Voetproblemen zijn killing voor wandelaars, dat verpest echt alle plezier. Ik krijg er dan ook heel veel vragen over. Ik ging daarom op zoek naar antwoorden en kwam uit bij Gert van den Berg. Gert is sportpodoloog en heeft zich gespecialiseerd in wandelschoenen op maat. Ik ging bij hem op bezoek en hij vertelde me wat er allemaal mogelijk is en hoe hij je helpt om een wandelschoen op maat, bij jouw voetproblemen te kiezen.  Ik onderwierp mijzelf aan een voet- en loopanalyse en ik laat je in dit blog graag zien hoe dat eruit ziet en wat je kunt verwachten.

 

Blaren, hielspoor, peesplaatontsteking, pijnlijke of brandende voorvoet, doorgezakte enkels, dit zijn een paar van de meest voorkomende voetproblemen. Samen met Gert ga ik in het komende jaar een aantal van deze problemen behandelen in blogs. Mét deskundig advies dus.

Voetklachten

Ik weet hoe mensen kunnen tobben met voetklachten. Van alles proberen en toch pijn houden. Op social media in de wandelgroepen komt het regelmatig voorbij en ook mijn mailbox verwerkt heel wat vragen over voetproblemen en over waar ze naar toe moeten voor goed schoenadvies. Maar helaas, ik ben geen dokter, geen medisch deskundige en ik waag me niet aan adviezen anders dan de algemene. Ik verwijs mensen door naar hun huisarts, fysiotherapeut, een podoloog of een ‘goede outdoorwinkel’, zonder daar een naam of adres aan te verbinden. Maar ik wilde dat ik meer kon doen.

Tot ik in contact kwam met Gert. De combinatie van sportpodoloog en wandelschoenen op maat maakte mij nieuwsgierig. Dat klinkt echt perfect. Een aantal voetproblemen kunnen heel goed aangepakt worden met de juiste wandelschoenen en ik zie ook dat sommige mensen de verkeerde schoenen dragen. Ik ben namelijk niet onder de indruk van de adviezen die over het algemeen gegeven worden in de schoenwinkels en wandelschoenen kopen via internet is echt niet oké als je klachten hebt.

Middenvoetsbeentjes

Ik werd nog enthousiaster toen ik Gert aan de telefoon kreeg. Een gedreven man met hart voor zijn vak en voor alle mensen die hij wil helpen. Ik nam graag de uitnodiging aan om bij hem langs te komen om met eigen ogen te zien en te ervaren wat er allemaal mogelijk is.

Nu heb ik zelf niet echt last van voetproblemen. Ik heb ooit vroeger marsfracturen gehad, scheurtjes in mijn middenvoetsbeentjes, dus ik weet wat het is om pijn in de voeten te hebben. Nu nergens last meer van. Maar ik ben wel benieuwd wat Gert van mijn voeten vindt en of hij mij tips kan geven voor de juiste wandelschoen. Ik heb er heel veel belang bij om op de juiste schoenen te lopen. Ik kan geen voetproblemen gebruiken en wil graag fit oud worden.

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

In het midden van het land vind je Van Den Berg Sport, tevens de plek van Wandelschoen op Maat.

Gert van den Berg, sportpodoloog, gespecialiseerd in skischoenen, hardloopschoenen en wandelschoenen op maat.

Driebergen-Rijsenburg

Gert opereert vanuit zijn sportwinkel in Driebergen-Rijsenburg. Dat is fijn midden in het land en ook nog eens goed bereikbaar per trein. Ik word gezellig ontvangen in de sportwinkel door 2 medewerkers. Achter in de zaak zie ik al een hele wand met wandelschoenen. Het domein van Gert zit op de eerste verdieping van de winkel. Daar tussen de skischoenen, meet en analyseert hij voeten en loopacties.

Skischoenen-hardloopschoenen-wandelschoenen

Met een kop koffie, waar hij overigens geen tijd voor neemt, vertelt Gert gedreven dat zijn eerste passie bij het skiën lag en dat hij zich in eerste instantie zich er volledig op toelegde om skiërs de juiste skischoenen aan te meten. Vanuit die drive is hij ook sportpodoloog geworden, zodat hij iets extra’s kon bieden aan zijn klanten. Gert werd een bekend adres onder skiërs. Na de skischoenen kwamen ook de hardloopschoenen en daarna de wandelschoenen.

