Wandelen is niet het eerste waar je aan denkt als je van plan bent om naar Jordanië te gaan. Je eerste gedachten zullen uitgaan naar een bezoek aan Petra of rondrijden in een jeep in de Wadi Rum. Maar juist deze twee bestemmingen kan je geweldig goed combineren met een prachtige wandelroute. Maar daar blijft het niet bij. Er valt in Jordanië nog veel meer te beleven op wandelgebied. Ik zet 5 tips op een rij.

Jordan Trail/Dana naar Petra

Qua wandelen staat Jordanië misschien wel het meest bekend om de Jordan trail. De Jordan Trail is in 2018 uitgekozen door National Geographics als één van ‘must do’ wandeltochten in de wereld. Deze karavaanroute bracht in de klassieke oudheid goederen van Egypte & Syrië naar Saudi-Arabië. De trail wordt nu gebruikt door sportieve wandelaars. De route is 675 km lang en loopt van Um Qais in het noorden tot Aqaba in het zuiden. Het biedt 40 dagen wandelen door gebergten, oases, canyons, woestijnen en 75 dorpen en steden.

De Jordan Trail in één keer helemaal alleen lopen, is iets voor de ervaren thru-hiker. Het is een lastig parcours, dat goede navigatie skills vereist. Ook de watervoorziening, bevoorrading en overnachtingen bieden uitdagingen. Daarom wordt wandelen met een gids aangeraden. Naar verluid is een van de mooiste stukken de sectie van Dana naar Petra. Wij liepen deze in 2021 onder leiding van een lokale gids. Een avontuur om nooit te vergeten.

Wandelen n Jordanië

Wandelen in Jordanië
Geen wandeling zonder thee.

Wandelvakantietip 1

Staat Jordanië hoog op je wandelvakantielijstje, maar wil je niet georganiseerd op pad, en kun je wel wat hulp gebruiken bij het organiseren van je reis of heb je vragen die een local het beste kan beantwoorden, dan heb ik de beste tip voor jou. Jolanda Koopman is een Nederlandse vrouw die 2 B&B’s in de buurt van Petra bestiert. Ze woont er al jaren en ze helpt jou graag met je vragen. Dit is haar website en dit de Facebookpagina Ontdek Jordanië van Binnenuit. Het is gemakkelijk contact met haar te zoeken. Doe haar mijn groeten.

De Jordan Trail, wandelen in Jordanië

Backdoor Trail Petra

De bekendste bezienswaardigheid van Jordanië is zonder twijfel de woestijnstad Petra. De meeste bezoekers gaan naar Petra via de hoofdingang. Het is een hele tippel voor je bij de siq aankomt die toegang geeft tot Petra. Dat is op zich een hele belevenis. Je loopt via een nauwe spleet tussen de rotsen tot je ineens zicht krijgt op het rode gebouw uit de rotsen gehakt, de Tresury.

Voor wandelaars is de toegang via de achterkant iets wat je niet mag overslaan. Ze noemen dit de Backdoor Trail. Je gaat via de noordkant de berg op, om Petra bij de Monastery binnen te komen. Een prachtige hike, met gave vergezichten op de Wadi Araba woestijn en met meestal maar weinig andere Petra bezoekers. In ongeveer anderhalf uur, wandel en klim je omhoog naar de Monastery als je bij de backdoor begint. Start je de Back Road Hike bij Little Petra, dan loop je de vierde etappe van sectie 6 van de Jordan Trail en doe je er ongeveer 3 tot 4 uur over. Die afstand is 12,6 km. Vergeet niet vooraf een toegangskaartje te kopen, want bij de achteringang is géén kaartverkoop maar wel controle.

backdoor trail Petra
Als je start bij Little Petra krijg je eerst een stuk woestijn.
Backdoor trail Petra
Controle, maar geen kaartverkoop.
wandelen in Jordanië
Genoeg locale ondernemers langs de Backdoor Trail.
Backdoor trail naar de Monastery
Daar is hij dan: de Monastery.

Beleef de wonderen van Jordanië – Met lokale privégids

Zelf de unieke landschappen van Jordanië beleven? Tijdens deze 10-daagse wandelreis onder begeleiding van een lokale gids maak je uitgebreid kennis met de omgeving, geschiedenis en gastvrijheid van het land. Je privégids neemt je mee langs een unieke en rustige route van Dana naar Petra. Je wandelt door de bergen en in de woestijn, slaapt onder de sterrenhemel en bezoekt het Dana Nationaal Park. Je overnacht in knusse en kleinschalige guesthouses, chalets en hotels.

