Elke maandag
een blog over de voorbereiding op de Nijmeegse vierdaagse.
Wandeltrainen is makkelijk
Ik kijk terug op een heerlijke wandelweek. Ik heb 37,5 km gewandeld, in prachtig weer en met leuk gezelschap. Misschien heb ik het qua tijd en afstand wel een beetje onhandig verdeeld. Woensdag, vrijdag en zondag ongeveer 10 km gelopen en zaterdag 7,5 kilometer. Ik heb me dus niet erg aan het schema van 2 keer 1 uur en 1 x 10 km gehouden met de verplichte rustdagen, maar ik geloof niet dat het er zo krap op aankomt in dit stadium. Tegelijkertijd heb ik ook niet het gevoel dat ik vooruit kom. Dit zijn afstanden die ik zonder 1 centje pijn afleg. Maar ergens komt er een moment dat het schema meer van me gaat vragen dan ik gewend ben. Daar wacht ik dan maar gewoon op, ondertussen doe ik gewoon mijn ding en wandel ik wat rond.
Rust houden is moeilijk
De meeste moeite zal ik nog hebben met het houden van rustdagen. Ik vind het zo heerlijk om ’s avonds minimaal een uurtje te wandelen. Toch ben ik er door de prima presentatie op de Via vierdaagse startbijeenkomst van overtuigd geraakt dat de rustdagen net zo belangrijk zijn als de trainingsdagen. Ik moet straks gaan stoppen met alle dagen achter elkaar wandelen. Gelukkig tennis ik nog op de maandag en donderdag. Helemaal niets doen is moeilijk en aan fietsen heb ik een hekel.
Over fietsen gesproken (ik associeer maar even alles aan elkaar vast), ik heb een camping besproken in Nijmegen. Anja en ik kiezen er toch voor om in een tentje te gaan slapen. Het lijkt ons fijner om ’s avonds gewoon de vrijheid te hebben en niet sociaal wenselijk te hoeven doen bij een gastgezin. Nadeel van de tent is wel het missen van een bank om ’s avonds uitgebreid op te hangen. Maar helemaal primitief hoeft die tent natuurlijk niet te worden. Ik ga proberen om bij vrienden en bekenden een luxe campinguitrusting bij elkaar te lenen, inclusief grote tent, stoelen, campingtafel en dikke opblaasmatrassen. De associatie met fietsen? Nou, de camping is 3,1 km van de start af. Die ga ik echt niet lopen. Er schijnt een bushalte te zijn, maar rijdt die bus ook om 5 uur ’s ochtends? Dus toen bedacht ik dat we maar fietsen mee moeten nemen naar de camping. Dan fietsen we ’s ochtends naar de start. Zou dat kunnen, of geeft dat fiets-parkeerproblemen?
Wandelschoenen
De startbijeenkomst van de Via vierdaagse heeft er trouwens voor gezorgd dat ik steeds kritischer naar mijn wandelschoenen aan het kijken ben. Ik heb A/B wandelschoenen van Hanwag. Zijn die niet te zwaar voor de Vierdaagse? Zijn lichtere schoenen niet handiger? Soms voel ik mijn kleine teentje links. Gaat dat niet een probleem geven met echt lange wandeldagen? Ik heb ook een ander paar wandelschoenen. Die zijn veel lichter, maar het nadeel is dat ze niet zo heel veel steun geven aan mijn voeten. Die schoenen voelen meer aan als pantoffels. Zakken mijn voeten in die schoenen niet helemaal door bij de vierdaagse? Zou een nieuw zooltje daar misschien de oplossing voor zijn?
Hoe zouden die lichte mesh wandelschoenen zitten? Vast wel lekker als het mesh net als bij hardloopschoenen de wind doorlaat. Dat zal een stuk koeler aanvoelen dan in mijn hoge, waterdichte leren schoenen. Maar als het dan regent worden mijn voeten wel heel nat met blaren als gevolg. Kortom, ik heb nog wel wat keuzes te maken. Als ik kies voor nieuwe wandelschoenen moeten ze wel ingelopen worden, dus ik moet er ook weer niet te lang mee wachten.
Ik ga deze week eerst maar even langs bij mijn vertrouwde wandelschoenenzaak. Vooralsnog om te bezien of nieuwe inlegzolen voor mijn lichte wandelschoenen een optie is.
Deze week
Wat moet er nog meer, deze week? Het schema (40 km) zegt 2 keer anderhalf uur wandelen door de week en 15 km in het weekend. Dat moet lukken. Ik ga meteen een leuke weekendwandeling uitzoeken.
