In Utrecht wordt heel wat afgewandeld. Omdat Utrecht in het centrum van Nederland ligt, lopen vele lange afstandspaden door deze provincie. Ook prachtige natuurgebieden als bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug en De Vuursche nodigen uit tot wandelen. Hou je meer van wandelen door agrarisch cultuurlandschap; in Utrecht vind je vele klompenpaden. Maar ook de stad Utrecht heeft vele schrijvers geïnspireerd tot mooie boekjes. Ik maakte een keuze uit dit alles. Leuke gidsen om zelf uit te wandelen of om cadeau te geven. 

Boekentips wandelen in Utrecht

Wandelen in Utrecht

Auteurs: Rutger Burgers en Rob Wolfs

In deze provinciewandelgids leiden de ervaren routemakers van de Trage Tochten de wandelaar over bospaden van de Utrechtse Heuvelrug, over graskades in het Groene Hart en door de uiterwaarden langs brede rivieren.
Van berg tot polder wijzen ze ons op vistrappen, kastelen, vestingwerken, en pannenkoekenhuizen en laten ze ons zelfs in een bejaardenhuis koffiedrinken.
Als kers op deze wandeltaart worden wij getrakteerd op een prachtige Stadse Tocht in Utrecht. Een must-have voor de inwoners van Utrecht en een fijne gids voor wie hier nog niet de weg weet.

cover time to momo

Time to momo – Utrecht

Auteur: Merel Blom

De time tot momo reeks is met meer dan 250.000 verkochte gidsen per jaar de bestverkochte stedengids van Nederland en België. Dat is niet voor niets. Ook voor Utrecht hebben ze een heerlijke gids gemaakt. Met time to momo Utrecht op zak kun je onvoorbereid op pad, in je eigen tempo de stad ontdekken én de local lifestyle beleven. Met 4 verrassende routes door de verschillende wijken van Utrecht leidt een time to momo-local je langs de échte highlights. Zo sla je de drukke shopboulevards over en wandel je, onderweg een must-see meepikkend, via een fijn koffietentje naar de leukste conceptstores. Inclusief: Alle belangrijke bezienswaardigheden – Meer dan 250 adressen om te eten, drinken en shoppen – Handige uitneembare stadsplattegrond én gratis kaart-app.

cover van wandelgids wandelen binnen de singels van Utrecht

Wandelen binnen de singels van Utrecht

Auteur: Kees Volkers

Met een 2000 jaar oude historie en 1400 rijksmonumenten is Utrecht een van de meest monumentale steden van Nederland. Het gros daarvan ligt ‘binnen de singels’. Deze gids laat je in zes wandelingen kennis maken met de historische binnenstad van Utrecht en zijn monumenten.

Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug

Auteurs: Ad Snelderwaard en Rob Wolfs

Heerlijk wandelen over de Utrechtse Heuvelrug. Met deze gids van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig (die meerdere mooie wandelgidsen van Utrecht hebben gemaakt) zit je goed. In vijftien rondwandelingen doorkruis je de meest uiteenlopende landschappen. Van uitgestrekte heidevelden naar lommerijke lanen en over kronkelige bospaden naar de toppen van de heuvelrug. Je daalt zelfs een paar keer af naar de uiterwaarden van de Rijn. Alle routes gaan zoveel mogelijk over onverharde paden zodat de wandelaar zo min mogelijk wordt gestoord door auto’s en elektrische fietsers.

cover on track - utrechtse wandelroutes

On Track / Utrecht Wandelroutes

Auteur: onbekend

On Track is een site waar men als abonnementhouder onbeperkt wandel-, fiets-, en kanoroutes kan downloaden. De organisatie brengt nu een reeks wandelboekjes met een selectie van hun routes per provincie. Wandelen met On Track Utrecht voert je over onverharde paden, door dichte bossen, over heidevelden en zandverstuivingen. Deze gids bevat 15 wandelingen van 5 tot 20 km. Met de opgenomen inlogcode (meermalen te gebruiken) kan via de website de meest actuele route gratis gedownload worden.

Wandelgids 50 nieuwe Klompenpaden

Diverse auteurs

Ik hou van Klompenpaden. Het zijn over het algemeen uitstekend bewegwijzerde rondwandelingen door het agrarisch cultuurlandschap van Gelderland en Utrecht. Het leuke van dit boekje is dat diverse auteurs hun persoonlijke ervaringen tijdens hun wandelingen beschrijven. Deze verhalen worden opgeluisterd met foto’s van de routes, gedichten, schetsen van het landschap en recepten voor gerechten met ingrediënten die langs de paden te vinden zijn. Superleuk gedaan.

Gidsen meerdaagse wandelroutes:

Floris V pad wandelgids

Floris V-pad LAW 1-3

Verder in Utrecht: