In het hart van Brabant ligt een nog ongerept stuifzandgebied, Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen. Het zijn de grootste stuifzanden die er zijn in Europa. In het natuurgebied is het heerlijk om te wandelen, zeker ook in de herfst. Struinen door het stuifzand en genieten van de uitgestrekte heidevelden. Ieder seizoen zien de bossen en het stuifzandgebied er weer anders uit. Het nationale park ligt ten noordoosten van Loon op Zand (vlak bij Tilburg) en is een uitgestrekt natuurgebied van ruim 2700 hectare. Samen met LekkerWegTips.nl delen we drie wandelroutes.

Bosch en Duin in Udenhout

De ‘groene route’ begint bij Café-restaurant Bosch en Duin in Udenhout. Deze route loopt door de bossen, langs de heide en dwars door het stuifzand. De route is ongeveer 4,5 kilometer, maar vooral de laatste kilometer is een uitdaging door het mulle zand. Extra water mee nemen is verstandig!

Tijdens deze route kom je veel boomsoorten tegen, vooral naaldbomen zoals de Zeeden. Deze boomsoort houd het zand van de duinen goed vast te houden en kan wel tot dertig meter hoog worden. Ook kom je natuurlijk de Douglasspar tegen op deze route. Deze naaldboom is echter aangeplant om het hout ervan te gebruiken voor het maken van meubelen. De naalden van deze spar geven die frisse en herkenbare dennengeur.

De heidevelden aan deze route (en sowieso in het gebied ) zorg ervoor dat de wind het zand niet kan verstuiven en verplaatsen naar een andere plek. De schapen in dit gebied zorgen daarentegen dat andere planten en struiken het gebied niet (helemaal) overnemen. De route is een grote ronde, dus je komt uiteindelijk weer op dezelfde plek uit. Vanaf hier loop je terug naar het restaurant Bosch en Duin en waar je nog kunt  genieten van een cappuccino of warme chocomel.

Benieuwd naar andere leuke wandelvakanties in eigen land?

herfstwandelingen

De Rustende Jager in Loon op Zand

Deze route start ook vanaf een restaurant. De Rustende Jager is direct gelegen aan de rand van Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen in Loon op Zand. Deze pleisterplaats met parkeermogelijkheden is bij uitstek de plek om even bij te komen na het wandelen. Vanuit de Rustende Jager start de rode route, welke ongeveer 3,5 km lang is. Daarnaast start op korte afstand van het restaurant ook een hondenloslooproute. Leuk ook om te wandelen met je trouwe viervoeter.

Langere wandelroute?

Zin in een langere wandeltocht? De ANWB maakte de route ‘Over boeren, bossen en bergen’, van 13 kilometer lang. Deze wandeling begint in Giersbergen, een dorp dat aan de rand van het natuurgebied ligt heeft al heel wat zandstormen overleefd. Van Giersbergen loop je direct de bossen in. Het grootste deel van dit bos is in de negentiende eeuw aangeplant om het zand tegen te houden. Natuurlijk kom je langs deze route veel stuifduinen, heide en diverse boomsoorten tegen. Ook kun je een zicht werpen op het Hengstven. Het belangrijkste verbinding tussen de Loonse en Drunense Duinen en het natte moerasgebied De Brand.

flavicon wandelvrouw

♦ Dit blog is een gastblog van LekkerWegTips.nl