De Kop van Noord-Holland is de perfecte bestemming voor een wandelvakantie met je hond. Dit prachtige gebied in eigen land heeft alles: uitgestrekte stranden, schilderachtige dorpjes en volop natuur waar je samen met je viervoeter van kunt genieten. We geven je de beste tips en locaties voor een wandelvakantie aan zee in eigen land met een hond.

Hondvriendelijke stranden

Een van de belangrijkste redenen voor mensen om een vakantie naar Noord-Holland te boeken zijn de lange zandstranden. Op veel plekken in omgeving zijn honden hier bovendien ook welkom op het strand. Geniet samen van lange wandelingen of speel in de zee terwijl je ontspant in de frisse zeelucht.

Locaties aan zee waar honden welkom zijn in Noord-Holland:

  • Callantsoog: Een populaire bestemming voor hondenliefhebbers. Hier mogen honden het hele jaar door loslopen op het strand. Een perfecte plek voor een vakantie vol strandavonturen met je hond. Callantsoog biedt alle voorzieningen die je nodig hebt en voldoende verschillende wandelroutes.
  • Petten: Het strand bij Petten is een fantastische locatie waar honden welkom zijn. Van oktober tot april mogen honden hier vrij rondlopen zonder beperkingen. In het hoogseizoen, van mei tot september, moeten honden tussen 9.00u en 19.00u aangelijnd zijn. Dit is doorgaans een zeer rustig strand, ideaal dus wanneer je echt ontspanning zoekt.
  • Julianadorp aan zee: In Julianadorp aan Zee mogen honden van september tot mei vrij rondlopen op het strand. Tijdens de zomermaanden moeten ze overdag aan de lijn, vergelijkbaar met Petten dus eigenlijk, met een iets langere periode waarin honden los mogen lopen. Het strand van Juliadorp biedt voldoende ruimte om te spelen en te wandelen, terwijl het ook voorzieningen zoals een strandpaviljoen heeft om even uit te rusten.

hondwandeling langs strand

Wandelroutes en natuurgebieden

Naast stranden biedt de Kop van Noord-Holland ook prachtige natuurgebieden waar je samen met je hond kunt genieten van heerlijke wandelingen. We benoemen de drie populairste:

  1. Het Zwanenwater: Prachtig natuurgebied bij Callantsoog, een paradijs voor natuurliefhebbers en honden. Hier vind je diverse wandelroutes door de bossen, duinen en langs meertjes. Honden zijn hier welkom, maar moeten wel aangelijnd zijn om de kwetsbare natuur en zeldzame vogelsoorten die hier leven te beschermen.
  2. Schoorlse Duinen: De hoogste en breedste duinen van Nederland. Ook hier vind je een netwerk van wandelpaden die je door de bossen, heidevelden en duinen leiden. Ook hier geldt dat honden welkom zijn, maar aangelijnd moeten blijven. Er zijn wel speciale losloopgebieden waar je hond vrij kan rennen en spelen.
  3. De Helderse Vallei: Een prachtig recreatiegebied bij Den Helder. Hier vind je verschillende wandelroutes voor zowel korte als lange wandelingen. In sommige delen mogen honden hier loslopen, maar let goed op de borden voor de regels.

Hondvriendelijke accommodaties

Tijdens je vakantie wil je natuurlijk dat jij en je hond een comfortabel verblijf hebben. Gelukkig zijn er in de Kop van Noord-Holland veel hondvriendelijke accommodaties. Zo zijn er veel vakantiehuisjes te huur in de regio waar honden welkom zijn. Een vakantiehuis aan zee met hond heb je hier dus zo gevonden.

Kies voor een huisje dicht bij het strand of juist midden in de natuur. Er is altijd wel een huisje te vinden dat bij jouw wensen past. Let bij het boeken wel op specifieke regels en faciliteiten voor honden, zoals een omheinde tuin en eventuele extra schoonmaakkosten.

The big walk

⇒ Je las zojuist een gastblog van Lekker naar Zee.