De Walk of Wisdom is een Pelgrimstocht die in juni 2015 geopend is . De pelgrimsroute is 136 km lang en loopt in een wijde cirkel om Nijmegen heen. De route gaat  door 2 provincies en door 2 landen.

De Walk of Wisdom. Ik las er voor het eerst over in het blog van Susan: susanisweg.nl. Grappig. Even op de site van de Walk of Wisdom  kijken. Leuk! Het liet me niet los. Nog een keer kijken op de site. En nog een keer . Mijn agenda erbij pakken. Wanneer dan? O, je kunt je ook opgeven zonder een startdatum te noemen. What the heck. Ik ga het gewoon doen. En nu is het startpakket binnengekomen. Dit is echt gaaf!

20160120_134033

Het startpakket bestaat uit een duidelijke routegids waarin ook een lijst met overnachtingsmogelijkheden is opgenomen, een kaart met een kleine handleiding voor de moderne pelgrim, een lijst met adressen waar je in elke gemeente aan de route een vogelringetje kunt ophalen, een pelgrimsketting en een speld met het icoon van de route: de Pelgrim. Het ziet er allemaal prachtig uit en ik word er enthousiast van. Dit voorjaar nog wil ik hem lopen.

20160120_134253

De route

De route is 136 km lang door heuvels, bossen, rivieren en oude cultuurlandschappen rondom Nijmegen. Tenminste, dat staat op de routegids. Het is een prachtig vormgegeven boekje met een duidelijke kaart, waar ik ook nog wijs uit kan worden. Maar gelukkig is de route zelf voor het grootste gedeelte aangegeven met routemarkeringen: het symbool van de Pelgrim. Dat scheelt me vast een aantal keren verdwalen. Mijn richtingsgevoel is nou niet bepaald goed ontwikkeld.  Overnachtingsmogelijkheden zijn niet op de kaart aangegeven. Dat is jammer. Dat vergt nog even wat uitzoekwerk.

20160121_150130 (1)

Met telefoon en internet uit

Oef. Telefoon en internet  uit. In het boekje staat: ‘De ervaring om telefoon en internet uit te zetten, is een bijzondere geworden. Een ervaring die je in staat stelt voor een aantal dagen diep bij jezelf naar binnen te gaan. Het is de moeite waard die ervaring te koersteren.’ Ik wil dat. Maar hoe moet dat zonder smartphone? Hoe regel ik dan mijn overnachtingsadressen? Hoe doe ik dat als ik verdwaal of de weg zoek naar een overnachtingsplek. Wie navigeert mij dan? Wat als er thuis iets gebeurd? Hoe ben ik bereikbaar? Is het ook niet leuk om tijdens de reis te bloggen of te facebooken? Mooie foto’s op Instagram zetten. Hoe ga ik mij ’s avonds vermaken zonder telefoon? Ai. Kan ik wel zonder mijn smartphone?

Maar natuurlijk moet ik all the way gaan. De smartphone thuis in het keukenkastje achterlaten en als een echte pelgrim vertrouwen op wat komen gaat. Ik wil de tocht in volkomen vrijheid lopen. Dus niet vooraf bepalen hoeveel kilometer  ik elke dag ga of waar ik slaap. Ik wil gewoon beginnen en kijken wat de route mij brengt.

Pelgrimsveter

In het startpakket zit ook een leren veter. Er hangt 1 ringetje aan met een jaartal en een startnummer. Het is de bedoeling om in elke van de 11 gemeentes waar het pelgrims pad door gaat, een vogelringetje op te halen, die je aan de veter bevestigt. De veter dient later als bewijs dat je de route hebt gelopen, maar je kunt er ook iets persoonlijks aanhangen. Iets dat symbool staat voor een belangrijk thema in je leven. Wat een geweldig idee, deze veter! Ik heb hem meteen om mijn pols gedaan om mijzelf eraan te herinneren en mijzelf erop voor te bereiden dat ik de Walk of Wisdom ga lopen.

20160120_134109

Icoon

De speld met het icoon van de route is prachtig. Je kunt hem op je tas bevestigen als herkenningsteken dat je een pelgrim bent. Dat ga ik zeker doen.

Voorbereiden

Ik denk dat mijn voorbereidingen niet gaan zitten in het vooraf maken van wandelkilometers, want dat doe ik sowieso al, maar in het voor elkaar maken van de uitrusting. Ik wil graag een lichtgewicht bepakking samenstellen. Dus er moet een rugzak komen, een trekkerstentje, slaapzak en matje. Allemaal super lichtgewicht. Wat heb ik nog meer nodig? Wat is essentieel voor onderweg en wat moet ik allemaal thuis laten? Leuk om daar de komende maanden mee bezig te gaan. Volgende maand is de fiets- en wandelbeurs, wellicht helpt me dat verder. Van het bezoeken van outdoor winkels word ik trouwens altijd vrolijk.

Als er goede tips zijn hoor ik die heel graag. Laat het hieronder weten door je reactie achter te laten. Alvast bedankt.

Walk of Wisdom

Ik ben heel benieuwd wat deze pelgrimstocht mij gaat brengen. Zal er Wisdom op mijn pad komen? Ik houd jullie op de hoogte.

♦♦♦

 

⊗ Wil je meer weten over de Walk of Wisdom, ga dan hier naar de website.

⊗ Je kunt ook het verhaal van Thomas Hontelez lezen. Hij heeft de Walk of Wisdom proef gelopen en daar over geschreven.   -Klik hier-