Heb jij dat nou ook, dat je lekker aan het wandelen bent en je opeens merkt dat je vingers opgezwollen zijn? Vraag je je dan ook af of hoe dat nou komt? Dat blijkt een best lastig te beantwoorden vraag. Belangrijker is eigenlijk hoe je het voorkomt. Ik geef je vijf tips om dikke vingers van het wandelen te voorkomen.

 

Dikke vingers

Het is een veel voorkomend fenomeen: dikke en stijve vingers als de wandeling wat langer duurt. Ikzelf heb het wel eens, maar nooit ernstig. Ik ken ook wandelaars die er best veel hinder van ondervinden. Het kan behoorlijk pijnlijk zijn en er is dan ook echt functieverlies; swipen op de telefoon lukt bijvoorbeeld niet meer. Mensen die er veel last van hebben kunnen dan ook beter hun ringen afdoen voordat ze op pad gaan.

Oorzaak van dikke opgezwollen vingers

Maar hoe komt het eigenlijk? Dat is niet helemaal duidelijk. Er zijn twee theorieën. De meest gangbare zegt dat het wandelen een inspanning is waarvan je hart sneller gaat kloppen en waardoor dus ook je bloedcirculatie versnelt. Door de opeenhoping van bloed worden je handen dikker. De andere theorie zegt dat het niet komt door het veneuze systeem (bloedcirculatie) maar door het lymfatisch systeem. Via het lymfatisch systeem wordt door middel van spierwerking het vocht dat tussen de cellen zit afgevoerd. Omdat tijdens het wandelen je armen bungelen en de spieren minder gebruikt worden, kan het zijn dat bij sommige mensen het systeem onvoldoende werkt en wat meer geholpen moet worden met extra spierbeweging van de handen en armen.

5 tips om dikke, gezwollen vingers te voorkomen

De oplossing om dikke opgezwollen vingers te voorkomen zit in de beweging van de hand- en armspieren en/of de plaats van de handen. Kijk wat voor jou werkt.

1.

Speel met iets in je handen. Het hoeft niets te kosten. Raap een steen van de grond en beweeg die tussen je vingers, knijp er eens in en verplaats hem van je ene hand naar je andere. Of doe hetzelfde met een stokje of iets anders dat je onderweg vindt.

2.

Je kunt ook van alles kopen om onderweg mee te ‘spelen’. Denk aan knijpballetjes of verfrolletjes. Er zijn echt hilarisch leuke stressballen te koop. Of houdt je wandelkaart in je hand, je flesje water of je lichtgewicht paraplu en speel er mee. Voor dit doel zijn er ook speciale wandelstokjes uitgevonden. Het zijn beukenhouten stokjes, ongeveer 10 cm lang met de dikte van een bezemsteel. Er zit een touwtje aan zodat je ze om je pols kunt dragen.

3.

Ga actiever lopen. Zet je armen in een hoek van ongeveer 45 graden en zwaai ze mee tijdens het lopen. Je kunt ook met Nordic Walking stokken lopen. Met de juiste Nordic Walking techniek zul je geen last van dikke opgezette vingers krijgen.

4.

Gooi je amen zo af en toe de lucht in. Hoera!! Of houdt ze een tijdje boven je hart zodat het vocht eruit weg kan vloeien.

dikke vingers
Duimen in de lussen -hoog-

5.

Haak je duimen achter de banden van je rugtas. De meeste moderne rugtassen hebben banden waar een lus aan zit om je vingers in te doen. Zitten ze er niet in, dan is dat gemakkelijk zelf te maken. Band omvouwen en vastnaaien.

dikke vingers
duimen in de lussen -laag-
flavicon wandelvrouw