Helemaal in de ban van de Pacific Crest Trail (PCT) doolde ik rond op internetsites met allerlei informatie over dit geweldige wandelpad. Daar stuitte ik op ranger John. Een doorgewinterde ranger die in zijn blog onomwonden uitlegt hoe je in de natuur behoort te poepen. Ik was verbijsterd. Er zijn dus gewoon poep regels. Er is poep etiquette in het woud. Wist jij het? Voor mij was het echt volkomen nieuw. Als jij het ook nog niet weet, lees dan door en verbaas je. Het is eigenlijk zo logisch en natuurlijk als wat, maar tegelijk wel een behoorlijk gênant en vies praatje.

Ranger John Bob begint zijn poep verhaal met de opmerking dat we niet preuts moeten doen maar onomwonden moeten praten over poepen in de natuur. Het is belangrijk om daar bewustwording over te krijgen. Hij schat in dat in het afgelopen jaar ongeveer 300.000 keer gepoept is langs de PCT. Hij heeft het nog net niet omgerekend in kilo’s en ik ga me er ook niet aan wagen maar ik zie wel een hele grote berg. Er zijn hele stukken van de PCT waar de poep zeer langzaam composteert. Dat blijft daar dus jaren liggen. Ranger John wijst erop dat als je de poepregels niet in acht neemt het een vieze gore bende (mijn woorden) wordt, maar ook dat het gevaarlijk is omdat het water geïnfecteerd kan raken. De wandelaars langs de PCT zijn op hele stukken afhankelijk van het water dat ze in de natuur vinden. Het is dus ook gewoon gevaarlijk. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor de PCT maar overal waar wandelaars lopen en geen toiletvoorzieningen zijn.

IMG_1082 copyDe regels

De regels: je moet onthouden ‘200 feet and 7 inches deep’. Omgerekend 60,96 meter en 17,78 cm diep. Dat is de minimum afstand van kampeerplek, paden en water, en de minimum diepte waarop de drol begraven moet worden. Hij adviseert verder dan de 200 feet te gaan, want anders krijg je hele populaire plekken bij een kampeerplaats en loop je grote kans de faeces van een ander op te graven. Hij heeft nog een tip, speciaal voor mensen die ’s ochtends op een holletje moeten. Hij adviseert hen om de avond tevoren in alle rust alvast een gat te graven. Moet je het wel de volgende ochtend weer weten te vinden…

Neem een goed graaf werktuig mee

En er komen nog meer tips van ranger John. Iedereen moet een goed graafding hebben. Geen plastic schepjes, loopstokken of de hakken van je schoen. Hij heeft goede ervaringen met een tentharing voor ijzige grond. En ik moet zeggen, dat ziet er best handig uit. Ook wel charmant dat je niet opzichtig een poepschep aan je rugzak hebt hangen.

4586690852_c56b7cacb2_m

De techniek van het poepen

Vervolgens komt de techniek van het poepen in de natuur. Je hebt dus een gat gegraven van minimaal 7 inches diep. Je poept én plast erin. Géén toiletpapier in het gat, wel wat zwarte aarde of ander organisch afval, indien aanwezig. Roer de poep, pies en het organische materiaal door elkaar en gooi je gat weer dicht. Zo! Klaar.

Je toiletpapier mag niet in de natuur terecht komen. Het duurt veel te lang voordat het vergaat. Bewaren dus, samen met de rest van je afval, in je rugzak, tot de eerstvolgende vuilnisbak. De échte hardcore natuurwandelaars doen het helemaal zonder papier. Zij zoeken de hele dag naar geschikt materiaal om hun bibs mee af te vegen. Ze mogen niks van de bomen trekken of uit de grond rukken dus favoriet zijn de goede maat gladde stenen (??!?!) sneeuw in de vorm van een puntige sneeuwbal, gladde stokjes of droge bladeren. Brrrr, maar wel heeeeeeel goed natuurlijk.

Groepspoepen

En dan de uitsmijter: het groepspoepen . Ranger john waarschuwt dat als je met een groep bent en je bent van plan om meerdere dagen op een kampeerplek te blijven, de kans heel groot is dat je andermans poep opgraaft. De toch wel briljante oplossing is dat er een poepgreppel wordt gegraven. Als jij aan de beurt bent om je te ontlasten doe je dat op het einde (of begin) van de greppel. Als je klaar bent gooi je daar grond overheen. Natuurlijk wel nadat je hebt geplast en geroerd. Het gebruikte toiletpapier kan in een plastic zak die bij de ‘wc’ hangt, volgens John. Hij vertelt er alleen niet bij wie die plastic tas later in zijn rugzak gaat stoppen.

Ik heb een hoop geleerd. Ik hoop jij ook.

Je kunt het allemaal nog eens nalezen bij ranger John en de basisvaardigheden; poepen in 4 stappen.