We kennen Friesland van de Elfstedentocht, die ook gewandeld kan worden. Verder leek Friesland mij maar saai, maar daar ben ik echt wel van terug gekomen. Ik heb genoten van het Noardlike Fryske Wâldenpad, was natuurlijk al fan van de Friese Wadden en hoe vaker ik in Friesland kom, hoe meer leuke wandelroutes ik ontdek. Ook lange afstand wandelroutes. Kijk maar:

Dit zijn de lange afstandswandelingen in

Friesland:

Het Bonifatius Kloosterpad

12 etappes – totaal 220 km
10 rondwandelingen –  totaal 230 km
Provincie: Friesland

Friesland heeft meerdere pelgrimspaden, waaronder ook het Bonifatius Kloosterpad, vernoemd naar de Angelsaksische monnik Bonifatius die het christelijk  geloof onder de Friezen verspreidde. Het Bonifatius Kloosterpad bestaat uit twaalf aaneengesloten etappes tussen Dokkum en Wolvega en dertien rondwandelingen: op Schiermonnikoog, rond Anjum, om Dokkum heen, Burgum, Drachten, Oosterwolde, Wolvega en een meerdaagse route bij Buitenpost. In totaal beslaan de routes over het wandelnetwerk in Fryslân zo’n 450 kilometer.

De routes lopen via het wandelknooppuntennetwerk van Friesland. Je kunt de routes lopen met de bijbehorende wandelgids of met de smartphone. De bestanden zijn op de download-pagina van de website van het Bonifatius Kloosterpad te vinden.

Meer info over het Bonifatius Kloosterpad

Het Koningspad XL

14 etappes, meerdaags en rondwandelingen.
Provincie: Friesland

Het stroomdal van het Koningsdiep is een van de mooist bewaarde en karakteristieke beekdalen van Noord-Nederland. Hier ligt geschiedenis. Het Koningspad XL leidt je in 14 etappes langs de beste plekjes van het stroomdal Koningsdiep, de bijbehorende wandelgids vertelt je over de roerige geschiedenis van o.a Bonifatius en de heidense friezen.  Je vindt er een uitgebreide routebeschrijving vol van opmerkelijke verhalen en anekdotes opgetekend door landschapsjournalist en voetreiziger Fokko Bosker. De route volgt het wandelknooppuntennetwerk

Meer over het Koningspad XL

Het St. Odulphuspad

15 trajecten en 4 camini (mini camino’s)
Provincie: Friesland

Het St.Odulphuspad is een pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke. Het St.Odulphuspad bestaat uit 15 trajecten. Daarnaast zijn er nog 4 camini’s.

Het St.Odulphuspad biedt je een pad om ’op weg’ te zijn en een kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Met het St.Odulphuspad stap je uit de alledaagse stroom van het leven. Je stapt in op de stilte, bezinning en verwondering. Om het St Odulphuspad te kunnen wandelen heb je het boek nodig. Het bevat alle informatie en er staan prachtige foto’s in van de verschillende trajecten. Daarbij is een (gratis) app ontwikkeld die informatie en wetenswaardigheden geeft over de trajecten. Volgens de makers zijn de app en de gids samen essentiële onderdelen voor de maximale beleving van het Odulphuspad.

Meer over het St. Odulphuspad

Het Elfstedenpad

Streekpad 19
283 km – 15 etappes
Provincie: Friesland

Het Elfstedenpad is een streekpad met een lengte van 283 km dat in grote lijnen de route van de Elfstedentocht volgt. Na een “proloog” in de vorm van een 11 km lange stadswandeling door Leeuwarden gaat de route langs de bekende Friese elf steden, gebruikmakend van voormalige jaagpaden en kerkenpaden, van eeuwenoude grasdijken en van veelbetreden handelswegen. Deze route gaat over de mooiste wandelpaden en is daarom een stuk langer dan de andere elfstedenroutes.

Meer info over het Elfstedenpad

Jabikspaad

150 km – van Sint Jacobiparochie tot Hasselt
Provincie: Friesland, Overijssel

Het Jabikspaad vormt samen met het Jacopspad dat in Groningen start, de meest noordelijke aansluiting vanuit Nederland op de Camino de Santiago, de route die naar de bedevaart plek Santiago de Compostela leidt. Het Jabikspaad is wandel- en fietspad. Het Jabikspaad (Fries voor Jacobuspad) is een pelgrimsroute van ongeveer 150 kilometer, die loopt van Sint Jacobiparochie in Noordwest Friesland tot aan Hasselt in de Kop van Overijssel. Daar komt ook het Groningse Jacopspad aan. Daar pak je de doorgaande route op, om vervolgens via Deventer, Nijmegen en Maastricht aan te sluiten op andere Europese pelgrimsroute naar Santiago de Compostella.
In tegenstelling tot de andere Europese Jacobswegen, is het symbool van het Jabikspaad niet de Sint Jacobsschelp, maar de wulk.