Tot volgende week.
Leuk om jouw gedachten over de vierdaagse te lezen. Ik heb ook een gruwelijke hekel aan fietsen, maar geloof me. Na een wandeldag is het erg fijn om op je gemak terug te fietsen naar de camping. Je bent dan wel in beweging, maar even een hele andere beweging dan het wandelen. Fijn voor je benen !! Fiets-parkeer-problemen zijn er niet. Er is een hele grote fietsenstalling met genoeg toezicht en ‘fietsverkeersregelaars’ die ervoor zorgen dat er voor iedereen een plekje is. Succes met je verdere voorbereiding !!
Dank Mirjam voor je reactie en aanmoediging. Fijn om te lezen dat fietsen een goed idee is. Nu nog een manier vinden om die fietsen in Nijmegen te krijgen. Haha. Dat geldt overigens ook voor de hele campinguitrusting die ik voor ogen heb. Een beetje luxe lijkt me wel lekker.
Hoi Bregje,
Herkenbare vragen en dilemma’s. Ik weet niet op welke camping jullie zitten maar als het echt een Vierdaagse-camping is, rijden er zeker bussen. Ook al voor de 50 en 55 km-lopers en de 50 km start al om 4 uur. In en rond Nijmegen is het openbaar vervoer ’s nachts prima geregeld voor alle afstanden. Op de site van de vierdaagse staat informatie over de blarenpas, wellicht een optie,
Wat de rustdagen betreft, dat is ieder voor zich. Als je gewend bent om dagelijks al meer te lopen dan de training van de ViaVierdaagse kun je gerust je dagelijkse afstand doen. Ik had ook een schema, maar bij mij lag de nadruk op werken naar de doelafstanden. Tussendoor vulde ikzelf in. Luisteren naar je lichaam en plezierig trainen wegen voor mij zwaarder dan een schema. Niet dat ik het beter meen te weten dan ViaVierdaagse, maar zo kijk ik er tegen aan.
Ook de keus van schoenen is natuurlijk persoonlijk. Ik moet er zelf niet aan denken om op de hoge A/B-schoenen te lopen. Ik wil mijn enkels vrij houden, dat voelt natuurlijker met lopen. Je loopt voornamelijk op verharde wegen en paden. Ik heb lage Hanwags (Arrow GTX) en deze zitten inderdaad als pantoffels. Ik ben aan mijn 2e paar bezig, Voor mij geen anderen meer. Zijn gedeeltelijk voorzien van Gore-Tex dus ademt maar is waterafstotend. Wat voor schoenen je ook kiest, een regenbui zal niet direct last geven. Maar met langdurige regen of stortbuien, en je kunt niet schuilen, dan zul je natte voeten krijgen. Er zijn hoezen te koop voor over je schoenen maar je kunt ook gewoon duct tape gebruiken. En gewoon extra paar sokken meenemen. De regel met wandelschoenen is dat je ze niet moet hoeven inlopen. Ik heb zooltjes aan laten meten door de Podoloog, maar die had ik al lang voordat ik de Vierdaagse ging lopen. Maar alsnog heb ik elke training 10 tot 15 minuten dat mijn voeten voelen alsof er een paard op heeft gestaan :-( Tijdens de Vierdaagse zo’n 3 a 4 keer per dag. Niet fijn, maar gewoon doorgaan tot het weer weg trekt. En in combinatie met alle andere pijn(tjes) en ongemakken geeft het wel een compleet gevoel :-) Zoals na een stop de eerste 10 minuten gedwongen krom lopen totdat je weer op stoom bent en weer rechtop loopt. Ook niet onbelangrijk: sneldrogende wandelbroeken. Zijn prijzig maar je wilt niet halve/hele dag in kleffe broek verder moeten. En natuurlijk een ruimvallende poncho, model tent. Kan over je rugzak zodat deze lekker droog blijft. Armen uit de mouwen en je kunt gewoon je rugtas af en om doen om wat te pakken.
Hoi Peter,
Wist je dat jouw favoriete wandelschoen, de Hanwag Arrow GTX een nieuwe naam heeft gekregen. Als je aan vervanging toe bent zoek dan naar de Hanwag Gridstone GTX. Dezelfde schoen, andere naam. Heeft iets met patenten op de naam arrow te maken.
