Het begint mij de laatste tijd op te vallen dat ik vaak op de foto sta met mijn telefoon in mijn hand. Dan stop ik hem net niet snel genoeg weg. Het ziet er, vind ik zelf, wel een beetje stom uit. Maar ik kan echt niet zonder en loop dus heel vaak met mijn telefoon in mijn hand te wandelen. Ik gebruik hem echt overal voor en daarmee is mijn telefoon mijn beste wandelmaatje geworden. Ik zet de belangrijkste toepassingen op een rijtje.

Camera

De belangrijkste functie op mijn telefoon is de camera. Ik heb mijn telefoon, een Samsung Galaxy A8, destijds uitgezocht vanwege de goede camera. Ik was er toen erg blij mee, maar ik kijk reikhalzend uit naar de release van de allernieuwste Samsung Galaxy S20. Op de website waar vooruitgekeken wordt naar de S20 staat dat de Samsung S20 Ultra een camera krijgt met een resolutie van 108 megapixels. Ik kan me daar amper een voorstelling van maken. Maar het staat er echt! Kijk maar. Ter vergelijk: mijn telefoon heeft nu een 12 megapixel camera.

De telefoon als onmisbaar wandelmaatje
Selfie

Help ik ben verdwaald

Het gebeurt mij regelmatig; verdwalen. Ben ik lekker aan het wandelen (en praten), mis ik een paaltje en voor ik het weet loop ik ergens in een diep donker bos en heb ik geen idee welke kant ik uit moet. Geen nood. Ik probeer dan eerst even te kijken of ik met Google Maps mijn plaats kan bepalen en een route kan uitzetten naar iets dat bekend is. Daar heb ik dan wel internet voor nodig. Dat is er niet altijd. Als dat ontbreekt heb ik de app HereWeGo op mijn telefoon staan. Daar moet ik dan wel vooraf kaarten voor inladen. Voor Nederland staan ze er bij mij standaard in. Reis ik naar het buitenland en zie ik de bui al hangen dat ik wel eens de weg zou kunnen kwijtraken, dan zorg ik dat ik de kaart van die omgeving erin heb gezet. Dat kost overigens wel aardig wat opslagruimte, dus een extra SD-kaartje in je telefoon is dan wel lekker.

GPS

Ik heb jarenlang gedacht dat ik een GPS apparaat zou moeten aanschaffen. Met apps als Google Maps en HereWeGo kan ik natuurlijk bepalen waar ik ben en de kortste route naar een punt op de kaart uitzetten, maar ik kan er geen GPX files inladen. Ik kan dus niet zien waar de wandelroute loopt die ik aan het volgen ben.

Ondertussen weet ik dat je daar ook apps voor op je telefoon hebt. Ik noem er twee. KOMOOT is de eerste. Ik heb deze getest met een gratis kaart (ja die moet je inladen) van Zuid-Holland. Ik wandelde de Groene Wissel de Zilk en was daar heel tevreden over. De GPX file was gemakkelijk in te laden en de route duidelijk te volgen. Er was beloofd dat een stem de route zou wijzen. Dat leek me tof; net zoals bij een TomTom een stem uit mijn jaszak die zegt: over 30 meter linksaf. Maar wat ik ook probeerde, ik kreeg de stem niet aan de gang. Balen. De kaarten zijn overigens niet gratis.

De tweede die ik noemen wil is de app Maps.me. Een gratis app met heerlijke gedetailleerde kaarten. Thuis even de juiste kaarten inladen en je route erop zetten. Dat gaat vrij gemakkelijk. Nadeel is dat Maps.me alleen KML of KMZ bestanden kan importeren. Een GPX bestand moet eerst worden omgezet in een KML bestand. Maar als je weet hoe dat moet is dat geen probleem. Het moet wel allemaal thuis, achter de computer voorbereid worden.
Nadeeltje van lopen met een app is dat je batterij vrij snel leeg gaat. Maar daar kun je een powerbank voor meenemen.

De telefoon als onmisbaar wandelmaatje
De telefoon als onmisbaar wandelmaatje
De telefoon als onmisbaar wandelmaatje

Wandelapps

Er zijn allerlei soorten wandelapps. Op dit moment heb ik de app van de Klompenpaden, het Wandelnetwerk Noord-Holland, de WandelZapp, het Noord-Hollandpad, RouteYou en nog een paar van die apps op mijn telefoon staan. Er zijn er zoveel. Eerlijk gezegd gebruik ik ze niet zo vaak. Ik installeer zo’n app omdat ik een bepaalde wandeling wil gaan lopen en neem vervolgens ook een uitgeprinte routebeschrijving mee. Want vaak is zo’n app niet meer dan een digitale routebeschrijving. Maar, handig om te hebben in het geval dat.

Social Media

Voor mij als blogger is Social Media heel belangrijk. Onderweg maak ik foto’s die ik meteen in mijn Instagram Stories kan zetten. Aan het eind van de wandeldag maak ik een Facebookbericht. Dat gaat gemakkelijk omdat ik alle foto’s zo uit de galerij kan halen. Ook een foto op Instagram zetten is zo gedaan. En als ik er zin in heb, kan ik onderweg reageren op berichtjes en comments.

Website

Geloof het of niet, maar ik kan zelfs blogs schrijven op mijn telefoon. Ik ben daar ooit mee begonnen toen ik de Camino Portugués liep. Elke dag maakte ik een blog over wat ik meemaakte onderweg. Dat was echt supertof. Honderden mensen volgden mij toen dagelijks. Het is wel een gepriegel, maar beter dan een complete laptop meesjouwen.

De telefoon als onmisbaar wandelmaatje
De telefoon als onmisbaar wandelmaatje

Podcast

Heel soms, als ik lange wandelingen alleen maak, en ik heb wat afleiding nodig, dan beluister ik een podcast. Ik vind bijvoorbeeld de podcast van Avontuurlijke Vrouwen erg leuk om naar te luisteren. Om die reden heb ik altijd mijn oortjes in mijn rugzak zitten.

Muziekdoos

De broodnodige afleiding kan ook bij Spotify vandaan komen. Ik heb een playlist vol favoriete nummers. Heerlijk om die laatste kilometers van een uitputtende wandeltocht mee door te komen. Soms heb ik gewoon behoefte aan de radio tijdens een wandeltocht. Dat kan ook. Met de Nederland FM app kan ik kiezen uit alle radiozenders.

Te veel om op de noemen

Mijn telefoon is echt mijn beste wandelmaatje. Alles kan ik er mee. Ik regel op meerdaagse tochten mijn overnachting via Booking.com, ik kan zien hoe laat mijn trein komt zodat ik kan besluiten stevig door te wandelen of het rustig aan te doen. Ik kijk op Buienradar als ik het weer niet vertrouw, ik kan er mee betalen en…….
ik kan er ook mee bellen.

flavicon wandelvrouw

Wil je meer weten over apps op je telefoon die meten hoeveel je hebt gelopen, kijk dan bij dit blog:

Welke app om wandelkilometers te tellen