Hoe leuk kan het zijn? Uitgenodigd worden om te komen wandelen in Zeeland door een boswachter die ook nog eens een populair reis- en wandelblog heeft. Daar hoefde ik niet lang over na te denken; Digna, ik kom er aan. Dat het op de afgesproken dag een beetje grauw en mistig is mocht de pret niet drukken. Het is misschien jammer voor de foto’s, maar voor de beleving maakte het niets uit. Jeetje, wat heb ik een leuke dag gehad. We wandelden op Schouwen-Duiveland, gingen op bezoek in het infocentrum van Staatsbosbeheer, pakten op de valreep nog even de roze flamingo’s in het Grevelingenmeer mee en besloten met een etentje in het sfeervolle stadje Zierikzee. Top!

Wandelen op Schouwen-Duivenland

Zeeland ligt voor mij niet naast de deur, ik kom er dus bijna nooit. Deze zomer heb ik er wel – en met heel plezier- de strandvijfdaagse gelopen. Dat smaakte sowieso naar meer. Digna Mielard werkt in Zeeland drie dagen per week als boswachter voor Staatsbosbeheer. Ik had haar kort ontmoet op de vakantiebeurs en kende haar van het blog Wandelfreaks.com (wat inmiddels omgedoopt is tot wandelenenreizen.nl), waar zij inspirerende verhalen schrijft over reizen en wandelen. In oktober 2018 is haar eerste boek over haar avontuurlijke reis door Cuba uitgekomen.

Digna nodigde me dus uit.

Na een flinke autorit ontmoet ik haar op het parkeerterrein aan de Adriaan van der Weydeweg in Burgh-Haamstede. We bestuderen de groene meeuwenduinen-wandeling, die zij uitgekozen heeft, op het informatiebord. Ik heb altijd graag een beeld van hoe ik ga lopen. Dit ziet er aantrekkelijk uit: eerst een stuk door de duinen, dan gaan we over het strand om vervolgens via de duinen, door het bos op het startpunt terug te komen. De wandeling is in totaal 12 km.

Door de duinen

De route begint met een rechte verharde weg, maar al snel wandelen we over behoorlijk geaccidenteerd terrein. Ik verbaas me werkelijk over de hoogte van de duinen. Dat had ik niet verwacht. Prachtig! En goed voor de been- en bilspieren. Het is echt ploegen door het mulle zand.

Wandelen op Schouwen-Duiveland - start bij parkeerplaats Zeeduin
Wandelen op Schouwen-Duiveland
Wandelen op Schouwen-Duiveland - groene paaltjes - meeuwenduinen-wandeling
Wandelen op Schouwen-Duiveland - wandelvrouw
Wandelen op Schouwen-Duiveland
close-up bessen

Als we even stil staan te genieten van het uitzicht bovenop een duintop zien we in de verte een aantal herten lopen. Digna vertelt dat de kans dat je in dit gebied damherten tegenkomt best groot is. Dat maakt het ook zo leuk. De damherten zijn op een behoorlijke afstand en het is mistig. Ik probeer ze te fotograferen. De foto is vaag geworden, maar ik laat hem je toch zien.

Duinen op de Kop van Schouwen
De meeuwenduinen wandeling
Herten in de Kop van Schouwen
Edelherten in de Meeuwenduinen - Zeeland

Over het strand

Via de laatste duinenrij komen we op het strand. Even lekker uitwaaien. Ik herken de rijen met palen van de Strandvijfdaagse. Leuke herinneringen komen boven. Het is heerlijk om hier weer te wandelen.

Wandelbankje - wandelen in Schouwen-Duivenand
Strand - Wandelen in Zeeland
trandpalen - wandelen over het strand in Zeeland

Door het bos

Dan gaan we via de duinen het bos in. De bomen staan op de duinen waardoor het echt heuvelachtig wandelen is. Weer zien we een paar herten in de verte lopen; een aantal jonge mannetjes deze keer.

Er staan overwegend dennen in dit bos. Hier en daar staat nog een loofboom met wat overgebleven bladeren in herfstkleuren. Tussen de bomen door spot ik een meertje. Bijna aan het einde van de route komen we langs een horecagelegenheid en de excursieschuur van de Boswachterij. Beide zijn gesloten. Dat heb je als het seizoen is afgelopen. Voordeel is wel dat het onderweg heerlijk rustig was en we daarom ook meerdere herten hebben kunnen spotten.

Meeuwenduinen-wandeling - wandelen in Schouwen-Duiveland
Solitaire boom - Wandelen op Schouwen-Duiveland
Meertje - Wandelen op Schouwen-Duiveland
Schuilhut - Wandelen op Schouwen-Duiveland
Wandelen op Schouwen-Duiveland
Juttershut - kop van Schouwen - Meeuwenduinen-wandeling
herfstbos - Wandelen op Schouwen-Duiveland
Uitzicht vanaf Uitzichttoren parkeerplaats Zeeduin - Kop van Schouwen

Leuk om te weten:

 • We wandelen in de ‘Kop van Schouwen’ op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duivenland.

 • Er zijn 2 parkeerplaatsen waar je gemakkelijk je wandeling kunt starten.
  • Parkeerplaats Kraaijensteinweg – Kraaijensteinweg 140 – Westerschouwen
  • Parkeerplaats Zeeduin – A van de Weijdeweg – Westerschouwen

 • De ingang van de boswachterij zit aan de Kraayensteinweg. Daar is ook een excursieschuur van de Boswachterij Westerschouwen. Buiten het seizoen is de excursieschuur alleen in de weekenden open. Kijk voor meer info over de boswachterij op deze website.

 • Bij parkeerplaats Zeeduin vind je een uitkijktoren en er is een openbaar toiletgebouw.

 • In het gebied zijn verschillende gemarkeerde wandelroutes aanwezig van 2 t/m 12 km. Er is voor ieder wat wils, waaronder een verharde route voor rolstoelers en kinderwagens. Wij deden de Meeuwenduinen-wandeling van 12 km.

 • De meeuwenduinen-route gaat door een gebied dat vanaf 15 maart t/m 15 juli gesloten is, in verband met het broedseizoen van de meeuwen. De Meeuwenduinen is een broed- en rustplaats voor vogels als de zilvermeeuwen, stormmeeuwen en kleine mantel meeuw.

 • Wanneer is het beste seizoen om de Duinen van Schouwen te bezoeken? Elk seizoen heeft zo zijn eigen voordelen. In de winter kun je er herten, bunzing of konijnen spotten. In de lente en zomer is het gebied een trekpleister voor vogels. De herfst is mooi vanwege de herfstkleuren en de verscheidenheid aan paddenstoelen die er te vinden is.

 • Vlak achter het parkeerterrein Zeeduin ligt Duinpark ’t Hof van Haamstede, één van de vakantieparken van Landal Greenparks in Zeeland. Je kunt zo vanuit je huisje de duinen in lopen. Wat een heerlijke uitvalsbasis om Zeeland te ontdekken.