Hij laat me van alles zien. Hulpmiddelen die niet zouden misstaan in een middeleeuwse martelpraktijk, maar ook allerlei fijne instrumenten en houten voeten waarmee de probleemvoet precies nagebouwd kan worden. Ook liggen er instrumenten en materialen waarmee hij zooltjes maakt die de klachten moeten verhelpen.

Voetproblemen uitgelegd
Aan de hand van modellen legt Gert uit hoe sommige voetproblemen ontstaan.
voetklachten uitgelegd met voetmodel van botten.
Op maat gemaakte zooltjes kunnen veel voetklachten verhelpen.

Wandelschoenen op maat

Kom je spontaan in de winkel om wandelschoenen te kopen dan kunnen de medewerkers je uitstekend helpen. Zij zijn daar speciaal voor opgeleid. Op de begane grond, waar de wandelschoenen staan, is ook een analyseapparaat. Heb je echt klachten of speciale vragen, dan kun je bij Gert een consult afspreken. Naar aanleiding van een vooraf ingevulde vragenlijst meet en analyseert hij je voeten en loopgedrag en kan hij je adviseren. Hij brengt het aantal schoenen terug tot twee of drie paar die geschikt zijn voor jouw voeten. Dus niet meer voor die enorme muur van wandelschoenen staan en door de bomen het bos niet meer zien, maar precies de juiste aangereikt krijgen. Ook kan hij je tips geven en bijvoorbeeld zooltjes aanmeten.

wandelschoenenwinkel
Een muur van schoenen. Graag hulp om de juiste te vinden.

Mijn analyse

Ik wilde de analyse graag meemaken. Mijn vraag was simpel: Welke schoenen zijn voor mij geschikt om stevige dagtochten mee te maken, waar ik ook mee over ruig terrein en door berggebied kan. Ik was er ook benieuwd naar of mijn voeten er goed voor staan en of er tips zijn om ze goed te houden.

Ik ontbloot mijn voeten en mag gaan zitten. Gert voelt aan mijn voeten onder andere hoe flexibel ze zijn. Dat is allemaal in orde. Ik heb alleen wat likdoornachtig eelt aan mijn kleine linker teentje. We gaan door naar spiegel waar ik op mag gaan staan. Het is een instrument waarmee Gert onder mijn voeten kan kijken en de drukverdeling ziet. Daarna komt de meetmat. Hiermee wordt de druk gemeten, wat zich vertaalt in een mooie kleurenfoto. Mijn voeten worden helemaal opgemeten bij een ander apparaat en daarna mag ik over de loopmat heen en weer lopen terwijl ik gefilmd word.

Bij voetproblemen een voetanalyse
Met deze mat wordt de druk onder mijn voeten gemeten en zichtbaar gemaakt via een foto op het beeldscherm.

Het oordeel

Dan gaat Gert achter zijn computerschermen zitten en bekijkt alle testresultaten. Wat ik eigenlijk al wist (of hoopte) blijkt waar: ik heb gezonde normale voeten. Ze zijn iets aan de smalle kant en mijn linker voet is groter dan mijn rechter voet. Uit de loopanalyse blijkt dat mijn linker voet ietsje overproneert. Maar dat is volgens Gert niets om me druk over te maken.

Gert van den Berg analyseert testgegevens
Gert analyseert de testgegevens.
Voetproblemen, voetklachten
De drukmat geeft deze ‘foto’ van mijn voeten.

Tecnica

We gaan naar beneden en om daar de juiste schoenen te passen. Ik had mijn zinnen gezet op Tecnica schoenen. Deze kunnen in een apparaat met warmte en druk aan je voet aangepast worden. Het is een techniek die uit de skiwereld komt en nu ook voor het hiken gebruikt wordt. Het lijkt mij een  geweldige uitvinding. Mijn voeten komen in aanmerking voor deze schoenen, maar als ik ze pas blijkt dat bij afwikkeling van mijn voet het leer op het buigpunt samenvouwt en drukt op mijn voet. Dat gaat op termijn pijn doen. Mijn voet heeft te weinig volume aan de bovenkant voor deze schoenen. Jammer.

Omdat ik het toch wil meemaken hoe het is om in de machine te zitten, mag ik het voor de gein even proberen.

