Wandelen we links of rechts? Die discussie is nog lang niet uitgewoed. Er zijn felle voorstanders van links lopen (je ziet het verkeer aankomen) en even zo felle tegenstanders (gedraag je als een normale verkeersdeelnemer), en de meeste mensen doen maar wat. Ik schreef een blog over wat voor verkeersoverlast voor andere weggebruikers dat kan opleveren en over hoe de wetgever het geregeld heeft. Lees: Aan welke kant van de straat moeten we wandelen?
Deze week ontving ik naar aanleiding van dat blog een ingezonden brief van Harmen Brandse. Hij pleit vurig voor rechts lopen. Lees mee met zijn argumenten en laat weten wat jij vindt.
INGEZONDEN BRIEF
Hallo Wandelvrouw,
nadat ik dit weekeind fietsend in duin en bos rond Castricum ternauwernood in een bocht een links (mij tegemoet) rennende jogger kon ontwijken ben ik het links/rechts item op internet gaan googelen en kwam daarbij o.a. jouw stellingname tegen. Het zal je niet verbazen dat ik het helemaal eens ben met je oproep om rechts te lopen. Ik wil daar graag nog even nader op ingaan, in de hoop dat je er waar nodig nog sterker je stellingname mee kunt onderbouwen.
Ik fiets zelf meer dan zestig jaar en heb nog nooit een botsing gehad met een rechts lopende wandelaar of jogger. Ik ken ook niemand anders die dat, onder normale omstandigheden, wel is overkomen. Verkeersdeelnemers zijn gewend aan de situatie dat je iemand “moet” passeren of zelf gepasseerd wordt. Hoewel je achteropkomend verkeer in de regel niet ziet aankomen gaat dat eigenlijk altijd probleemloos. Je verwacht dat andere verkeersdeelnemers hun best zullen doen om je niet van de sokken te rijden, en in de praktijk is dat ook zo.
Het door voorstanders van links lopen veel gebruikte argument “dan zie ik het tenminste aankomen” is feitelijk misschien wel juist, maar heeft in de dagelijkse verkeerspraktijk geen objectieve waarde: je wordt als rechts lopende voetganger onder normale omstandigheden helemaal NOOIT van achteren aangereden! Het is een argument dat een in de dagelijkse praktijk niet bestaand probleem wil oplossen. Als je eens in de krant leest van lopers of fietsers die van achteren zijn aangereden, dan gebeurde dat in het donker. Dat is dus iets om rekening mee te houden in deze discussie. En naar ik aanneem een reden waarom de wetgever van het rechts houden geen voorschrift heeft gemaakt: het is niet altijd en overal de beste optie. Het wordt daarom maar aan het oordeel van de voetganger zelf overgelaten wat hij of zij het beste vindt.
Daarmee maakt de wetgever zich er wel erg gemakkelijk van af. In de praktijk leidt deze willekeur tot veel ergernis en soms ook nodeloos gevaarlijke situaties. Met name in onoverzichtelijke bochten is het de goden verzoeken als op je eigen weghelft een jogger je tegemoet komt rennen, of je plotseling twee naast elkaar lopende wandelaars voor je neus krijgt….. Je mag dan wel wettelijk verplicht zijn om ervoor te zorgen dat je in het weggedeelte dat je kunt overzien tot stilstand kunt komen, maar als dat weggedeelte dan verkleind wordt door je tegemoetkomende weggebruikers, dan heb je, buiten jouw schuld, die ruimte opeens niet meer. En dan mag het in de praktijk wel meestal goed aflopen, maar waarom zou je onnodig een dergelijk risico nemen? Loop (of ren) je net als anderen gewoon rechts, dan is er helemaal niets aan de hand.
Het had de wetgever gesierd als er wel een richtlijn zou zijn gegeven. OK, dan geen dwingende wetgeving, maar wel een voorkeursaanduiding. En naar mijn mening zou die moeten zijn om overdag, bij goed zicht, kortom: in normale omstandigheden, bij voorkeur rechts te houden. Het maakt een eind aan de verwarring die veel voetgangers nu hebben, en zeker aan de oude misvatting dat links houden in het buitengebied voorschrift is. Dat is dan in 1991 gelukkig wel in de wetgeving gecorrigeerd, maar niet met voldoende resultaat. Aanvulling is beslist gewenst.
