In mei 2021 liep ik samen met mijn wandelmaatjes Wanda en Antonette de Dutch Mountain Trail. Toen we het afspraken dachten we iets unieks te gaan doen. Maar de tijd haalde ons in. De trail was in no time immens populair geworden. Veel enthousiaste verhalen van wandelaars die hem al gedaan hadden, brachten andere wandelaars weer op het idee. In de wandelgroepen op Facebook stond het vol met mooie foto’s en trail kreeg zelfs zijn eigen Facebookgroep, de Dutch Mountain Trail en de Seven Summits. De wandelgids met daarin de route was zelfs op enig moment uitverkocht.

Inmiddels is de Dutch Mountain Trail genomineerd voor de titel Wandelroute van het jaar 2022. Samen met 4 andere wandelroutes staan ze op een shortlist. De datum waarop de jury de winnaar aanwijst, is nog niet bekend.

Wij hadden er zin in. We wilden graag onderweg kamperen en mei leek daar een geschikte maand voor. Nog lekker rustig en goed weer. Dat bleek allemaal anders te zijn. De weersvoorspelling was bagger. We zouden de koudste Pinksterdagen gaan beleven in 70 jaar. Want, o ja, in de afgesproken week viel ook de eerste Pinksterdag. Dat hadden we even over het hoofd gezien.

Ben je benieuwd naar de Dutch Mountain Trail en onze ervaringen? Ik maakte via Facebook en Instagram Stories elke dag een verslagje. Na na mijn trip kreeg ik vele vragen via social media en via de mail. Dat bracht me op het idee om in een blog over de Dutch Mountain Trail te vertellen aan de hand van 10 vragen. Daar gaan we.

Dutch Mountain Trail met Anto en Wanda en Bregje
Samen met Antonette (links) en Wanda (midden) wandelde ik de Dutch Mountain Trail.

1. Wat is eigenlijk de Dutch Mountain Trail?

De Dutch Mountain Trail (afgekort DMT) wordt gezien als de zwaarste wandeling van Nederland. De route is 101 km lang en gaat over 7 Zuid-Limburgse toppen. Zie het als een bergwandeltrektocht. De route start bij Station Eygelshoven en eindigt bij Station Maastricht.

De wandeling is bedacht door het Dutch Mountain Film Festival. Zij hadden eerder zeven rondwandelingen gemaakt waarbij je naar zeven toppen (die zij overigens ‘summits’ noemen) kunt wandelen, om het echte berggevoel te ervaren. In 2020 koppelden ze, ter ere van hun tienjarig bestaan de Seven Summits via een route aan elkaar en voilà, daar ontstond de Dutch Mountain Trail.

Interessant om te weten is nog dat de top van de Vaalserberg, de hoogste berg van Nederland, wel op de route ligt, maar niet bij de Seven Summits gerekend wordt, omdat daar het echte berggevoel zou ontbreken. De toppen liggen trouwens niet allemaal in Nederland.  De Schneeberg ligt in Duitsland, de Hakkenberg en Kattenroth in België en ook de beklimming van D’n Observant begint in België.

routekaart van de Dutch Mountain Trail
Routekaart met daarop de summits (zwarte driehoekjes)

 

2. In hoeveel dagen moet je de Dutch Mountain Trail lopen?

Niets moet, alles kan. In de gids van de Dutch Mountain Trail is de route onderverdeeld in 4 etappes.

Route Dutch Mountain Trail in 4 dagen

 • Etappe 1: 28 km
 • Station Eygelshoven – Vaals
 • Summits: Wilhelminaberg (225 m) en Schneeberg (257 m)
 • Tip overnachting: Camping de Gastmolen
 • Etappe 2: 23 km
 • Vaals – Gulpen
 • Summit: (Vaalserberg 322 m) ) Eyserberg (197 m)
 • Tip overnachting: Camping Gulpenberg
 • Etappe 3: 26 km
 • Gulpen – Mheer
 • Summit: Gulperberg (157 m), Hakkenberg (252 m) en Kattenroth 209 m)
 • Tip overnachting: Camping De Grensheuvel
 • Etappe 4: 23,5 km
 • Mheer – Station Maastricht
 • Summit: D’n Observant (157 m)