Wandelschoenen passen
Ik ga naar beneden om schoenen uit te zoeken. Ik heb mijn zinnen gezet op Tecnica schoenen. Die kunnen op maat geperst worden.
Technica wandelschoenen
Dit zijn de twee Tecnica modellen die voor mij geschikt zijn.
Technica wandelschoenen op maat maken
Om de Tecnica wandelschoenen op maat te maken, worden ze eerst verwarmd.
Technica wandelschoenen op maat persen.
Daarna trek ik de schoen aan, stop ze in grote zakken, die vacuüm geperst worden.

De juiste schoen voor mij

De Tecnica wandelschoenen worden het dus niet. Maar geen probleem. Gert zoekt uit de meest gangbare wandelschoenmerken 2 paar wandelschoenen uit die voor mij het best geschikt zijn. Ik  moet lachen als ik zie dat hij met de Hanwag Banks Lady aan komt lopen. Dat is de schoen ik die ik thuis ook heb en die op dit moment mijn favoriete wandelschoen is. Het andere paar zijn Meindl’s, de Bellavista Lady MFS. Ik pas deze schoen en die zit meteen als gegoten. Niets meer aan doen, zou ik zeggen.

Gert laat me ook nog Lowa’s zien. De Lady Light GTX. Volgens Gert een topmodel voor mijn voeten. Ze zien er ook wat slanker uit dan de Meindl’s. Hij heeft ze alleen niet meer in mijn maat. Tevergeefs pas ik de maat kleiner. Mijn rechter voet zit als gegoten. Wat een fijne schoenen! Maar mijn grotere linker voet heeft meer ruimte nodig. Helaas dus.

Hanwag, Meindl, Lowa

Elk merk heeft dus een goede schoen voor mij. Dat is best een eyeopener. Ik zie vaak langskomen dat Meindl een merk is voor brede voeten. Dat is dus helemaal niet waar. Meindl heeft schoenen voor verschillende voeten. Wat wel waar is, is dat alleen Hanwag speciale schoenen heeft voor wandelaars met Hallus Valgus. Die schoenen hebben een speciale uitsparing bij het grote teengewricht. Gert vertelt dat Hanwag in het najaar 2021 met een nieuwe, verbeterde versie gaat komen. Dat is een mooi nieuwtje.

Zooltje

Het worden dus de Meindl wandelschoenen. Gert reikt me een inlegzooltje van Sidas aan. (activ-mid) “Doe die er maar in, dat is net iets comfortabeler.”  Ik laat het me graag aanleunen.

schoenen met inlegzooltje van Sidas
Deze worden het: de Meindl Bellavista Lady MFS met inlegzooltje van Sidas.

Lowa testparcours

Als je Lowa wandelschoenen uitzoekt en je weet het nog niet helemaal zeker omdat je bijvoorbeeld twijfelt tussen hoge en lage schoenen, kun je vanuit de sportwinkel een testparcours lopen. Binnen 1 minuut vanaf de sportwinkel loop je door een groene omgeving over onverhard terrein. Als je wilt kun je een rondje van 4,5 km wandelen. (Minder kan natuurlijk ook.) Daarmee kan je echt goed voelen hoe de schoenen je passen. Lowa biedt de garantie dat als de schoenen toch niet bevallen, je ze na het testrondje gewoon weer kunt inleveren. Dat is toch een mooie service voor twijfelaars.

Ik twijfel niet, maar ga toch het testrondje lopen. Gewoon omdat het lekker weer is. Ik hoor dat vlakbij een prachtig en een voor mij onbekend natuurgebied ligt: Bornia en Heidestein. De volgende keer dat ik hier kom ga ik daar zeker wandelen.

Kaart van testparcours
We besluiten met een rondje over het Lowa testparcours.

Bij vragen

Als ik afscheid neem, zegt Gert me dat ik mensen die vragen hebben over voetproblemen, altijd mag doorsturen. “Laten ze me maar mailen, ik geef graag antwoord.”

Dus bij deze:

Mailadres: info@vandenbergsport.nl

Tel: 0343-513773

Website: www.wandelschoenopmaat.nl

Bezoekadres:

Van den Berg Sport
Traaij 44a
3971GP Driebergen-Rijsenburg

flavicon wandelvrouw