Meer info over het Jabikspaad

Het Noardlike Fryske Wâldenpad

Streekpad 20
150 km – 10 etappes
Provincie: Friesland

Dit streekpad van circa 150 kilometer is een initiatief van Jaap en Anneke Jongejan. Zij wandelden heel wat af in hun woonomgeving in de provincie Friesland en vonden dat het eigenlijk ontbrak aan lange afstandswandeling. Zo ontstond in samenwerking met de Agrarische Landschapsvereniging Naordlike Fryske Wâlden en Wandelnet een gloed nieuw streekpad, die in 2018 gepresenteerd werd op de wandelbeurs. Je wandelt door het Nationale Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Een mooi kleinschalig landschapsgebied in Noordoost-Friesland, met veel zandpaden en veldwegen.

Meer info over het Noardlike Fryske Wâldenpad

WaddenWandelen

Streekpad 4
300 km – 6 wandellussen
Provincies: Noord-Holland, Friesland, Groningen

Streekpad WaddenWandelen bestrijkt met ruim 300 kilometer aan routes (incl. drie complete dagroutes op Texel) de Waddeneilanden. Geweldig om zo ons Waddengebied te ontdekken. De wandellussen beginnen en eindigen steeds bij de veerboot. Dit streekpad maakt integraal deel uit van het knooppuntennetwerk en bestaat uit zes wandellussen op de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum.

Meer info over WaddenWandelen

Het Friese Woudenpad

LAW 1
147 km – 14 etappes en 4 alternatieve etappes – Van Lauwersoog naar Steenwijk
Provincies: Friesland, Overijssel en een klein stukje Drenthe

Het Friese Woudenpad is de opvolger van het Zevenwoudenpad. Het pad koppelt de Nationale Parken Lauwersmeer, Friese Wouden, Drents-Friese Wold en de Weerribben aan elkaar. Naast de oorspronkelijk route van 147 km heeft het ook drie routevarianten: Holwerd (15,7 km), Duurswouderheide (19,2 km) en het Domelapad (51,1 km).

Meer info over het Friese Woudenpad

De Kustroute deel 3 

LAW 5-3
268 km – 17 etappes – van Stavoren naar Bad-Nieuweschans
Provincies: Friesland, Groningen

Het laatste deel van het Nederlands Kustpad gaat door Friesland en Groningen en maakt deel uit van het wandelnetwerk Waddenwandelen, dat sinds 2013 een nieuw wandelnetwerk vormt langs de Waddenkust. Het Nederlands Kustpad eindigt net over de grens in Duitsland. Samen met deel 1 (Zeeland) en deel 2 (Zuid- en Noord-Holland) vormt het een prachtige uitdaging, van in totaal 725 km, voor de lange afstand wandelaar.

Meer info over het derde deel van het Nederlands Kustpad

Het Groot-Frieslandpad

LAW 14
362 km – 23 etappes – Van Bergen aan Zee naar Opsterland
Provincies: Noord-Holland, Friesland, Drenthe, Groningen

Friesland bestond ooit uit zeven zeelanden. Dat gegeven inspireerde Martien Veth tot het uitstippelen van het Groot-Frieslandpad: van de Noordzeekust tot over de Duitse grens. Het Groot-Frieslandpad is 362 km lang en heeft 12 etappes. Deze LAW start in de mooie kustplaats Bergen aan Zee, doorkruist Noord-Holland, Friesland, Drenthe en Groningen en eindigt in Opsterland, over de grens in Duitsland. Het Groot-Frieslandpad is in 2017 uitgeroepen tot wandelroute van het jaar.

Meer info over het Groot-Frieslandpad

Het Clearcamppad

75 km – knooppuntenroute
Provincies: Friesland, Groningen

Wil je pelgrimeren in Noord-Nederland, dan is er ook het Clearcamppad. De route is vernoemd naar het klooster Claercamp (1165-1580), eens het eerste en grootste cisterciënzer klooster in het noorden van het land.

Het Claercamppad is een en wandelroute van St. Jacobiparochie (Noord-Friesland) via Rinsumageast  (waar eens het klooster stond) naar Zoutkamp (Groningen) van 75 km. De route sluit aan op de pelgrimsroute Jabikspaad in St. Jacobiparochie en op het Bonifatiuskloosterpad. Kaart en routebeschrijving via de link hieronder.

Meer over het Clearcamppad

Geen gids beschikbaar

Verder in Friesland: