“Midden in het bos ga ik vaak even een half uur zitten om te luisteren naar het vogelconcert. Het kan maar zo dat er dan een ree voorbij komt lopen. De natuur komt hier naar je toe.” Ik lees wat de boswachter schrijft en denk: Ja, ja, dat zal wel. Als ik het bewuste boswachterspad Olde Smildeger wandel, ben ik het eigenlijk al weer vergeten. Tot ik halverwege de route even ga zitten om wat berichtjes op mijn telefoon te schrijven, opsta en vlak bij me twee volwassen reeën en twee kleintjes zie wegspringen. Oh, Ah, die waren dus hartstikke dichtbij!!

Boswachterspad Olde Smildeger

Het is vandaag 21 juni, het begin van de zomer. Een mooie dag om de boel de boel te laten en lekker te gaan wandelen. Ik heb gekozen voor het boswachterspad Olde Smildeger. Boswachterspaden zijn speciaal, door de boswachter van het gebied, geselecteerde paden. Bij de beschrijving van dit boswachterspad staat dat Corné Joziasse, boswachter in het Drents-Friese Wold, deze route het liefst in de zomer wandelt. “Het bos leeft en je ziet de vlinders en libellen vliegen.” Met deze aanbeveling ga ik graag op pad.

De route start op een gemakkelijk te vinden parkeerplaats in Hoogersmilde. Daar staat een groot infobord, met daarop aangegeven dat er twee routes zijn: de geelzwarte van 16 km is het boswachterspad, maar er is ook een witzwarte route van 8 km, voor als je minder ver wilt lopen. Dat is handig. Ik ga op weg en kom via een verharde weg eerst langs camping de Horrenbieter, waar je iets kunt drinken. Fijn om horeca aan het begin van de route te hebben. Ikzelf sla het over en loop door naar de ingang van het bos. Een grote slagboom en een bord van Staatsbosbeheer markeren de opgang naar het Drents-Friese Wold.

Boswachterspad Olde Smildeger
Boswachterspad Olde Smildeger
Het paaltje is wat verstopt maar hier gaat de route het bos in. 

Het Drents-Friese Wold

In het eerste stukje in het Drents-Friese Wold kom ik meerdere mannen met honden tegen. Dat is niet vreemd als je weet dat het Drents Friese Wold wordt getipt als één van de acht plekken waar je mooie boswandelingen met je hond kunt maken.

Ik probeer wat close-up foto’s van peultjes van de uitgebloeide Brem te maken, laat me dus afleiden en merk dat er op de volgende kruising geen routepaaltje staat. Ben ik nu al verkeerd gelopen? Ik wandel weer helemaal terug naar de slagboom. Geen paaltjes. Toch liep ik in de goede richting. Ik hou me maar vast aan de wandelwet, dat als je geen aanwijzingen ziet, dat je dan rechtdoor moet. Dat blijkt ook hier te kloppen, even voorbij de kruising zonder aanwijzingen staan gewoon weer de pijlen.

Ingang Drents-Friese Wold
Peultjes van de Brem
Peultjes van de Brem

Drukke autoweg

Tot nu toe ben ik niet echt lekker aan het wandelen. Nodeloos heen en terug lopen is niet mijn hobby en nu zit er tussen mij en een drukke openbare weg slechts een hek. Hadden ze de route niet iets dieper het bos in kunnen leggen? Gelukkig is dit stukje maar kort en steekt een smal pad het bos in. Dit is veel beter.

Vanaf dat moment wordt het een fijne boswandeling. De route is goed aangegeven en de bospaden zijn afwisselend en heerlijk om over te lopen. Ik maak een soort van oversteek langs een waterweg naar een ander deel van het bos.

Route langs autoweg
Geul in het bos
Boswachterspad Olde Smildeger
Een oversteek door de akkers naar een ander deel van het Drents-Friese Wold.
Boswachterspad Olde Smildeger

Rain is coming

Ondertussen zijn er zwarte wolken aan komen drijven en na een tijdje te hebben gedreigd gaat het nu uiteindelijk regenen. Ik vind een plekje onder een grote den en blijf ondanks de regenval droog. Ik zie op mijn app dat het twee korte buien achter elkaar zijn en ik besluit dat dit mijn lunchtijdstip wordt en dat ik de bui ga uitzitten.

Donkere wolken
Die regen blijft niet in de lucht hangen.
Pauze onder een boom
Dan hou ik toch gewoon lunchpauze onder een grote boom. 

