Struinend over het internet kwam ik op de website Lanterfanten. Op de wat oubollig vormgegeven website wordt uitgelegd dat Lanterfanten een veredelde vorm van onthaasten is. Ik moet glimlachen en klik wat door. De site staat vol met wetenswaardigheden over het edele lanterfanten. Er worden onder andere Lanterfanten Tips gegeven hoe meer te genieten van de eenvoudige dingen in het leven en te werken aan een betere lichamelijk en geestelijke conditie. Ook wordt er uitgelegd dat je de tijd moet nemen om te leren lanterfanten. Verrassend vaak gaat het over wandelen. Niet verbazingwekkend dat er ook een aantal wandelingen op de website staan. Ik besluit de Lanterfanten2 wandeling te maken. Een mooie wandeling van 6 km door en rond Beetsterzwaag.

Beetsterzwaag

Beetsterzwaag is een prachtig dorp aan de rand van de Friese Wouden. In de 18de en 19de eeuw woonde de adel hier in de hoofdstraat, waarvan grote statige panden met parkachtige tuinen nu nog getuigen. Het historierijke Beetsterzwaag ligt te midden van bos- en natuurgebieden en zit vol met mooie verhalen. Ook die vind je terug op de website Lanterfanten. De wandeling Lanterfanten2 gaat door het dorp maar pakt nog net aan de randen stukjes bos mee.

Kerkpad Oost

De wandeling start op het Kerkpad Oost. Daar is voldoende ruimte om te parkeren. Het is zondagochtend en uit de kerk komen orgelklanken en er wordt flink gezongen. Fijn dat ik buiten sta en niet binnen zit. Dit is volgens mij al een uitstekend Lanterfantengevoel.

De ontmoetingskerk in Beesterzwaag

De Ontmoetingskerk.

Ik ga op weg en kom langs De Fundatie, een gebouw dat nauw is verbonden met de door de hoogveenexploitatie steenrijk geworden niet adellijke familie van Teyens. Er gaat een bijzonder verhaal rond deze familie waar de 3 erfgenamen allemaal vroegtijdig overlijden en de betrokken huisarts alle bezittingen erft. Verdacht allemaal.

Meteen loop ik het dorp uit en kom terecht op een bospadachtige weg. Het is hier heerlijk rustig en ik waan me midden in de natuur terwijl ik vlak langs de rand van het dorp loop. Ik zie de bekende rood-witte bordjes die aangeven dat hier een LAW (Lange Afstands Wandelpad) loopt. Dat zal of het Groot-Friesland pad LAW 14 zijn of het Friese Woudenpad LAW 1-1.

Lanterfanten in Beetsterzwaag, brugje in Kerkepad Oost

Brugje in het Kerkepad Oost. De wandeling gaat nu echt beginnen.

Bospad Harinxmastate

Aan de rand van de Harinxma State.

Landgoed Lauswolt, Lanterfanten in Beetsterzwaag

Landgoed Lauswolt. Het LAW gaat hier dwars door heen.

De Walle, Lanterfanten in Beetsterzwaag

Bermbloemen langs de Zandlaan.

Lanterfanten in Beetsterzwaag

Even lanterfanten.

Lanterfanten in Beetsterzwaag - De Walle

De Walle.

Rijpe bramen. Lanterfanten in Beetsterzwaag

Bramen in de berm van De Walle.

Lycklamahuis

Aan de zuidkant duik ik het dorp weer in. Via een beeldentuin kom ik bij de achterkant van het Lycklamahuis. In de beeldentuin staan hele bijzondere bomen, zoals de tulpenboom met zijn bijzondere blad.

Lanterfanten in Beetsterzwaag

‘Adam en Eva’ van Jan Loman.

Lanterfanten in Beetsterzwaag. Tulpenboom

De ‘tulpenboom’ in de tuin van het Lycklamahuis.

Lanterfanten in Beetsterzwaag - blad van de Tulpenboom

Het blad van de ‘tulpenboom’.

Lanterfanten in Beetsterzwaag - Belden van Frank Zeilstra

Van Frank Zeilstra.

Lanterfanten in Beetsterzwaag - Tellervo kip

De Tellervo Kip.

Lanterfanten in Beetsterzwaag - achterzijde Lyckemahuis

De achterzijde van het Lyclamahuis

De hoofdstraat van Beetsterzwaag

Dan kom ik in de bekende hoofdstraat waar de bijzondere grote landhuizen staan zoals Lyndenstein, het Eysingahuis, het Andreahuis, Fockenstate en Bordena. Ik kijk mijn ogen uit.

Lanterfanten in Beetsterzwaag

In de Hoofdstraat.

Lanterfanten in Beetsterzwaag, hoofdstraat bakker

Wat een mooie gevel van de bakker.

Lanterfanten in Beetsterzwaag - Lyndensteyn

Lyndensteyn.

Lanterfanten in Beetsterzwaag - ingang overtuin van Lyndenstein

De ingang van de Overtuin van Lyndensteyn.

Lanterfanten in Beetsterzwaag - Fockensstate

De Fockensstate.

Ik loop het dorp uit om via een stukje bos/landbouwgrond weer in het dorp te komen. Hier is het even zoeken om op de goede weg te komen. Ik passeer de dorpskerk. Als ik langs de Tropische kas loop, weet ik dat ik goed zit. Jammer dat die gesloten is op zondagmorgen.

Lanterfanten in Beetsterzwaag - Boerenstate

Boerenstate aan de Beetsterweg.

Lanterfanten in Beetsterzwaag

Even het dorp uitlopen en zo weer het bos in.

Lanterfanten in Beetsterzwaag - Dorpskerk Beetsterzwaag

De dorpskerk van Beetsterzwaag.

Lanterfanten in Beetsterzwaag - openingtijden Tropische Kas

De openingstijden van de Tropische Kas. Niet nu dus.

Beesterzwaag - tropische kas

Over het hek gluren naar de Tropische Kas.

Einde wandeling

Als snel sta ik weer voor de Ontmoetingskerk. Jammer dat het rondje er op zit. Wat heb ik veel gezien! Dat was lang geen lanterfanten.

flavicon wandelvrouw

Verantwoording: De wandeling door Beesterzwaag maakte deel uit van een persreis naar Friesland. Wil je meer lezen over hoe zo’n persreis eruit ziet, lees dan het blog: Persreis Friese Wouden, wandelen door onbekend gebied.