Op een luie mistige zondagmiddag kiezen we voor een stadwandeling in Enkhuizen langs de historische panden van Vereniging Hendrick de Keyser. Een ware ontdekkingstocht aan de hand van de routebeschrijving van Jan Vriend, die hierover in het Noord-Hollands Dagblad ooit een stukje heeft geschreven. Het doet me beseffen dat er van alles is in mijn eigen stadje, waar ik altijd met grote stappen aan voorbij ga.

Want wist jij bijvoorbeeld van het bestaan van de Vereniging Hendrick de Keyser? Deze vereniging koopt al sinds 1918 historische panden op om ze te beschermen tegen verval en sloop. De vereniging heeft op deze manier al 375 panden gered. Ze restaureert ze en daarna worden ze verhuurd. De vereniging bezit in Enkhuizen acht huizen en een winkel. Ieder object is voorzien van een blauw bordje met de initialen HDK erop. De wandeling van ongeveer 4 kilometer, die te downloaden is vanaf deze site, voert langs de panden.

Het startpunt van de wandeling is het NS station. Via de Havenweg en de Drommedaris komen we bij de Bocht, het misschien wel meest gefotografeerde plekje van Enkhuizen. Vandaag ligt de bocht in de mist wat een bijzonder plaatje oplevert. Het tweede en derde huis vanaf links zijn van Hendrick de Keyser. (Zuiderspui 3 en 4) Het waren de eerste aankopen in Enkhuizen. We lopen de ophaalbrug over om ook de voorzijde te bekijken.  De bewoner is bezig om zijn stoepje schoon te vegen.

1000338

Daarna lopen we door de Breedstraat verder. Nummer  121, 102 en 32 zijn de prachtig gerestaureerde historische panden van de vereniging. Maar de verrassing komt voor mij op de Vissersdijk.  Nummer 44 is een pandje dat mij nog nooit eerder is opgevallen. Het staat daar al eeuwen (anno 1657) en is nu ingesloten in een hedendaags rijtje huizen. Bijzonder.

Vissersdijk 44
Vissersdijk 44
Vissersdijk 44 detail gevel
Vissersdijk 44 detail gevel

Bakkerij

Met een omweggetje door het Spaans Leger komen we op de Westerstraat waar de bakkerij op nummer 67 het bekijken waard is. Recent is dit pand ook van binnen weer helemaal opgeknapt en ademt een bijzondere sfeer uit. Prachtig dat het nog zo in gebruik is als bakkerij.

Vervolgens lopen we langs de Torenstraat nummer 11 en de Bagijnenstraat 3. Vooral die laatste doet me afvragen hoe dit straatje er in vroegere tijden uitgezien moet hebben. Jammer dat er zo veel verloren is gegaan. Maar ook geweldig dat er in Enkhuizen nog zoveel bewaard is gebleven. Met dank aan Vereniging Hendrick de Keyser, het levert een prachtige Enkhuizer stadswandeling op.