Na regen komt zonneschijn

Als ik twintig minuten later verder kan lopen is het hele bos fris en blijft het nadruppen. De zon laat zich af en toe zien, maar er blijven dikke wolken overdrijven. Regenen doet het niet meer.

regen app
Dat duurt niet heel lang. 
het Drents-Friese Wold
Al snel schijnt de zon weer.
Paddestoel met regen
Deze paddenstoel is een zwembad voor kleine kaboutertjes geworden. Een rooftop-pool. 

Heide en vennetjes

Het bos begint zich nu ook wat te openen. Ik steek een heidegebied over en ik passeer even later een vennetje. Van fietsers, die ik nu tegenkom omdat de route over fietspaden gaat, hoor ik dat in het voorjaar de vennetjes allemaal droog stonden maar dat ze nu gelukkig weer gevuld zijn met water. Het ziet er prachtig uit en de beloofde libellen en vlinders vliegen hier ook veelvuldig.

Boswachterspad Olde Smildeger in het Drents-Friese Wold
De heide in het Drents-Friese Wold
Rand heide en Prinsenbos in het Drents-Friese Wold
Rand heide en Prinsenbos in het Drents-Friese Wold.
Vingerhoudskruid
Houtkap in het Drents-Friese Wold
Houtkap in het Drents-Friese Wold

Boom op het pad

Dan kom ik op een plek waar een dikke boom over het wandelpad ligt. Ik heb vandaag al een aantal keer moeten glimlachen om bomen die over het pad zijn gevallen, die volgens de nieuwste inzichten niet meer opgeruimd worden, maar omdat ze op een vervelende plek liggen en de doorgang versperren, wordt het pad er tussenuit gezaagd.

Boswachterspad Olde Smildeger
Zo wordt het pad vrijgehouden. 

Reeën

Maar nu ligt er een dikke boom pontificaal op het pad. Voor mij een mooi plekje om even rustig te zitten, iets te eten en meteen wat berichtjes op mijn telefoon te beantwoorden. Dit is de plek waar de reeën die ongemerkt dichterbij waren gekomen van mij schrikken en wegspringen als ik opsta. Wow! Zo dichtbij waren ze. Wat een geweldige ervaring!

Deze dikke boom op het pad nodigt uit om even tegenaan te zitten. 
Afgebroken tak aan boom
Dreigende worden in het bos
Spiegelbeeld in plas
Boswachterspad Olde Smildeger in het Drents-Friese Wold
Een ven in het Drents-Friese Wold
Een ven in het Drents-Friese Wold

Zendmast Hoogersmilde

Ik loop nu weer langs de buitenrand van het Drents-Friese Wold. Over de gouden gloed van het graanveld zie ik de zendmast van Hoogersmilde in de verte.

Graanveld op het boswachterspad Olde Smideger

Boswachterspad Olde Smildeger bijna klaar

Het gaat weer verder door het bos. Ik kom op een betonnen fietspad en zie geen bordjes meer. Rechtdoor lopen dan maar. Uiteindelijk kom ik bij het belevingspads Hoogersmilde aan. Is dat wel goed? Ik pak Google Maps erbij en navigeer mijzelf terug naar de camping voor een welverdiend kopje koffie.

Bospad
fietspad
camping de Horrenbieter
Op het terras bij camping de Horrenbieter stop ik voor een welverdiende cappuccino. 

Alles op een rijtje:

  • Naam route: Boswachterspad Olde Smildeger

  • Afstand: 16 km

  • Provincie: Drenthe, Drents-Friese Wold

  • Kenmerk: Rondwandeling door het bos

  • Routebeschrijving: De boswachterspaden staan beschreven op de website van Staatsbosbeheer, waar je ook een pdf met kaartje en bijzonderheden kunt downloaden.

  • GPX: aanwezig. Downloaden van de website Route.nl.

  • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Sportlaan, Sportlaan 1, 9423 PV Hoogersmilde

  • Openbaar vervoer: De dichtstbijzijnde bushalte bevindt zich aan de Drostenstraat in Hoogersmilde. Vanaf daar is het 5 minuten lopen naar de parkeerplaats aan de Sportlaan.

  • Horeca: Er is horeca aan het begin van de route. Na ongeveer 1 km kom je langs Camping de Horrebieter. Daar kun je genieten van een goede kop koffie in het Amsterdams café, in de Caribbean Plaza of op het terras.

  • Honden: kunnen aangelijnd mee

flavicon wandelvrouw

Wandelkaart Drents-Fries WoldWandelkaart Drents-Friese Wold

Wil je niet verdwalen of andere paden ontdekken in het Drents-Friese Wold? Dan komt deze wandelkaart goed van pas.

♦ Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Staatsbosbeheer