Als de sneeuw smelt en de meren weer vloeibaar worden is Canada op zijn mooist. De natuur ontwaakt, het is hét moment om de wandelschoenen aan te trekken en met slow-travel die geweldige uitbarsting van energie te ervaren. Genieten van de rust en ruimte, majestueuze bergtoppen, helder blauwe bergmeren, overweldigende uitzichten en de wilde natuur van de Rocky Mountains. We gaan naar Edmonton en Jasper en combineren dagwandelingen en meerdaagse trektochten met de geneugten en comfort van de stad. We gaan op lentetrip.

 

Edmonton en Jasper - wandelen in de lente

Ik ben nog nooit in Canada geweest. Ik heb er wel van gedroomd; de geweldige natuur, bizons en zwarte beren, de Rocky Mountains en de vele natuurparken. Ik had Edmonton en Jasper al in het vizier vanwege de geweldig ski-mogelijkheden, maar nu ik op hun nieuwe website lees over de wandelmogelijkheden, kriebelt het helemaal.  De lente is een veel, veel beter idee. Lekker rustig ook. Het is helemaal niet moeilijk om het te regelen, er zijn begeleide trektochten en KLM verzorgt zelfs rechtstreekse vluchten. Wacht, ik laat het je allemaal zien.

Edmonton

Edmonton is de hoofdstad van de provincie Alberta in Canada. Edmonton staat naast de omliggende natuur, ook bekend om de evenementen, culturele activiteiten en winkelgelegenheden. Het is een echte hippe stad met exclusieve restaurants, gezellige bars en een vooruitstrevende kunstscene.

Dwars door Edmonton loopt de rivier North Saskatchewan. De oevers van die rivier zijn een parkachtig gebied van wel 22 keer de oppervlakte van New York City’s Central Park. Het maakt de stad meteen heel bijzonder voor wandelaars. Vlak bij Edmonton ligt Elk Island National Park. Het is een van de kleinere nationale parken van Canada, maar zit boordevol wildlife. Het staat bekend om de bizons en elanden die je er kunt aantreffen.

Bizons in Elk Island National Park
Wow! Loop je zomaar bizons tegen het lijf.

Jasper

Op 4 uur rijden van Edmonton ligt het historische Jasper, centraal gelegen in het hart van Jasper National Park tussen de hoge bergen, kristalheldere meren en groene natuur. Jasper is een kleine stad met slechts 4.500 inwoners, hierdoor heeft de stad een gezellig dorps karakter.

Jasper is een geweldige uitvalsbasis voor allerlei wandelactiviteiten in de imposante Rocky Mountains, en een perfect plekje om weer heerlijk in terug te komen om te genieten van de leuke uitgaansgelegenheden en lekkere restaurants.

Jasper Village
Gezelligheid in Jasper, midden tussen de Rocky Mountains.

Bekend van de winter

Edmonton en Jasper zijn vooral bekend van de winter. Bij Jasper ligt Marmot Basin, een ontzettend populair en sneeuwzeker skigebied met heerlijk fijne poedersneeuw. Ook voor wandelaars hebben Jasper en Edmonton in de winter heel wat te bieden.

In Edmonton’s River Valley kun je prachtige sneeuwschoenwandelingen maken. Of ga naar Elk National Park en maak een begeleide sneeuwschoenwandeling die eindigt rond een kampvuur.

Op slechts 10 autominuten van Jasper kun je een geweldig ijswandelavontuur beleven, dat je niet snel zult vergeten. Je wandelt met anti-slipbandjes onder je schoenen door de diepste, maar gemakkelijk toegankelijke kloof van het Jasper National park. De kloof heet Maligne Canyon en is genoemd naar zijn angstaanjagende atmosfeer. Een echt avontuur dus.

Maar wow, Edmonton en Jasper in de lente

Maar dan de lente: Zodra de sneeuw in de dalen is gesmolten, zetten we onze eerste stappen tussen de nog besneeuwde bergtoppen van de Rocky Mountains. Overal gonst het van het leven. Het prille groen laat zich voorzichtig  zien en de dieren verwelkomen de lente. Wat een voorrecht om hier te kunnen zijn.

Wildlife in Canada - Bighorn

Edmonton in de lente

We beginnen in Edmonton omdat daar het vliegveld dichtbij ligt. Het is een fijne stad met super veel culturele mogelijkheden, maar waar je ook mooie stadwandelingen kunt maken. De komst van de lente is het teken voor de locals om ook de wandelschoenen aan te trekken om te gaan wandelen in Edmontons River Valley.

Edmonton Canada
Uitzicht over Edmonton.

Op ongeveer drie kwartier rijden van het centrum van Edmonton ligt Elk Island National Park. Dit nationale park staat bekend om de vele wilde dieren die je hier tegenkomt. Geweldig om een bizon tegen te komen!

