Officieel begint de herfst op 21 september. Maar om te voelen of de herfst echt is begonnen moet je naar buiten. Maak een wandeling, dit jaargetijde heeft zo veel te bieden. De herfst is echt mijn favoriete seizoen. Daarom 6 redenen om een herfstwandeling te maken:

  1. De lucht is heerlijk fris

De herfstlucht is anders, frisser. Het warme, stoffige en wat benauwde van de zomer is helemaal weg. We kunnen vrij ademhalen. Voor de mensen met hooikoorts zijn dit de prettigste maanden. Er zijn nagenoeg geen pollen.

2. Je lichaam heeft zonlicht nodig

In het seizoen dat de dagen korter worden en de nachten langer is het belangrijk om toch genoeg licht op te vangen. Het lichaam heeft de UV-straling uit zonlicht nodig voor de aanmaak van Vitamine D. Deze vitamine is nodig voor je weerstand en de opbouw van sterke botten en spieren.

3. Minder last van een najaarsdip

Het korter worden van de dagen werkt op de gemoedsrust. Sommige mensen worden er zelfs depressief van, de zogenaamde seizoensgebonden depressie. Het gevoel van de gewone herfstdip kent iedereen wel: moe, lusteloos, minder zin om aan de dag te beginnen. Licht helpt. Ons lichaam heeft daglicht nodig om cortisol aan te maken. Dat is een hormoon dat ons aandachtig, alert en stressbestendig houdt. Minder licht betekent minder cortisol. Een dagelijkse wandeling van een half uurtje geeft je al voldoende daglicht om je cortisolproductie op peil te houden. Het wandelen is te prefereren boven gewoon zitten in de zon, wat misschien ook wel wat koud en niet zo aangenaam is. Het bewegen maakt in de hersenen een aantal endorfines vrij die heilzaam zijn voor lichaam en geest. Het werkt ontspannend en geeft je extra energie. Dubbel goed dus.

4. Het is genieten van de mooie kleuren

Er is buiten zoveel te zien in de herfst. De herfstluchten zijn prachtig. De laagstaande zon zorgt voor een helder herfstlicht. De bomen verkleuren en laten allerlei schakeringen zien van de mooiste herfsttinten. Geen dag is hetzelfde in de herfst. De kleuren veranderen en de bladeren vallen. Laat je ook verrassen door de schoonheid van de paddenstoelen die in dit jaargetijde overal verschijnen.

5. Lekker uitwaaien

De herfst is ook het seizoen van de regen en wind. Goede beschermende kleding aan en genieten maar. Laat je zandstralen op het strand, ga uitwaaien langs het IJsselmeer, maak je hoofd leeg tijdens een boswandeling waar je de bladeren hoort knisperen als je er met voeten op stapt, of laat de boel de boel en maak een stadswandeling in de regen. Besluit met warme chocomel en voel dat je leeft.

6. Veel te verzamelen

Met of zonder kinderen, het is zo leuk om de natuur in te gaan om te verzamelen. In de herfst is er van alles te vinden. Het begint bij de prachtig verkleurde herfstbladeren. Kun je een onbeschadigd exemplaar vinden? Dennenappels zijn er in alle soorten en maten. Het is ook het notenseizoen: hazelnoten, walnoten, beukennootjes en kastanjes. Je kunt ze nu vinden. Een mooie herfsttafel is zo gemaakt. Ook het fruit is rijp. Wat is leuker dan wanneer je langs het pad onverwachts bramen vindt.

Hou jij ook zo van de herfst? Of heb jij een andere favoriet seizoen om te wandelen?