Ok, goed dat ik het weet. Voorlopig kan ik nog even toe en de Arrow GTX kun je laten verzolen. Bij vorige paar was het binnenwerk echter eerder af dan de zool :-(
Ps. Bij een gastgezin hoef of moet je niets. Je hoeft niet mee te eten bv. Is ook goedkoper (€34 ipv €47 p/n) Wat je wel hebt, is een goed bed, een goed ontbijt, een lunchpakket en redelijk veel privacy. Als je op je kamer gaat zitten zal niemand daarover vallen. Het zijn vaak gastgezinnen die dit al jaren doen en weten dat jij misschien niet zit wachten op socializen na een zware dag. In 2011 hebben we op 2 dagen regen gehad. Dag 2 enkele buien door de dag heen,op dag 3 flinke stortbuien op het eind. Dan is het fijn als je alles kunt drogen, vooral je schoenen!!! Ik zat in hotel Van der Valk in Duiven en ik heb nu alvast een arrangement geboekt bij hotel Papendal. Ik weet, is luxe en relatief duur. Maar als je verder nergens om hoeft te denken en je heerlijk in bad zit met drankje aan eind van de dag, daarna een massage en uiteindelijk een drie-gangen maaltijd om de dag af te sluiten met ‘Het gevoel van de Vierdaagse’ om half 8 op tv… om 8 uur gordijnen en luikjes met genoegen dicht want om 2 uur belt de wek-service weer :-) Is dat toch even anders dan in een kleffe tent na een zware dag, waarbij je nog je eten moet regelen, je ontbijt, eventueel lunchpakket. En niet te vergeten: de tent moeten opbreken de laatste dag terwijl elke beweging er één te veel is en je liever met vrienden en familie die jullie hebben ingehaald nog even blijven hangen in Nijmegen om het te vieren… Je bent er een weekje uit om iets heel moois te doen, dat mag wat kosten, maar dat is hoe ik het zie. Something to think about.
Ha Peter, je schiet de twijfel er zo weer in. Natuurlijk is een echt bed en een douche heerlijk. Maar de gezelligheid en verbroedering op zo’n camping lijkt me ook wel wat. Als het niet regent…..
In het hotel zaten zo’n 30 wandelaars en ik had met enkelen leuk contact, samen eten etc. Ook was er een fitnessruimte en zwembad, wat ook heel erg fijn was. En ja, na terugkomst in hotel had ik mijn tijd hard nodig om spullen op te ruimen en spullen voor te bereiden voor volgende dag. In bad en opfrissen, massage, half uurtje gestrekt op bed, thuisfront informeren, eventueel nog even zwemmen/hometrainer. Dan was het al weer snel tijd op te eten. Niet te laat want je wilt niet met volle maag naar bed. Was eigenlijk een vrij strak schema. Ik bleef altijd nog even hangen op de Wedren voor happie/snappie en gewoon om dat het leuk was, sfeer proeven. Daarna met touringcar terug naar hotel (zat ook in arrangement) waarna ik ongeveer nog maar zo’n 3,5 uur had voordat ik ging slapen om 20:00 uur. Lang verhaal kort: vandaar ook in het hotel een strak schema. Ik had van huis al de nodige energiedrankjes en repen meegenomen voor elke dag, Ik had geen tijd c.q. zin om dat te moeten regelen na terugkomst op Wedren. Onderweg is genoeg te krijgen maar ik wilde me daar niet mee bezig hoeven houden tijdens het lopen. Ik had zoveel mogelijk vtv geregeld, wilde niets aan het toeval overlaten. Het succesvol uitlopen van de Vierdaagse mocht niet afhangen van de voorbereiding, accommodatie en randzaken. Daar zit een prijskaartje aan, maar dat vond ik het dubbel en dwars waard :-)
Wij vinden het erg leuk altijd op de camping. Komen er al 7 jaar en elk jaar weer bijna allemaal dezelfde mensen. Maar een beetje luxe is toch ook niet vervelend, dat kun je wel gebruiken na 40 hele kilometers. Wij kamperen in de caravan. Genoeg luxe, een lekker bed en je eigen spulletjes. En toch ook de gezelligheid en verbroedering van de camping. Even elkaars verhalen horen, even bijpraten en allemaal ook weer vroeg naar bed (op onze camping is het echt vroeg stil). Enne koken … dat mag best een paar dagen heel erg simpel ;-).
Haha, goed idee. Ik ga gewoon ergens van iemand een caravan lenen. Zonder gekheid: wij gaan het heel goed redden op de camping. Lijkt me gezellig.