Wandelcoachen is niet dat je iemand coacht om te gaan wandelen. Dit misverstand kwam ik deze week weer tegen. Wandelcoachen is net zoals het gewone coachen een vorm van persoonlijke begeleiding voor mensen die een verandering wensen, maar dan uitgevoerd in de natuur.  De coach en de coachee gaan samen naar buiten om daar aan de coachvraag te werken. Maar waarom naar buiten, de natuur in? Wat zijn daar nu de voordelen van?

 

De 5 voordelen van wandelend coachen in de natuur op een rij:

1.

Wandelen brengt je in beweging, letterlijk en figuurlijk. Alles wat vast lijkt te zitten in je hoofd, komt gemakkelijker van zijn plek. Je gaat beter voelen in plaats van denken. Het is bekend dat wandelen endorfine opwekt, een hormoon dat ons alerter maakt, beter doet denken en op ideeën doet komen. Wandelcoachen versnelt het innerlijk proces en dus ook coachproces.

2.

Als coach en coachee naast elkaar wandelen hoeven ze elkaar niet in de ogen te kijken. Het blijkt voor de coachee daardoor vaak makkelijker zaken te uiten die wat gevoelig of pijnlijk zijn. Ook helpt het om meer in jezelf te keren en krijg je zo makkelijker en sneller je problemen op een rij of kun je de stap naar een inzicht makkelijker maken. Alsof je meer en directer contact krijg met jezelf.

3.

Wandelen in de natuur helpt om stil te worden in je hoofd. De natuur werkt rustgevend waardoor je beter in staat zal zijn te luisteren naar je innerlijke gevoel. Een gesprek dat wandelend wordt gevoerd, biedt ruimte voor stiltes en overpeinzingen. De natuur biedt aanknopingspunten voor bespiegelingen, symbolieken en metaforen.

4.

In de natuur beweeg je je buiten je vertrouwde wereld. Je kunt letterlijk nieuwe wegen inslaan en nieuwe dingen ontdekken. Er is rust en ruimte om met afstand naar je huidige situatie te kijken. Hierdoor zal je makkelijker open staan voor nieuwe inzichten en ideeën. Wandelen en verblijven in de natuur helpt je ervaringen, gedachten en gevoelens in perspectief te zetten. De grootsheid van de natuur heeft een relativerend effect.

5.

Wandelend coachen stimuleert de wilskracht en versterkt het algehele gevoel van kracht en vitaliteit. Het bewegen maakt dat je je lekkerder gaat voelen, de natuur heeft een positief effect op je welbevinden en reduceert je stressgevoelens. Je ziet het weer helemaal zitten. “Je kunt het! Je gaat ervoor.”