Door het hele park liggen goed onderhouden wandelpaden. Laat je eerst informeren bij het bezoekerscentrum en trek dan de wijde natuur in. In de lente is het hier nog lekker rustig. In de zomer kan het best druk zijn.

Wist je dat het Elk Island National Park een Dark Sky Preserve is. Het is er totaal donker waardoor je optimaal de sterren kunt zien. Wil je een nachtje overblijven in het park? Dat kan. Huur een ingerichte tent of Tipi en geniet rustig van de zonsondergang en de immense sterrenhemel. Of neem je eigen tentje meer en maak een trektocht van meerdere dagen en kampeer op de wildkampeerplekken.

Sterren kijken
Sterren kijken in Elk Island National Park.

Jasper in de lente

Na Edmonton is Jasper aan de beurt. Dit is de place to be als je je echt wil onderdompelen in de Canadese natuur. Een perfecte uitvalsbasis voor dagwandelingen, maar ook de startplek voor meerdaagse hikes.

Sinds de oprichting in 1907 onderhoudt Jasper National Park een netwerk van natuurlijke paden ten behoeve van iedereen die de schoonheid van Jasper te voet wil ervaren. Begeleide of onafhankelijke wandelingen zijn er in overvloed en bestrijken alles van unieke routes tot iconische bestemmingen.

Edmonton en Jasper - wandelen in de lente

Dagwandelingen

Er is een prachtig aanbod van dagwandelingen vanuit Jasper.  Wat te denken van de vijf meren wandeling, die je langs vijf verschillend gekleurde meren brengt, of de Sulphur Skyline Day wandeling, met aan het einde een bezoek aan de warmwaterbronnen. Je kunt natuurlijk ook de Maligne Canyon in de lente doen. Een rondwandeling van 4,4 km levert een onvergetelijke ervaring van natuurschoon.

Laat je ’s ochtends vroeg vanuit Jasper ophalen door een gids en maak met hem een wildlife wandeling. Hij weet waar het wild zit en neemt je mee voor een onvergetelijke ervaring. Elanden, herten, grote gehoornde schapen, berggeiten, vossen, coyotes, wolven en elanden zijn slechts een greep uit de vele wilde bergdieren van Jasper.

Wildlife in Canada

Wildlife in Canada - Vossen

Wildlife in Canada

Meerdaagse wandelingen Jasper

Het aanbod van meerdaagse wandelingen door Jasper national park is om van te watertanden. Ik zou ze allemaal wel willen doen. Dagenlang lopen zonder iemand tegen te komen, behalve misschien wat mooie ontmoetingen met dieren in het wild. Prachtige vergezichten, koele meren, alpine weides, dennebossen, over passen, langs bergkammen en over stukken sneeuw. Overnachten in een tent, lodges of hut, het kan allemaal. En ook hier is het Dark Sky Preserve, ideaal voor het bekijken van donkere luchten met heldere sterren.

Trektochten door Jasper national Park
Meerdaagse trektochten door Jasper Nationaal Park.
:odge
Overnachten in een lodge

Citywalks

Terug in Jasper genieten we van het leuke stadje. Natuurlijk maken we de Downtown Foody Tour, waar we tijdens een korte begeleide wandeling van 1,5 km naar het centrum, vier lokale restaurants bezoeken. We proeven vier zorgvuldig met de hand geselecteerde gerechten in combinatie met boozie-traktaties,  terwijl we onderweg luisteren naar de beste verhalen van Jasper.

Wat willen we nog meer?

Edmonton en Jasper - wandelen in de lente

Hoe regelen we het?

Laat je verder inspireren op de websites van Edmonton en Jasper. Voor info over regeldingen kunt je terecht op de Nederlandstalige website Edmonton-Jasper.nl. Daar staan ook mooie voorbeeldreizen in, waaronder een geweldige camperreis (ja, ik wil!) van GoCanada. De naam van de camperreis heeft een mooie woordspeling: Drie weekse bizondere camperaanbieding West-Canada

Vliegen naar Edmonton

De meest comfortabele manier om in West-Canada te komen is vliegen met KLM. Je vliegt dan namelijk rechtstreeks in 8,5 uur naar Edmonton International Airport. De KLM vliegt 3 keer per week naar Edmonton. Check het meest actuele vluchtschema op de website van KLM.

flavicon wandelvrouw

Verantwoording: Ik vond het heerlijk om me te verdiepen in de mogelijkheden die Edmonton en Jasper bieden voor de wandelaar in de lente. Ik hoop dat ik jou ook heb kunnen inspireren om deze plekken op je lijstje te zetten voor een lente-experience. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben, laat dan gerust een comment achter. Dit artikel werd geschreven in samenwerking met een externe partner. Alle gegeven meningen zijn uiteraard slechts die van mijzelf