Bekijk de wandelreis door Jordanië  –  van Better Places

Wadi Rum

Ongeveer alle toeristen bezoeken de Wadi Rum door zich in een jeep rond te laten rijden. Er is een toeristenrondje waarbij je de bron van Lawrence of Arabia bezoekt, de rode zandduin beklimt en weer afrent, een canyon doorwandelt en foto’s maakt bij de rotsbrug. Dat is wat iedereen doet. Veel interessanter is het om door de immense woestijn te wandelen. Pas dan kan je de grootsheid van dit gebied op je in laten werken. Je ziet ook het kleine; de sporen van dieren in het zand, de vegetatie die vecht voor zijn bestaan in de droogte. Je bent er helemaal alleen. Slechts af en toe zie je in de verte een Jeep voorbij rijden, of kom je bedoeïenen tegen die het vee vooruit drijven.

De bedoeïenen die dit gebied bestieren snappen er helemaal niets van dat je wilt wandelen. Toch begint het langzaam bij ze door te sijpelen, dat dit is wat sommige westerlingen willen. De eerste trekkings worden al aangeboden door de plaatselijke organisaties. Bijvoorbeeld de organisatie Wadi Rum Nomads (mede geleid door de Nederlandse Bianca) heeft een drie- en vijfdaagse trekking op het programma staan. Je kunt ook, net zoals wij deden, vragen aan je persoonlijke chauffeur om je af te zetten en een paar kilometer verderop te wachten tot je daar naar toe bent gewandeld. Maar dat was toen de trekkings nog niet bestonden.

Wandelen in Jordanië in de Wadi Rum
Wandelen in de Wadi Rum.
Wandelen in Jordanie
Stilte

Wandelvakantietip 2

Prachtige georganiseerde wandelvakanties gaan er naar Jordanië. Onderling zijn er wel verschillen, maar de meeste bezoeken de hier beschreven wandelgebieden. Kijk bijvoorbeeld eens bij Djoser, SNP of Wandelen met Wim. Wil je een wandelvakantie op maat, zoek dan contact met Better Places.

Wandelen in de Wadi Rum
Zoek een plekje en geniet van de zonsondergang.

Wadi Ghuweir

Een tropische verrassing is wandelen door de Wadi Ghuwier. De Wadi Ghuweir Trail is zo’n 16 kilometer lang en loopt dwars door een kloof in een bergachtig gebied. De meeste canyon trails in Jordanië laten je door een kloof lopen met weinig vegetatie. Dat is hier helemaal anders. Hoewel de trail rustig begint en je langs een stroompje richting een kale kloof loopt, verandert dat beeld naarmate je dieper in de kloof komt. De wanden worden hoger, onwaarschijnlijke rode en gele kleuren omringen je en ineens zie in de kloof groen. Daar heb je hangende tuinen, palmbomen die meters boven je uit de rots groeien, de waterstroom is breder geworden, je kunt er zelfs in zwemmen, vogeltjes die fluiten en je ziet kikkers die tussen het groen wonen.

Het is geen hele moeilijke wandeling, toch komt er hier en daar wat klim- en klauterwerk aan te pas. Je kunt de wandeling dus in principe best alleen doen. Het probleem is het vervoer. Hoe kom je weer terug bij je auto? Een gids lost dat probleem voor je op. Het is ook veel veiliger om met een gids te lopen, want stel je voor dat er wat gebeurt. Bereik is er niet. Ook is het veel gezelliger. De gids neemt zijn theepotje mee en voorziet je onderweg van een heerlijke lunch.

Wandelen in Jordanië door de Wadi Ghuweir

Wandelen in Jordanië door de Wadi Ghuweir
Wandelen in Jordanië door de Wadi Ghuweir

Azraq Wetland Reserve

Het Azraq Wetland Reserve ligt in het hart van de oostelijke woestijn van Jordanië. Het is een uniek gebied, want midden in die woestijn bevindt zich een oase van wel 12 vierkante kilometer. Het gebied met weelderige moeraslanden, plassen en beken was vooral erg geliefd bij trekvogels. Een verscheidenheid aan vogels kwam elk jaar naar het reservaat om te stoppen voor een korte rust op weg verder naar het zuiden. Vroeger was het een echt sprankelend blauw juweel in de woestijn, vandaar de naam Azraq, wat blauw betekent.

Helaas heeft de mondiale klimaatverandering ook deze oase aangetast. De droogte eiste zijn tol. Dat is een groot verlies. De trekvogels kwamen niet meer en de ecologische waarde van de oase was tenietgedaan. Gelukkig heeft de koning een hulpfonds opricht en wordt er kunstmatig water naar het gebied gepompt. De natuur begint zich langzaam te herstellen en de trekvogels komen weer terug.

Start bij het bezoekerscentrum en maak een mooie wandeling door de oase. Het is geen lange of moeilijke wandeling, maar zeker de moeite waard.

Azraq Wetland Reserve

Azraq Wetland Reserve
Starten bij het bezoekerscentrum van het Azraq Wetland Reserve.

Azraq Wetland Reserve

flavicon wandelvrouw