Wat een leuk idee om de Hanzetocht 4 keer per jaar te organiseren. Elk seizoen eentje. Man en ik kozen voor de herfst-aflevering. We hebben genoten. Het was een prachtige nazomerse dag. De zon scheen volop en er was nog weinig herfst te bespeuren. Maar wat een leuke wandeling. We kozen voor de 18 km variant die van Zwolle naar Kampen gaat. Je kunt ook de 8 km doen. Die maakt een wandeling rond Kampen.

brug in KampenWe konden ons inschrijven bij Restaurant de Vier jaargetijden in Kampen. Geadviseerd was om gratis te parkeren bij het station, aan de andere kant van de brug, dus dat deden we. Toen over de brug naar het restaurant. Inschrijven en weer over de brug naar het station. De eerste kilometer hadden we erop zitten. Ons inschrijfkaartje was tevens ons treinkaartje. Prima geregeld. We gingen met het Kamperlijntje naar Zwolle. Man helemaal blij, die houdt van treinreizen, eigenlijk meer dan van wandelen. Om die reden wilde hij deze keer toch een korte treinrit, hij moest het immers allemaal weer teruglopen.

1000175Deze wandeling vond hij prachtig. Vooral dus het treintje en daarna het prachtige landschap langs de IJssel. Eerst even Zwolle uitkomen, waar het stad- en snelweglawaai best overheersend is. Maar dan ineens loop je langs het water en merk je dat het stiller en stiller wordt.

We lopen en we genieten. Af en toe een mooie foto maken en weer door. Het pad is rustig. Ook geen stroom deelnemers. Ze zijn er wel, maar een paar. Op de pleisterplek, De Vreugdehoeve, is genoeg plaats om heerlijk in het zonnetje te zitten. We bestellen een welverdiende koffie en koek. Later bleek dat de wandelorganisatie gratis koffie en thee en een lekkere koek klaar heeft staan voor de wandelaars. Helemaal over het hoofd gezien, maar het was ook wel wat verdekt opgesteld en de bediening attendeerde ons er ook niet op. Misschien zie ik er toch niet uit als een echte wandelaar.

1000181

Langs de dijk

Langs de dijk van Zwolle naar KampenEn weer verder. Man heeft de routekaart in handen, maar loopt blind achter een wandelstel voor ons aan. Tot hij weer eens op zijn briefje kijkt en ziet dat we al een tijdje geleden hadden moeten kiezen tussen over de dijk lopen (wat we deden) en door de uiterwaarden lopen. Eigenlijk hadden we veel liever door de uiterwaarden gegaan. Een gemiste kans. Het leert ons wel dat we de volgende keer eerst even de routekaart moeten scannen.

Op de dijk kwamen we wel een geweldig lief initiatief tegen. Twee luie stoelen en een tafeltje gezellig aangekleed en een bord ‘Neem Plaats’. Dat lieten we ons geen twee keer zeggen. Met een prachtig uitzicht over de uiterwaarden en de IJssel aten wij ons broodje. We schreven wat in het gastenboekje en maakten toen plaats voor een koppel fietsers die afgunstig naar ons plekje keken.

Leuk initiatief langs de dijk

De wandelroute volgt de dijk helemaal tot in Kampen. Onderweg is het genieten van het landschap rond de Ijssel. Er is van alles te zien. De voetenveer (nog nooit van het woord gehoord maar het is het veerpondje dat alleen voetgangers overbrengt) liep helemaal vol en bracht mensen naar de onze kant. Daar staat het Zalker Theehuis waar mensen met een verstandelijke beperking de zaak runnen. Een aanrader.

Verder langs de dijk naar Kampen. De kerktorens en de brug komen weer in het zicht. We lopen langs het station en voor de derde keer de brug over. We halen onze ‘herinnering’ in de vorm van een speldje op. Wij kiezen voor de brug als afbeelding en danken de organisatie. Het was een heerlijke wandeling.


Dan gaan we Kampen nog even in. Toen we er deze ochtend doorheen reden met de auto waren we helemaal verbaasd. Wat een mooi stadje. We doen nog even wat boodschappen op de markt en besluiten zeker nog eens terug te komen.

flavicon wandelvrouw

Aanvulling:

Op de website van de Hanzetocht Kampen staat nu te lezen: Tot haar spijt heeft de organisatie van de Hanzetocht, het comité A4D Kampen, moeten besluiten om GEEN Hanzetocht Kampen meer te organiseren. 

Jammer.