Dit jaar beleeft de Fiets en Wandelbeurs voor het eerst een online editie. Op 23 en 24 april presenteert ze een interactief digitaal event onder de noemer ‘Fiets en Wandelbeurs Online Experience’. Wat zal ik het evenement missen, dat normaal in februari gehouden wordt in de jaarbeurshallen in Utrecht. Tegelijkertijd ben ik ook erg benieuwd hoe een online evenement eruit ziet.

“Noodgedwongen hebben we het fysieke event moeten annuleren vanwege de coronacrisis”, zegt Theo Jorna, directeur Hicle Events. “Het is momenteel niet mogelijk een volwaardige fysieke beurs op poten te zetten ondanks de toch wel grote belangstelling. Tegelijkertijd keken we naar de optie van een digitale editie voor onze Fiets en Wandelbeurzen dit jaar in Utrecht en Gent. En we werden aangenaam verrast door de mogelijkheden.”

Concept digitaal event

Het concept van de digitale Fiets en Wandelbeurs biedt bezoekers alle ruimte om inspiratie op te doen voor het fiets- en wandelseizoen. Interactie met andere bezoekers en exposanten is daarbij heel goed mogelijk. Fiets- en wandelliefhebbers kunnen online stands bezoeken, ‘in real time’ (video)chatten met exposanten en brochures downloaden.

Ook staan er online lezingen en workshops op het programma en kun je vragen te stellen aan ervaren fietsers en wandelaars. Er is zelfs een Fiets en Wandelcafé, waar je online kunt ‘borrelen’ en gesprekken kunt aanknopen met andere cafégangers.

Wind in de zeilen

“Natuurlijk organiseren we graag een fysieke beurs, maar de Online Experience is een prima alternatief daarvoor”, zegt Jorna. “Bovendien heeft het fietsen en wandelen mede vanwege de coronacrisis de wind in de zeilen. Op mooie dagen trekt half Nederland er te voet of met de fiets op uit. Al die liefhebbers kunnen op de online beurs de mooiste routes en fiets- en wandelbestemmingen vinden.

Uit onze enquêtes blijkt dat onze doelgroep staat te popelen om, als de omstandigheden het toelaten, eens lekker op fiets- of wandelvakantie te gaan.

Vorig jaar had ik samen met Shanna en Wanda en standje op de Fiets en Wandelbeurs en hield ik verschillende lezingen. Ik zal het directe contact met andere wandelaars ontzettend missen, maar ben ook heel nieuwsgierig naar wat deze online vorm gaat brengen.