Wat is er nu fijner dan lekker wandelen in de bloeitijd. Vooral wanneer je langs fruitbomen kan wandelen, met hun heerlijke geuren en kleuren, voel je je op je best. Denk je aan fruitbomen, dan denk je bijna meteen aan de Betuwe. Maar er zijn in Nederland zoveel meer aantrekkelijke gebieden waar je tussen de bloeiende fruitbomen kunt wandelen. Ik zette de mooiste voor je op een rijtje. Laat je inspireren, pak je auto (ben je tevreden over je autoverzekering?) en ga op pad richting de mooiste bloesemwandelingen van het land.

1 Heerlijkheid Mariënwaerdt

We beginnen onze zoektocht naar de mooiste bloemsemwandelgebieden toch in de Betuwe, want de Heerlijkheid Mariënwaerdt mogen we niet overslaan. Hier moet je zijn geweest. Er zijn 5 verschillende wandelroutes variërend van 2,5 tot 12,5 kilometer. Lekker langs de Linge over de dijken kom je wel heel veel bijzonders tegen. Twee van de wandelroutes lopen langs het pontje over de Linge, het Enspijkse veer. Van 1 april tot 3 oktober kunnen wandelaars en fietsers hier oversteken voor slechts 1 euro per persoon.

bloesemwandeling

2 Langs de Linge

De Linge is niet alleen vanwege Mariënwaerdt aantrekkelijk. Een stukje verder ligt nog een mooie route. De ‘OV-stapper Linge’ staat al jarenlang in de top-3 van mooiste NS-wandelingen. Starten in Leerdam is sowieso leuk met zijn mooie terrasjes, maar de hoofdrol van deze wandelroute is in het voorjaar weggelegd voor de overdaad aan prachtig bloesemde bomen en gele koolzaadvelden. Daarnaast kan je bijvoorbeeld ook kijken bij Fort Asperen en wandel je door prachtige dorpjes. Met zijn 17 km is deze route bovendien iets langer, dat maakt het echter niet alleen mooi, maar ook gewoon lekker uitdagend. Je vindt de route op de Wandelzoekpagina.

3 Wandelen in Overijssel

Ook in Overijssel zijn mooie routes langs schitterende bloesembomen te lopen. Je kiest dan voor het Saksische Hoevenlandschap van Eerder Achterbroek. Een mooie route van Natuurmonumenten ‘Wandelroute Eerder Achterbroek’, vlakbij Ommen laat je genieten bloeiende fruitbomen. Bovendien kom je er nog veel boerderijen van de oude stempel tegen. De route is bovendien wat korter, met 5 kilometer, wat hem voor velen goed haalbaar maakt. Overijssel is ook vele malen rustiger dan de populaire Betuwe.

bloesemwandeling

4 De heuvels van Zuid-Limburg

In een lijstje met mooie wandelroutes mag Zuid-Limburg natuurlijk niet ontbreken. Dat geldt ook wanneer we kijken naar de mooiste bloesemroutes van het land. Loop bijvoorbeeld vanaf Eijsden-Margraten de E4 Bloesemroute van 6 km. Deze wandelroute neemt je mee langs de bloeiende fruitboomgaarden. Je begint met een mooi panorama-uitzicht over de heuvels van deze regio. Je ziet de fruitbomen al liggen. Je zal van appelgaard naar perengaard trekken en dat over de volle 6 kilometer. Vooral in het voorjaar natuurlijk heel aantrekkelijk.

5 Zeeland als alternatief voor de Betuwe

Wat veel Nederlanders niet weten, is dat er ook een alternatief voor de Betuwe in Zeeland is te vinden. In de streek tussen Kapelle en Wemeldinge is namelijk een lekker lange route van 18 kilometer uitgezet. Dit is een route met weinig verkeer, maar juist wel veel akkers en boomgaarden, precies zoals je dat graag ziet. Als bonus op het geheel krijg je ook een stukje Oosterschelde erbij geboden. Deze bloesemwandelroute heet ‘De Groene Wissel Kapelle-Biezelinge’, en kun je vinden op de wandelzoekpagina.

Bloesemtocht
Molen de Vrijheid in Beesd.

bloesem

Je las zojuist een gastblog van Allianz Direct