Mijn uitgangspunt is:
Zijn de omstandigheden normaal, DOE dan ook normaal. En normaal op Nederlandse wegen is: je houdt rechts.
Rechts houden is hier iedere verkeersdeelnemer gewend, daar heeft niemand moeite mee. Er is geen goede reden te bedenken waarom dat niet ook voor voetgangers zou gelden. Links gaan lopen waar iedereen rechts houdt is niet wettelijk verboden, maar wel ronduit ASOCIAAL. En in sommige situaties (met name de eerder genoemde onoverzichtelijke bochten) ronduit gevaarlijk. Dat doe je dus gewoon niet, tenzij er een heel goede reden voor is. En “ik zie ze dan aankomen” of “oogcontact maken” zijn geen in de normale verkeerspraktijk valide argumenten. Als normale, rechtshoudende verkeersdeelnemer word je nou eenmaal regelmatig door achteropkomend verkeer, waar je geen oogcontact mee hebt, gepasseerd. Dat is normaal verkeersgedrag, niks mis mee. Je vertrouwt er maar gewoon op dat het goed gaat, en dat doet het in de praktijk dan ook. Geen enkele reden om panisch te gaan doen. Ook als voetganger moet je, net als elke andere verkeersdeelnemer, domweg op het goede gedrag van je medeweggebruikers vertrouwen. Als je niet meer op elkaars verkeersgedrag vertrouwen kunt helpt ook links gaan lopen niet.
Door van het normale af te wijken roep je juist problemen op. Spookrijders zorgen voor veel onrust, en soms ellende. Dat gaat ook op voor spooklopers. Je verwacht dat tegemoetkomend verkeer je links passeert; iemand die rechts langs je wil verstoort de normale gang van zaken. En natuurlijk valt het in de dagelijkse praktijk wel mee. Als fietser probeer je ook een botsing met linkslopers te ontwijken. Als verkeersdeelnemer ben je nou eenmaal niet uit op botsingen. Maar waar slaat dat asociale gedrag nou op? Doe toch lekker normaal, mensen!
—
groet van
Harmen Brandse
Ben jij het eens met Harmen? Of helemaal niet. Zijn er nog andere argumenten? Laat het hieronder weten en schrijf een reactie.
Ik blijf voorstander van links lopen op wegen waar geen voet of fietspad is – Ik wil een fietser, brommer, auto aan zien komen. En zij kunnen dan ook evt tegemoet komend verkeer aan zien komen – gezien ik al diverse keren meegemaakt heb dat een fietser te druk met zijn of haar mobiel bezig was en dan alsnog op een wandelaar knalt ….
Ik ben het helaas niet met Brandse eens, maar heb vanwege de teneur en de woordkeuze in het ingezonden artikel ook geen zin om verder te reageren.
Klap, klap, klap.
Meneer Brinksma zal zijn weg in b.v. de politiek wel nooit kunnen vinden, als hij het zo snel opgeeft na een warm (en m.i. terecht) pleidooi.
Ik loop, bijna, links, asociaal begrijp ik uit dit artikel dus.
Met dezelfde reden ook als hier wordt beschreven.
Vanaf nu ga ik gewoon rechts lopen, heeft inderdaad met vertrouwen te maken en dat is dan mijn werkpunt.
… bijna altijd…
Volgens Harmen Brandse ben ik dus ASOCIAAL. Ik vind dat jij, Wandelvrouw, dergelijke kwetsende ingezonden brieven NIET moet plaatsen, of moet laten herschrijven. Een dergelijke brief biedt geen ruimte tot een normale discussie, want ik word bij voorbaat al uitgescholden voor een ASO. Ik vind dat kwetsend en discriminerend! Jan Brinksma heeft het goed gezien en Yolanda heeft uitstekende argumenten om links te lopen. Overigens werd dit vroege op school ook geboden, tot 1991 was links lopen verplicht.Deze site geeft een voetganger houvast: links lopen heeft meer voor- dan nadelen: http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diversen/137108-aan-welke-kant-van-de-weg-moet-je-lopen.html En kijk ook eens hier: http://www.sv-sportlust.nl/starten/openbareweg De praktijk leert dat de meeste voetgangers (en trimmers) het prettiger vinden om het ‘gevaar’ te zien aankomen. Voetgangers zijn onbeschermd en zullen bij aanrijdingen vrijwel altijd het grootste letselrisico lopen. Wie dat risico voor zichzelf wil minimaliseren zal het verkeer willen zien naderen en daarom links willen lopen. Wie rechts loopt wordt altijd van achteren genaderd door ander verkeer. En dat is, in ieder geval gevoelsmatig, aanzienlijk minder prettig.