Route Dutch Mountain Trail in 5 dagen

Wij deden de route in vijf dagen. Omdat we van ver moesten komen, waren we de eerste helft van de eerste dag al kwijt aan treinreizen. Dan is het handig om die dag niet te veel kilometers te hoeven maken. Onze route zag er als volgt uit: (kilometers zijn inclusief aanlooproutes naar overnachtingsadresjes)

 • Dag 1: Station Eygelshoven – Kerkrade 11 km
 • Summit: Wilhelminaberg
 • Wij logeerden bij: B&B De bezige Bij (aanrader!) Bij Kerkrade is geen camping
 • Dag 2: Kerkrade – Vijlen 25 km
 • Summit: (Vaalserberg) Schneeberg
 • Wij logeerden bij: Boerderijcamping Schrouff  (leuke kleine camping, aardige mensen)
 • Dag 4: Eperheide – Sint-Geertruid 24 km
 • Summit: Hakkenberg en Kattenroth
 • Overnachtingsplek: RivaRekreatie (geen aanrader) liever kiezen voor: Camping Mescherhei
 • Dag  5: Sint- Geertruid – Station Maastricht 20 km
 • Summit: D’n Observant

Route Dutch Mountain Trail in 6 of 7 dagen

Het is natuurlijk ook mogelijk om de DMT in 6 of dagen te doen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende onderverdeling:

 • Station Eygelshoven – 11 km – Kerkrade –17km – Vaals – 16 km – Wahlwiller – 15 km – Eperheide – 19,5 km – Meerh – 23,5 – station Maastricht
 • Station Eygelshoven – 11 – Kerkrade – 17 – Vaals – 24 – Gulpen – 20- Slenaken – 17 – Mesch – 22 – Station Maastricht
 • Station Eygelshoven – 11 km – Kerkrade –17km – Vaals – 16 km – Wahlwiller – 15 km – Eperheide – 15 km – Noorbeek  – 10 km – Eijsden – 15 km – station Maastricht

Houd er wel steeds rekening mee dat er extra kilometers bijkomen om naar het openbaar vervoer te gaan of naar een overnachtingsplek.

routekaart van de Dutch Mountain Trail

limburgs landschap

limburgs landschap

3. Is het een zware tocht?

De Dutch Mountain Trail staat bekend als de zwaarste wandeltocht van Nederland. Die zwaarte zit hem niet in de kilometers (je kunt de etappes zo kort of lang maken als je wilt) maar in het hoogteverschil en het wandelen op onverharde paden. In totaal stijg je bijna 1600 meter en daal je 1660 meter. Het beklimmen van de summits was heel verschillend. Sommige waren echte kuitenbijtertjes, anderen beklim je redelijk ongemerkt. Bij de Wilhelminaberg en D’n Observant moesten we echt stukjes op handen en voeten omhoog. Ook door de zware regenval was alles glibberig geworden. Bij de Wilhelminaberg is het glibberige klimstuk gemakkelijk te vermijden door gewoon de weg omhoog te volgen. Bij D’n observant is inmiddels de route verlegd omdat Natuurmonumenten een deel van de flanken van de Observant tot No-Go zone verklaard heeft.

Voor de gemiddelde recreatieve wandelaar is de route in 4 dagen heel pittig. Afzien is niet genieten, dus deel hem dan liever op in meer dagen. Voor de ongeoefende loper is de DMT niet echt geschikt.

Ik heb ook gezien dat mensen de Dutch Mountain Trail hardlopen. Zelfs in één keer. Dat kan natuurlijk ook.

Dutch mountain trail wandelreisLoop de Dutch Mountain Trail in kleine groep – Better Places X Avontuur Dichtbij

Ga jij de uitdaging aan? Loop samen met een kleine groep gelijkgestemden de zwaarste wandeling van Nederland. Deze pittige wandelroute is ruim 100 kilometer lang en overbrugt bijna 2000 hoogtemeters. Je wandelt via heerlijke slingerpaadjes, beklimt steile hellingen en trotseert de 7 hoogste toppen van Nederland. Ideaal als je op zoek bent naar een bergervaring dichtbij huis, en natuurlijk om je wandelconditie te trainen!

