rondwandelingen van de Rota Vicentina orden aangegeven met een geel-rode streep.  In elk dorp op de route staat een bord met daarop een gedetailleerde kaart. Tip: maak een foto van deze kaart. Een markering kan soms zomaar ontbreken.

Van elke etappe van de Fisherman’s Trail zijn GPX tracks aanwezig. Je kan ze downloaden vanaf de website van de Rota Vicentina. Je moet dan per etappe de pagina openen en de track downloaden. Handiger is het om de App Mapy.cz te downloaden op je telefoon. Die heeft de route er al in staan en is super gemakkelijk in gebruik.

Op de Fisherman’s Trail zul je meer meer zand tegenkomen dan je soms lief is. Wil je niet steeds je schoenen moeten legen, trek dan hoge schoenen aan en zorg voor gaiters. Geloof me, je zult me dankbaar zijn voor deze tip.

flavicon wandelvrouw

Meer weten over de Alentejo in Portugal?
Ik bezocht de Alentejo tijdens een mediareis op uitnodiging van Turismo do Alentejo.
Wil je meer weten over de Alentejo kijk dan op www.visitalentejo.pt/nl

Lees ook mijn blog over de Alentejo als wandelbestemming.