Beste WandelBart, gaat het ineens over vorm in plaats van inhoud? Ieder schrijft op zijn eigen manier. Ik ga jouw bijdrage ook niet wijzigen. Ik plaats alleen niet als mensen persoonlijk worden aangevallen of beledigd. Harmen probeert hier gewoon een punt te maken.
Wat ik beoog met het plaatsen van deze ingezonden brief is de discussie voeren en het mensen bewust maken van waarom ze links of rechts lopen en wat voor effect dat heeft op andere weggebruikers. Ik begrijp heel goed dat links lopen veiliger voelt. Dat heb ik zelf ook. Maar is men er ook van bewust dat het soms onveilige situaties creëert en dat het lastig kan zijn voor andere weggebruikers? Wat ik ook beoog is om duidelijk te maken dat links lopen niet bij wet geregeld is. Dat argument wordt vaak gebruikt. Links lopen omdat dat zo vroeger op school geleerd is, dat is wat mij betreft geen goede reden. Veel mensen weten niet dat de wetgever links lopen losgelaten heeft.
Links en rechts lopen, het mag beide en voor elke keuze is wat te zeggen. Dat is trouwens ook precies wat in de door jou aangehaalde artikelen staat. Mijn stellingname is dat een ieder heel bewust moet kiezen voor een kant al naar gelang de verkeerssituatie, rekening houdend met je eigen veiligheid(sgevoel) maar ook die van andere weggebruikers.
Ik doe wel een hele bewuste oproep aan groepen wandelaars (zoals je bijvoorbeeld ziet tijdens georganiseerde wandeltochten) die ineens denken dat de weg van hen is en zelfs in het midden lopen. Ik pleit er voor dat de organisatie van zo’n tocht een dwingende aanwijzing geeft over aan welke kant gelopen dient te worden. En dat zou voor mij (in dit geval) rechts zijn.
Ik loop graag links. Dat vind ik overzichtelijk en geeft me een veilig gevoel. Ik maak graag plaats voor passerend tegemoet komend verkeer. Ik pas me aan het verkeer aan en nee, ik ben geen aso…..
het feit alleen al dat een wandelaar niet zo gauw word aangereden zegt al genoeg aangezien de meeste wandelaars links lopen (zij stappen dus in de berm). Ik zou graag willen weten van deze briefschrijver hoe hij een wandelaar die rechts loopt denkt te kunnen ontwijken aangezien het snelheid verschil aanzienlijk is. In het geval dat de wandelaar die dus links loopt dit zit aankomen dan gaat hij of zij aan de kant. ik jog ook altijd buiten de bebouwde kom links en ben al menig maal de berm ingegaan omdat ik het overige verkeer aan zie komen die niet echt uit konden wijken omdat er een tegenligger aan kwam. Zij kwamen dus met een te hoge snelheid op mij af. Loop ik rechts dan zie ik het te laat en nee ik heb geen oordoppen in
Ik loop- en wandel al meer dan 40 jaar en doe dat, daar waar geen voet en/of fietspad is aan de linkerkant en heb daar goede ervaringen mee.
Loop je rechts? Denk ook aan de gevolgen van achterop komend autoverkeer; loop je met hoed of pet (zonder kinband) op, de wind blaast je hoofdbedekking weg…. wat is je eerste reactie; juist; vangen die handel met alle mogelijke gevolgen van dien….
Ik loop links en kan dan zelf eventueel gevaar inschatten.
Zo maakt iedereen zijn eigen afweging en die respecteer ik zonder daar eventueel in mee te gaan.
Ook ik ben een “asociale” linksloper, en wat als je gehoorproblemen hebt, en het verkeer achter je niet hoort,? dan is het toch beter dat je links loopt, en je medeweggebruiker aan ziet komen, nee hoor als ik rechts zou moeten lopen neemt bij mij veel plezier en rust weg van het wandelen
Ook ik loop links zodat ik opzij kan gaan als het tegemoetkomende verkeer niet kan uitwijken. Dit heb ik ooit zo geleerd en ik voel me er prettig bij. Ook als automobilist vind ik het prettig als men aan de linkerkant loopt en mij dus zien aankomen. Op die manier ben je samen verantwoordelijk voor de veiligheid.
