Friesland staat nou niet echt bekend als een wandelprovincie, maar dat is echt een misvatting. Er valt van alles te wandelen en niet alleen over lange rechte agrarische wegen met eindeloze verten. (Kan ook mooi zijn trouwens) Laat je inspireren door de boeken die ik voor je heb uitgezocht: 

Boekentips wandelen in Friesland

Friesland voor lanterfanters

Auteur: Fokko Bosker

Alleen voor de titel zou je dit boekje al kopen. Ikzelf lanterfanterde in Beetsterzwaag, maar de schrijver van dit boekje, de natuurjournalist Fokko Bosker, stippelde een gevarieerde wandelroute door Friesland uit van in totaal maar liefst 800 kilometer. In dit boekje is het eerste deel van deze route te vinden, opgedeeld in tien dagtochten, langs de mooiste plekjes in het gebied rond de Waddenzee.

cover Groots genieten in Noord Nederland

Groots genieten in Noord Nederland

Auteur: onbekend

Fietsen en wandelen vanuit horecalocaties in Groningen, Friesland en Drenthe. Vooral dat van die horecalocaties klinkt goed. Er is speciaal gezocht naar combinaties van schitterende natuurgebieden, interessante bezienswaardigheden en leuke plekjes voor een hapje, een drankje of een comfortabele overnachting. De routes lopen via het knooppuntennetwerk.

cover boek Wandelen langs friese stinzen en staten

Wandelen rond Friese stinsen en states

Auteur: Louise van Delden

Dit boekje beschrijft gevarieerde rondwandelingen van vier tot tien kilometer, afstanden die in een paar uur gelopen kunnen worden, zodat er genoeg tijd overblijft om aandacht te besteden aan het voorname huis dat aan de route ligt. Veel van de huizen zijn als museum toegankelijk. De Friese edellieden en patriciërs hebben zich altijd gevestigd op uitgelezen plaatsen. Soms op strategische plekken om hun bezittingen te kunnen verdedigen, soms op plaatsen met veel natuurschoon. Het is daarom aantrekkelijk om een bezoek aan een stins of state te combineren met een mooie wandeling.

cover boek wandelen in Fryslan

Wandelen in Fryslan

Auteur: Edward Houting

Een langwerpig boekje met 12 wandelingen, verspreid over heel Friesland. De lengte van de wandeling varieert van 7 tot 14 kilometer. De te lopen route van elke wandeling wordt duidelijk beschreven en er wordt onderweg veel verteld over de cultuurhistorie, waardoor het lijkt of je met een gids onderweg bent. Elke wandeling is voorzien van een duidelijk kleurenkaartje waardoor een andere kaart niet noodzakelijk is. Ook zijn er bij elke wandeling kleurenfoto’s en historische tekeningen opgenomen.

Gidsen meerdaagse wandelroutes:

Verder in Friesland: