Door het centrum van Nederland lopen natuurlijk meerdere lange afstandswandelpaden, waaronder het alleroudste bewegwijzerde lange afstandsroute van Nederland: het Amsterdam – Arnhem pad. Er valt veel te beleven in Utrecht. Niet alleen maakt het deel uit van het Groene Hart van Nederland, er liggen ook een aantal prachtige natuurgebieden die meer dan de moeite waard zijn.  

Dit zijn de lange afstandswandelingen in

Utrecht:

Het Utrechtpad

Streekpad 13
162 km – 9 etappes
Provincie Utrecht

Het Utrechtpad is een lange afstandswandeling van 162 km. Dit is misschien wel één van de meest gevarieerde streekpaden van Nederland: prachtige bossen, heidegebieden, zandverstuivingen, vennen, rivieren, landgoederen, polders en pittoreske plaatsjes wisselen elkaar af. Bovendien telt de provincie veel culturele overblijfselen zoals kastelen, herenhuizen, forten, maar ook de vernieuwde Nieuwe Hollandse Waterlinie en Grebbelinie.

Meer info over het Utrechtpad

Het Groene Hartpad

Streekpad 12
192 km 11 etappes
Provincies: Zuid-Holland, Utrecht

Het Groene Hartpad is een streekpad gelegen in de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Het traject start in Delft en loopt via Zoetermeer, Nieuwkoop, Rotterdam, terug naar Delft. Het pad is in beide richtingen gemarkeerd met geel-rode tekens. Het pad wil de wandelaar zo veel mogelijk door het open gebied van het Groene Hart te voeren, met vermijding van grote steden (met uitzondering van Rotterdam en Delft).

Meer info over het Groene Hartpad

Het Marskramerpad

LAW 3
372 km – 20 etappes – Van Bad Bentheim naar Den Haag
Provincies: Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Duitsland

Het Marskramerpad is een lange-afstand-wandelpad (LAW) dat dwars door Nederland loopt, van Bad-Bentheim in Duitsland naar Scheveningen. Ooit was het de wandelroute van de marskramers die met hun koopwaar langs oude handelsteden als Oldenzaal en Deventer trokken. De route is 360 km langs en is verdeeld in 20 etappes.

Meer info over het Marskramerpad

Het Romeinse Limespad

LAW 16
275 km – 19 etappes – Van Katwijk aan Zee naar Xanten
Provincies: Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Duitsland

Het Romeinse Limespad is een lange afstand wandelpad met een lengte van 275 km van Katwijk naar Berg en Dal, via Leiden, Woerden, Utrecht, Arnhem en Nijmegen en eindigt in Xanten, in Duitsland. Langs de route liggen de grenzen van het Romeinse Rijk verborgen. In verschillende musea langs de route kunnen wandelaars opgegraven overblijfselen vinden uit het Romeinse Rijk. Het Romeinse Limespad wordt geprezen om de rustige wegen, aan de vaak onverharde paden. Het Romeinse Limespad, werd Wandelroute van het Jaar 2019

Meer info over het Romeinse Limespad

Het Waterliniepad

LAW 16
350 km – 21 etappes  – Van Volendam naar Dordrecht
Provincies: Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Noord-Brabant

Het Waterliniepad volgt de gehele Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, van Edam tot Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot Werkendam aan de Biesbosch. Het grootste deel van die route loopt door Noord-Holland. Het 350 km lange afstandspad volgt de voormalige verdedigingslinies. Veel forten zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Ze vormen een authentiek decor voor evenementen, pleisterplaatsen en natuurreservaten. Omdat de grond rondom de verdedigingswerken niet bebouwd mocht worden zijn er een prachtige, waterrijke natuurgebieden ontstaan.

Meer info over het Waterliniepad

Het Floris V-pad 

LAW 1-3
245 km – 13 etappes – Van Amsterdam naar Bergen op Zoom
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant

Het Floris V-pad is een lange afstand wandelpad van Amsterdam naar Bergen op Zoom. Wandelnet noemt het een opfriscursus vaderlandse geschiedenis. Het pad is vernoemd naar Floris, graaf van Holland en Zeeland.

De helft van het pad loopt over graskades, tiendwegen en jaagpaden, die vaak speciaal voor wandelaars zijn opengesteld. De gehele route maakt deel uit van de GR12, die van Amsterdam naar Parijs loopt.

Meer info over het Floris V-pad.

Het Trekvogelpad

LAW 2
414 km – 9 etappes – Van Bergen aan Zee naar Usselo
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel

Het Trekvogelpad is een hele populaire route. Vaak hoor ik dat beginnende lange afstandswandelaars kiezen voor het Trekvogelpad nadat ze het Pieterpad hebben afgerond. Dat is een goede keuze. Het Trekvogelpad is misschien wel het mooiste lange-afstand-wandelpad van Nederland. De route loopt van west naar oost, dwars door Nederland. Het start in Bergen aan Zee en eindigt in Usselo, vlak bij de Duitse grens. Het pad is 414 km lang en is onderverdeeld in 9 etappes.

Meer info over het Trekvogelpad

Het Maarten van Rossumpad 

LAW 4
384 km – 24 etappes – Van ’s Hertogenbosch naar Steenwijk
Provincies: Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel, Drenthe

Het Maarten van Rossumpad begint in ’s Hertogenbosch en eindigt 384 kilometer later in Steenwijk. Het lange-afstand-wandelpad loopt door 5 provincies: Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Drenthe en Overijssel. Kenmerk van de route zijn de rivierdorpen en kastelen onderweg. Daaronder zijn ook de kastelen en huizen die verbonden zijn aan Maarten van Rossum, een krijgsheer die leefde van ca 1478 tot 1555 en naamgever is van het pad. Naast burchten en kastelen valt er veel meer te zien. De route gaat ook door vele fraaie natuurgebieden.

Meer info over het Maarten van Rossumpad

Het Zuiderzeepad

LAW 8
492 km 28 etappes – Vanaf Den Oever, rondwandeling
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Friesland (Flevoland)

Het Zuiderzeepad maakt een ronde langs het IJsselmeer, de voormalige zuiderzee. Voor Noord-Holland start de route aan het begin van de afsluitdijk in Den Oever en loopt via mooie steden als Medemblik, Enkhuizen, Hoorn, Edam, Volendam, Amsterdam en Naarden naar de provincie Utrecht. In de herziene route is een oversteek via de afsluitdijk opgenomen. Je kunt dat deel ook skippen en met het pondje van Enkhuizen naar Stavoren varen. Dan sla je een flink deel van de wandelroute over, maar doet wel de provincie Flevoland aan.

Meer info over het Zuiderzeepad

Het Westerborkpad

LAW 1
342 km – 29 etappes – Van Amsterdam naar Kamp Westerbork
Provincies: Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe

Het Westerborkpad start in Amsterdam bij de Hollandsche Schouwburg, tijdens de oorlog de verzamelplaats voor Joden in Amsterdam die weggevoerd werden. Kamp Westerbork is het eindpunt van het Westerborkpad. In het museum zijn de namen van meer dan honderduizend slachtoffers geprojecteerd. Een 340 km lang wandelpad dat je langs een indrukwekkende geschiedenis voert. Op de wit-rode markering van het Westerborkpad is een stukje prikkeldraad getekend. De route is, in tegenstelling tot de andere lange-afstand-wandelpaden in Nederland, slechts in één richting gemarkeerd. Dit met de gedachte dat de mensen die in de oorlog naar Westerbork moesten, ook maar in één richting gingen.

Meer info over het Westerborkpad