Bekijk de Dutch Mountain Trail  

Dutch Mountain Trail met seven summits

Af en toe moet er serieus geklommen worden.

wandelen met Wandelvrouw

De Dutch Mountain Trail: vooral ook heel gezellig onderweg.

4. Hoe vind je je weg over de Dutch Moutain Trail?

De DMT is niet goed aangegeven. Hier en daar vind je een blauw-witte routemarkering, maar je kunt er zeker niet op navigeren. Daarvoor heb je de wandelgids of een GPX-track nodig. De gids kan je bestellen bij bijvoorbeeld Bol.com of bij mijn favoriete uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Op de officiële website van de DMT is van alles te vinden. Je kunt daar de Dutch Mountain GPX file downloaden. Ook zijn er linken te vinden naar de GPX-tracks van Komoot en RouteYou. Helemaal onderaan de pagina vind je losse PDF’s met beschrijving en kaart van de Dutch Mountain Trail, die je kunt downloaden.

Ik vond ook nog deze routekaart op Google Maps.

blauw-witte markering van de Dutch Mountain Trail

blauw-witte markering van de Dutch Mountain Trail
Hier en daar zie je de blauw-witte markering. Je kunt er niet op navigeren.

5. Hoe zit het met overnachten op de Dutch Mountain Trail?

Wij kozen ervoor om met volle bepakking de route te wandelen en te overnachten op campings. Dat was nog een heel gepuzzel. Nabij Kerkrade konden wij geen camping vinden en deden we een nachtje in een B&B. Let erop dat de Dutch Mountain Trail super populair is en dat je daarom van tevoren je camping moet boeken. Het komt voor dat er geen plaats is. Campings langs de route zijn:

Camping de Gastmolen: Vaals

Camping Gulpenberg: Gulpen

Camping Berghemmerhof: Gulpen

Camping Schrouff: Vijlen

Camping Schaapskooi Mergelland: Eperheide

Camping Oosterberg: Eperheide

Camping De Grensheuvel: Noorbeek

Camping Mescherhei: Sint Geertruid

Camping Rivarekreatie: Sint Geertruid

B&B’s en hotels langs de route kun je gemakkelijk vinden via Booking.com. Tik de plaats in waar je wilt overnachten (op de plek van Gulpen) en je ziet de aangesloten overnachtingsplekken.

Booking.com

Een aantal tips:

Voor diegene die een overnachting zoeken vanaf het beginpunt Eygelshoven kunnen terecht bij Hotel/Restaurant de Posthoorn. De afstand tot het beginpunt is 500 meter. Vraag ook naar het speciaal ontbijt voor de DMT lopers: Het Seven Summits ontbijt .

6. Kan je de DMT vanuit 1 plek wandelen?

Natuurlijk kun je de DMT vanuit 1 plek wandelen. Handig als je je eigen breng- en ophaalservice hebt, maar ook met het openbaar vervoer is het heel goed te doen. Zoek dan wel een logeeradres waar het openbaar vervoer dichtbij zit.

Een aanrader daarvoor is bijvoorbeeld Landal Vakantiepark De Waufsberg. Het OV ligt op 1 kilometer afstand.

Een leuke en betaalbare oplossing is het Natuurvriendenhuis Eikholt in Heerlen. Vanaf deze plek worden groepsarrangementen en individuele arrangementen Dutch Mountain Trail aangeboden. Bij een individueel arrangement kies je zelf je datum en de hoeveelheid dagen die je wilt lopen. Eikhold helpt je op weg met plattegronden naar de verschillende opstappunten, verder volg je de routebeschrijving zoals beschreven in de DMT-wandelgids. Bij alle arrangementen is deze DMT-wandelgids ter waarde van € 19,95 inbegrepen.

wandelen over de DMT

uitzicht over de DMT

uitrusten op de Dutch Mountain Trail

Wil je op 1 camping blijven en vraag je je af in welke plaats dat het gunstigst is in verband met het vervoer?

