Staatsbosbeheer en buitenwinkelketen Bever hebben de 10 meest avontuurlijke voorjaarswandelingen in Nederland voor ons uitgezocht en in een lijst gezet. Verwacht: voorjaarsbloemen en uitlopende bomen, broedende vogels, wild dat tot leven komt, prachtige kleurenpaletten en kikkerconcerten. Wanneer ga jij er weer op uit en genieten van al het moois dat Nederland te bieden heeft?

Gratis download

De selectie van Staatsbosbeheer en buitenwinkelketen Bever zijn 10 boswachterspaden verspreid over Nederland die het beste van de lente laten zien. Ben je enthousiast en wil je zo snel mogelijk op pad? Download dan jouw favoriete voorjaarswandelingen gratis op www.staatsbosbeheer.nl/boswachterspaden.

Boswachter Thijmen van Heerde, Staatsbosbeheer: “Naar buiten gaan zit bij ons allebei in onze natuur. Het was heel leuk om dit seizoen uit ons overzicht van de mooiste boswachterspaden in Nederland voor Bever een speciale selectie te maken van de paden die het meest avontuurlijk zijn. Het resultaat is een mooie mix van routes met fraaie zijpaadjes die je anders voorbij zou lopen. Tips over heuvels die het mooiste uitzicht bieden en routes waar je de meest bijzondere planten en dieren in het natuurgebied tegen zult komen.”

1. Boswachterspad Smokkelroute – Strijbeekse Heide/Noord-Brabant – 9 km
In de zomer is dit pad, een voormalige smokkelroute, een plaatje met de bloeiende paarse heide, maar in de lente komt het pad écht tot leven. Tijdens de wandeling loop je rond een verstild ven met eiland. Op de achtergrond hoor je concerten van kikkers en vogels die het voorjaar inluiden.

Strijbeekse hei - Wim Verschaegen

Strijbeekse Heide (foto: Wim Verschaegen)

2. Boswachterspad Grebbelinie – Utrecht – 15 km
De bewoners van de Grebbelinie, waar dit boswachterspad doorheen loopt, zijn het meest actief in het voorjaar. Het zou dus zomaar kunnen dat je een boommarter, ree of das tegen het lijf loopt, maar ook ringslangen en vlinders komen in de lente tot leven in dit groene gebied.

das in de Maashorst - Mark van Els

Das in de Maashorst  (foto: Mark van Els)

3. Boswachterspad Stuifduinentocht – Schoorlse Duinen/Noord-Holland – 17 km
Tijdens deze wandeling dwars door de duinen heb je de wind in je haren en stuivend zand onder je. In het voorjaar bloeit het hier op en zie je op het kale duin de sporen van allerlei dieren. In de dennenbossen van de Schoorlse Duinen staat onder andere de dennenorchis in bloei.

4. Boswachtersbos Ter Apelerbossen – Ter Apel/Groningen – 12 km
In het bos bij Ter Apel wandel je over slingerende paden, langs de Ruiten Aa en door open velden. Je kunt hier ultiem genieten van de rust. In het voorjaar is de wandeling extra mooi, dan bloeien er volop sterhyacinten rond het klooster en lelietjes-van-dalen in het bos. Aan de rand van het water zie je misschien de prachtige blauwe ijsvogel.

5. Boswachterspad Kootwijk – Veluwe/Gelderland – 18,6 km
Ook in dit gebied op de Veluwe komen alle dieren tot leven. Kom je in de lente, dan zingen de vogels en kun je wilde zwijnen en edelherten spotten die in de oude eikenbossen leven. De Kraaihei staat volledig in bloei, wat prachtige plaatjes voor Instagram oplevert.

6. Boswachterspad Noordsvaarder – Terschelling – 11 km
Het boswachterspad over de Noordsvaarder loopt door de duinen en de wildernis van Terschelling. De pittige wandeling wordt beloond met een prachtig uitzicht vanaf het duin. In het voorjaar rusten hier massa’s vogels die net terug zijn uit het verre zuiden en kun je zeehonden voor de kust zien liggen.

Noordvaarder - Sil Schuuring

Zeehonden op Terschelling (foto: Sil Schuuring)

7. Boswachterspad Beek en Bos – Hondsrug/Drenthe – 17 km
Deze wandeling door de Drentse natuur is het allermooist in de lente. Op het eilandje midden in de Oude Hemelriek groeit de veenbes en veenmos. Ook kom je in het voorjaar genoeg padden, kikkers en salamanders tegen op je pad en je hebt in dit jaargetijde de grootste kans op een ontmoeting met een ree.

8. Boswachterspad Laarzenpad Ruurlo – Achterhoek/Gelderland – 6,1 km
Trek je laarzen aan en wandel door drassige graslanden, heidevelden en bossen. De verschillende tinten groen maken dit pad een lust voor het oog in het voorjaar. Geniet van de vele vlinders en libellen en kijk uit naar reeën als je ’s morgens vroeg of in de schemering het pad bewandelt.

9. Boswachterspad Savelsbos – Zuid-Limburg – 6,6 km
Tijdens deze wandeling voel je de historie van Zuid-Limburg. Je loopt over miljoenen jaren oude kalksteenresten en langs kalksteengroeves. Kom je in de lente, dan biedt de uitbundige bloei van de daslook en de bosanemoon een magisch schouwspel. Vanaf het uitzichtpunt over het Maasdal zie je de bloeiende fruitbomen en de Maas die langzaam voorbijstroomt.

10. Boswachterspad Ooijpolder – Gelderse Poort/Gelderland – 12 km
Lente in de Ooijpolder: geurende meidoorns, een moeras vol vogels en broedende ooievaars. Bij het uitzichtpunt over de Groenlanden kijk je uit over het moeras en een ruig begroeid gebied waar eerst een steenfabriek stond.

Ooijpolder,-Nijmegen -Niels van Tongerloo

De Ooijpolder bij Nijmegen (foto: Niels van Tongerloo)

Het zit in onze natuur

Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland: 265.000 hectare natuur die ze voor jou beschermen, die je kunt beleven en die zij samen met en voor anderen duurzaam benutten. Gedreven door dezelfde passie werken buitenwinkelketen Bever en Staatsbosbeheer samen. Zo organiseren ze regelmatig samen evenementen om Nederlanders te inspireren en te motiveren om meer naar buiten te gaan en te genieten van al het moois dat ons land te bieden heeft. Dit is het eerste seizoen dat ze gezamenlijk een lijst van de meest uitdagende voorjaarwandelroutes van Nederland hebben samengesteld.

Download nu gratis de mooiste wandeltochten van Nederland

Naast deze tien avontuurlijke paden zijn er nog veel meer prachtige wandelroutes door de Staatsbosbeheer-boswachters uitgestippeld. Dit zijn de mooiste paden van Nederland, die stuk voor stuk, het hele jaar door, de prachtige natuur van Nederland laten zien. Download ze nu gratis op www.staatsbosbeheer.nl/boswachterspaden.

flavicon wandelvrouw

Leestip: Ik liep eerder het boswachterspad Kootwijk. Kijk hier voor het blog: Nieuw! Boswachterspaden: Op naar Kootwijk voor een check