Regen is vervelend, maar als het erbij gaat onweren en bliksemen wordt het pas echt naar. Gevaarlijk ook. Elk jaar vallen er weer slachtoffers. Weet daarom wat je kunt doen als je tijdens het wandelen door onweer wordt overvallen? Hier zijn 5 tips.

1.  Voorkomen is beter dan genezen 

Houd altijd het weerbericht in de gaten als je aan het wandelen bent. Onweer wordt vaak goed voorspeld. Wist je dat onweer gemiddeld 107 keer per jaar ergens in Nederland voorkomt, het meest in de maanden juli en augustus. Het ontstaat  vaak aan het einde van een hete dag. Zorg dan dat je op tijd binnen bent. Ben je toch buiten houdt dan de 10-secondenregel in acht; als er minder dan 10 tellen zit tussen de lichtflits en de donderklap dan is het onweer gevaarlijk dichtbij. Als het minder dan 3 seconden is, zit je midden in de onweersbui. Raak overigens nooit in paniek. De kans dat je geraakt wordt door de bliksem is klein.

2.  Schuilen

Als je door onweer wordt overvallen kun je het beste zo snel  mogelijk een schuilplaats zoeken. Ga ergens naar binnen en wacht de bui af. Is er geen binnenplek om te schuilen en ben je daardoor gedwongen om buiten te blijven doe dan een aantal dingen niet. Ga niet onder een boom schuilen. Bomen bieden geen bescherming en zeker alleenstaande bomen zijn gevaarlijk. Ook de bosrand is geen goede plek om te zijn. De bliksem zoekt de hoogste plek. Daar moet jij dus niet zijn. Een carport, een afdak, een open schuilplaats en dergelijke bieden geen enkele bescherming. Schuilhutten zonder bliksemafleider zijn niet veilig.

3.  Hurken

Kun je nergens naar binnen dan is de beste optie om op je hurken te zitten. Ga bij voorkeur op zoek naar een kuil of een greppel. Maak jezelf zo klein mogelijk. Zet je voeten dicht tegen elkaar en sla je armen om je benen heen of houd ze over je oren. Ga nooit plat op de grond liggen. Ben je met een groep, verspreid je dan. Ga niet op een kluitje zitten. Zorg dat je zo oninteressant mogelijk bent voor de bliksem.

4.  Metaal en water

IJzer en water geleiden de bliksem uitstekend en daarom zal de bliksem daar inslaan. Vermijd dus metalen hekken, masten, lantaarnpalen en kabels. Ontdoe je tijdelijk ook van alle spullen die van metaal zijn, zelfs je metalen brilmontuur kun je maar beter even afzetten. Gebruik geen paraplu en je telefoon kun je beter ook maar uitlaten. Vermijd ook om bij water te lopen of te schuilen.

5 .  In de bergen

Als je wandelt in de bergen zorg dan dat je zo snel mogelijk afdaalt. Niet rennen, want daar komen ook weer ongelukken van. De bliksem zoekt de gemakkelijkste weg en het hoogste punt. Ga dus van de top af. Blijf ook niet in de buurt van ijzeren voorwerpen zoals topkruizen, ijzeren hekken of metalen kabels.

flavicon wandelvrouw