Elke maandag

een blog over de voorbereiding op de Nijmeegse vierdaagse.

 

voorbereiding vierdaagseWandeltrainen is makkelijk

Ik kijk terug op een heerlijke wandelweek. Ik heb 37,5 km gewandeld, in prachtig weer en met leuk gezelschap. Misschien heb ik het qua tijd en afstand wel een beetje onhandig verdeeld. Woensdag, vrijdag en zondag ongeveer 10 km gelopen en zaterdag 7,5 kilometer. Ik heb me dus niet erg aan het schema van 2 keer 1 uur en 1 x 10 km gehouden met de verplichte rustdagen, maar ik geloof niet dat het er zo krap op aankomt in dit stadium. Tegelijkertijd heb ik ook niet het gevoel dat ik vooruit kom. Dit zijn afstanden die ik zonder 1 centje pijn afleg. Maar ergens komt er een moment dat het schema meer van me gaat vragen dan ik gewend ben. Daar wacht ik dan maar gewoon op, ondertussen doe ik gewoon mijn ding en wandel ik wat rond.

 

Rust houden is moeilijk

De meeste moeite zal ik nog hebben met het houden van rustdagen. Ik vind het zo heerlijk om ’s avonds minimaal een uurtje te wandelen. Toch ben ik er door de prima presentatie op de Via vierdaagse startbijeenkomst van overtuigd geraakt dat de rustdagen net zo belangrijk zijn als de trainingsdagen. Ik moet straks gaan stoppen met alle dagen achter elkaar wandelen. Gelukkig tennis ik nog op de maandag en donderdag. Helemaal niets doen is moeilijk en aan fietsen heb ik een hekel.

Over fietsen gesproken (ik associeer maar even alles aan elkaar vast), ik heb een camping besproken in Nijmegen. Anja en ik kiezen er toch voor om in een tentje te gaan slapen. Het lijkt ons fijner om ’s avonds gewoon de vrijheid te hebben en niet sociaal wenselijk te hoeven doen bij een gastgezin. Nadeel van de tent is wel het missen van een bank om ’s avonds uitgebreid op te hangen. Maar helemaal primitief hoeft die tent natuurlijk niet te worden. Ik ga proberen om bij vrienden en bekenden een luxe campinguitrusting bij elkaar te lenen, inclusief grote tent, stoelen, campingtafel en dikke opblaasmatrassen. De associatie met fietsen? Nou, de camping is 3,1 km van de start af. Die ga ik echt niet lopen. Er schijnt een bushalte te zijn, maar rijdt die bus ook om 5 uur ’s ochtends? Dus toen bedacht ik dat we maar fietsen mee moeten nemen naar de camping. Dan fietsen we ’s ochtends naar de start. Zou dat kunnen, of geeft dat fiets-parkeerproblemen?

 

Wandelschoenen

De startbijeenkomst van de Via vierdaagse heeft er trouwens voor gezorgd dat ik steeds kritischer naar mijn wandelschoenen aan het kijken ben. Ik heb A/B wandelschoenen van Hanwag. Zijn die niet te zwaar voor de Vierdaagse? Zijn lichtere schoenen niet handiger? Soms voel ik mijn kleine teentje links. Gaat dat niet een probleem geven met echt lange wandeldagen? Ik heb ook een ander paar wandelschoenen. Die zijn veel lichter, maar het nadeel is dat ze niet zo heel veel steun geven aan mijn voeten. Die schoenen voelen meer aan als pantoffels. Zakken mijn voeten in die schoenen niet helemaal door bij de vierdaagse? Zou een nieuw zooltje daar misschien de oplossing voor zijn?

 

vierdaagse schoenen?

 

Hoe zouden die lichte mesh wandelschoenen zitten? Vast wel lekker als het mesh net als bij hardloopschoenen de wind doorlaat. Dat zal een stuk koeler aanvoelen dan in mijn hoge, waterdichte leren schoenen. Maar als het dan regent worden mijn voeten wel heel nat met blaren als gevolg. Kortom, ik heb nog wel wat keuzes te maken. Als ik kies voor nieuwe wandelschoenen moeten ze wel ingelopen worden, dus ik moet er ook weer niet te lang mee wachten.

Ik ga deze week eerst maar even langs bij mijn vertrouwde wandelschoenenzaak. Vooralsnog om te bezien of nieuwe inlegzolen voor mijn lichte wandelschoenen een optie is.

Deze week

Wat moet er nog meer, deze week? Het schema (40 km) zegt 2 keer anderhalf uur wandelen door de week en 15 km in het weekend. Dat moet lukken. Ik ga meteen een leuke weekendwandeling uitzoeken.

 

Tot volgende week.