Typisch iets voor een fietser ?? IK zit (zat) ruim 100 000 Km achter het stuur van een Vrachtauto- nog eens 10 000 Km achter het stuur van een personen auto !en NEE, dat is niet op de autosnelweg, maar meest op “binnendoor” wegen! IK heb nog nooit een probleem gehad met wandelaars die “asosiaal” aan de “verkeerde kant” van de weg lopen. Die kan ik in gewoon passeren omdat de wandelaar ook meestal gewoon opzij stapt, wat waarschijnlijk niet gebeurd wanneer ze “correct” rechts lopen,.en zoniet, dat zou ik ook niet kunnen passeren als ze in mijn richting mee liepen.
Wat doet de brief schrijver als daar in de onoverzichtelijke bocht, een defecte invalide wagen staat? Roept ie dan ook “ASO” ??
Ben ik de uitzondering op de regel? Dacht t niet.
met vriendelijke wandel groet, Nils
Nooit aangereden als je rechts loopt ……..
Nou ik ben nog nooit aangereden als ik links loop, meer wel toen ik rechts liep op een fietspad!
Aangereden door twee wielrenners. Deze konden niet om me heen op het moment dat er een tegemoetkomende brommer aan kwam. Afremmen was blijkbaar ook niet mogelijk. Gelukkig geen ernstige verwondingen, maar wel een flinke valpartij van zowel de wandelaar, ik dus. En de wielrenners, die er slechter aan toe waren als ik.
En nog steeds begrijp ik niet dat de wielrenners niet hebben kunnen afremmen. Kaarsrecht fietspad van een kilometertje of 2,5. Goed zicht. Brommer reed zeker niet te hard. Mijn menig is dat veel wielrenners en ook auto’s geen zin hebben om af te remmen of even te stoppen voor een wandelaar. Nee wij moeten de berm in zodat ze met dezelfde en vaak (te) hoge snelheid door kunnen rijden.
Ik loop dus links zodat ik het gevaar zie aankomen en eventueel de berm in kan stappen!
Het voelt, ook voor mij, prettiger om links te lopen. Ik loop nog wel eens op smalle wegen waar de wat grotere auto’s mij niet kunnen passeren. En trekkers al helemaal niet. Ik zie ze dan graag aankomen zodat ik de berm in kan stappen. Ik vind het ook niet erg om dan even stil te blijven staan en volgens mij zijn veel automobilisten me daar dankbaar voor.
Ik begrijp het wel van de brievenschrijver. Het zou fijn zijn om gewoon op de normale regels te kunnen vertrouwen maar ik voel me als, op dat moment, meest kwetsbare verkeersdeelnemer, me daar niet veilig bij.
En dank Wandelvrouw dat we hier de inhoud boven vorm kunnen kiezen.
Gelukkig heb ik nog nooit zelf al wandelend een ongeluk gehad, maar wel zijn me verschillende keren ‘de vouwen uit de broek’ gereden – steeds als ik toch eens rechts liep (zowel door auto’s als door wielrenners…). Dus loop ook ik meestal links, maar ik hou wel steeds rekening met de overzichtelijkheid van de weg. Dus rechts als ik aan die kant beter zichtbaar ben en zelf goed zicht heb. Ik denk dat dit uiteindelijk voor de meeste wandelaars geldt.
Oneens met artikel en argumenten
Geachte lezers,Ik ben een fervent loper van grote afstanden en loop zowel links als rechts van de weg. De reden daarvoor is de belasting van zowel heupen als knieën. Onze wegen lopen nu eenmaal een beetje bol. Verder is zelf uitkijken nog altijd het beste.
Oja, ik voel mij absoluut niet asociaal hierdoor.
Wat fijn dat uit de reacties duidelijk blijkt dat rechts lopen by far het veiligst en comfortabelst is. Veilig passeren is in handen van het achterop komend verkeer. Zij waken ervoor zichzelf en dus ook u geen schade te berokkenen. Zoals het in alle verkeersvormen gewoon ook het geval is. In de berm springen? Daar maakt u zichzelf belachelijk mee. Stop met dat linke links lopen: ga voor veilig!