Gulpen ligt het meest centraal op de route. Het openbaar vervoer van en naar de route is prima, alleen de verbinding naar Eygelshoven is lastig.

Een andere mogelijkheid is om in Valkenburg te staan. Het openbaar vervoer lukt prima. Van de camping naar het station moet je met de fiets of auto.

7. Heb je wandelstokken nodig?

Wandelstokken blijft een heel persoonlijk ding. Ik was heel blij met mijn wandelstokken. Zeker met een zware rugzak en over glibberige paden geeft het veel steun. Ik durf zelfs te zeggen dat ik de eerste en laatste berg niet omhoog was gekomen zonder de hulp van mijn wandelstokken. Ik ben dus een voorstander.

8. Kun je je bagage laten vervoeren over de DMT?

Bagagevervoer over de Dutch Mountain Trail is heel goed mogelijk. Reis-idee helpt je graag.

Limburg, DMT

9. Is er een mogelijkheid om de Dutch Mountain Trail als individuele pakketreis of als groepsreis te boeken?

Zojuist las je al over de individuele trajecten en de groepsarrangementen over de DMT vanuit Natuurvriendenhuis Eikholt. Dan start je elke dag vanaf dezelfde locatie. Wil je de DMT als berghuttenwandelreis beleven, maar heb je geen zin om de reis helemaal zelf te regelen, dan kan Reis-idee dat voor je doen. Vertel je wensen en je krijgt een op maat gemaakte wandelreis met overnachtingen en bagagevervoer. Ook bij AvontuurDichtbij kun je een individuele wandelreis over de DMT boeken

SNP natuurreizen biedt de DMT aan als 6 of 7-daagse individuele bergwandelreis langs hotels. Dan ga je wandelen via de app SNP Routes op je smartphone of tablet. Hotels en bagagevervoer is geregeld.

Ik vond twee aanbieders die een begeleide groepsreis over de DMT aanbieden. Dat zijn Pipin Hikes en AvontuurDichtbij.

10. Hoe zit het met het pontje bij Eijsden?

Voor je bij Maastricht komt, steekt de route van de Dutch Mountain Trail de Maas over. Dat gaat met de voetveer Eijsden-Ternaaien. Deze vaart in principe elke dag van april tot en met oktober behalve bij slecht weer. Heb je pech, dan moet je 8 kilometers extra lopen om via een brug de Maas over te steken. Hoe weet je nu of het pontje bij Eijsden vaart? De veerdienst houdt je via Facebook op de hoogte van wijzigingen in hun vaarschema. Check dus voor vertrek altijd even hun Facebook pagina.

Vergeet ook niet contant geld mee te nemen. De overtocht kostte in mei 2021 1 euro.

Het pontje bij Eijsden
De voetveer over de Maas bij Eijsden
De DMT komt langs de ENCI groeve
De DMT komt langs de ENCI groeve.

ENCI groeve

Bonusvraag: Waar vind je aanvullende informatie over de Dutch Mountain Trail?

Veel leuke info en weetjes over de Dutch Mountain Trail vind je in de bijbehorende gids. De officiële pagina van de DMT vind je hier. Veel inspiratie en tips vind je in de Facebookgroep van de DMT. Daar kan je ook al je vragen stellen die je nog over hebt.

Een verslag van de reis die ik maakte, samen met Wanda en Antonette is door de laatste opgetekend en aangevuld met heel veel tips. Dat artikel vind je op haar website We12Travel.

Nog even wat foto’s om je in de stemming te brengen: 

Dutch Mountain Trail

Dutch Mountain Trail

Bloemen langs de DMT

Wandelroutes Zuid-Limburg, wijnwandelen

wandelen in Limburg over de DMT

flavicon wandelvrouw

Verantwoording: Dit artikel heb ik geschreven om het voor jou gemakkelijk te maken om ook de Dutch Mountain Trail te lopen. Dat doe ik gratis en voor niets en ik word door niemand gesponsord. Het artikel bevat affiliatelinks. Dat betekent dat als je via zo’n linkje overgaat tot de aanschaf van een product, ik daar een bescheiden percentage van krijg. Het kost jou niets extra’s. Doen dus! Alvast bedankt.