‘Zitten is het nieuwe roken’. Deze kreet kom je steeds meer tegen. Schreeuwerige koppen boven artikeltjes waarin alweer een nieuw onderzoek gepresenteerd wordt waaruit blijkt dat je meer kans hebt om te overlijden als je veel zit. Vooral uit Amerika komen alarmerende berichten en is de anti-zitlobby al veel verder. Ik ben ook wel gevoelig voor deze berichtgeving en schreef er over in dit blog. Dat was de reden voor een Uitgeverij De Geus om mij het boekje van Katja de Bruin op te sturen. Een schot in de roos. Alles wat je mogelijkerwijs zou willen weten over zitten heeft zij verzameld.

 

Bekeerling zonder zendingsdrang

Een heerlijk boekje is het geworden, die de ondertussen welbekende kreet ‘zitten is het nieuwe roken’, als titel meekreeg. Katja de Bruin is zelf een overtuigd staand werker. Gelukkig begint zij haar verhaal met de verzekering dat zij dit boekje niet heeft geschreven om de lezer over te halen om de stoelen de deur uit te doen. Zij noemt zichzelf een bekeerling zonder zendingsdrang. Gelukkig maar. Dat maakt meteen het onderwerp een stuk luchtiger. Hoewel, luchtig. Er komt nog wel wat voorbij. Tien uur zitten op een dag blijkt veel te veel en zorgt voor behoorlijk wat negatieve gezondheidsconsequenties. Maar wat voor mij schokkender is: een uurtje beulen in de sportschool is geen compensatie voor de tien uur die je werkend, autorijdend en Netflixend doorbrengt. Laat staan dat je kunt denken dat een uurtje wandelen per dag voldoende is om je lichaam en geest op orde te houden.

 

Bewustwording

Dit boek zet je daarom wel op een spoor. Ik vond natuurlijk, net zoals heel veel anderen dat zullen doen, dat ik echt wel gezond bezig was. Ik let op mijn voeding en beweeg voldoende. Zitten is het nieuwe roken gaat niet over mij, dacht ik. Maar ik was me er bijvoorbeeld helemaal niet zo bewust van dat ik zonder probleem gemakkelijk 10 uur per dag bij elkaar zit. Twee uur in de auto van en naar het werk en daar acht uur aan een bureau zitten, vergaderen of lunchen. En dan hebben we de avond nog niet eens meegeteld. Ik haal het makkelijk. Oei.

 

Welkom in de wereld van het zitten

Katja de Bruin houdt het onderwerp ‘zitten’ van alle kanten tegen het licht. Zo lezen we dat Barack Obama voor 700.000 dollar aan sta meubilair heeft besteld voor het Witte Huis en een overtuigd staand werker is, dat kinderen cognitief beter presteren als zij meer mogen bewegen op school, dat staand werken wel iets meer calorieën verbruikt maar nog lang geen garantie is dat je afvalt. De schrijfster werd alleen maar zwaarder nadat zij besloot minder te gaan zitten. We lezen over de geschiedenis van de bureaustoel en dat ouderen in verpleeghuizen bijna helemaal niet meer bewegen en dat het leidt tot dementie. Midas Dekker legt nog even uit waarom we zo graag zitten, al had ze mij daarover ook kunnen interviewen. J

 

Zitten is het nieuwe roken

Kortom, interessante stuff verpakt in een boek dat lekker weg leest. Ben ik bekeerd? Mwoh. Ik heb nog geen statafel gecreëerd door mijn laptop op een doos te plaatsen en het fietsbureau gaat er ook niet komen. Maar ik ben wel veel bewuster geworden. Ik probeer lange zitsessies te vermijden en beweeg tussendoor. Ben jij ook nieuwsgierig en wil je kijken wat het boek voor jou doet? Je kunt het bestellen:

o.a. bij Bol.com

https://www.bol.com/nl/p/zitten-is-het-nieuwe-roken/9200000051452819/

 

zitten is het nieuwe roken

  •    Auteur: Katja de Bruin
  •    Uitgeverij De Geus
  •    ISBN:9789044536942
  •    Hardback, E-book

wandelvrouw