Eindelijk heb ik ruimte in mijn agenda om een paar dagen achter elkaar te wandelen. Het weerbericht ziet er ook prima uit. Echt wandelweer. Geen zon en ook geen regen. Het is begin september en de nachttemperatuur is nog mild. De perfecte tijd om met mijn tentje op stap te gaan. Ik ga etappe 4, 5 en 6 wandelen. Vandaag wandelt Antonette met me mee. We wandelen vaker samen, ook voor opdrachten in het buitenland. We hebben veel te bespreken, en waar kan dat nu beter dan tijdens een wandeling. Het plan is om etappe 5 alleen te wandelen en etappe 6 wandelt Edith mee. Ik ken Edith nog niet. Het is een blind date. Maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen; eerst etappe 4.

Trekvogelpad etappe 4

Antonette en ik spreken af bij station Zaanse Schans. Dat is voor mij weer een stukje terug op de route. Ik had natuurlijk de vorige keer de mooie aan- en aftakroute via de Zaanse Schans moeten nemen, in plaats van me strak aan de hoofdroute te houden. Maar nu kon ik dat gedeeltelijk goedmaken. Antonette, die vandaag met me meeloopt, is nog nooit bij de Zaanse Schans geweest. Nog nooit.

Nu ze zo dichtbij kwam wilde ik het haar graag laten zien en dus spraken we af bij Station Zaanse Schans (en niet station Koog-Zaandijk zoals in het boekje vermeld staat).

Zaanse Schans

Vanaf het moment dat we beginnen te lopen kijkt Antonette haar ogen uit. Die prachtige Zaanse houten huisjes heeft ze nog niet eerder gezien. Als snel steken we de Zaan over en komen we bij de Zaanse Schans. Echt superleuk. Het is betrekkelijk rustig. Door corona staat het er niet vol met bussen buitenlanders en is er voldoende ruimte om alles rustig te bekijken en foto’s te maken.

Volgens goed gebruik moet de dag starten met koffie. We vinden een sfeervol plekje bij  B&B Heerlijck Slaapen, die een prachtige theetuin heeft aan de Zaan. Met echte speculaasjes bij de koffie en een toiletstop in het woonhuis, kunnen we er vol tegenaan. We hebben vandaag 16,4 km route voor de boeg, maar eerst even de Zaanse Schans bekijken en dan met de GPS in de hand weer op de route komen.

Zaanse Schans, de Zaan

Zaanse Schans, Albert Heijn

Zaanse schans Albert Heijn

Trekvogelpad etappe 4, Heerlijck Slaapen

Trekvogelpad etappe 4, Heerlijck Slaapen

Trekvogelpad etappe 4 Wandelvrouw
Poseren op de Zaanse Schans. Je ontkomt er niet aan.
Etappe 4 trekvogelpad, Antonette
Ook Antonette moet er aan geloven.

Het Oostzanerveld

Via een woonwijk en een soort park, komen we bij een plek waar we de A7 moeten oversteken. Mijn GPS geeft aan dat we door een gat in een gaashek moeten kruipen en naar boven moeten klimmen. Dat lijkt gek, want dan komen we toch op de snelweg? Als we boven op het talud komen, zien we hoe het zit. We staan op een fietspad en hebben prachtig uitzicht over het Oostzanerveld.

De polder Oostzaan is een authentiek veenweidegebied. In de drassige weilanden vinden weidevogels hun voedsel. (bron: Nivon-gids Trekvogelpad)

Trekvogelpad etappe 4 Wandelvrouw

Trekvogelpad etappe 4 Oostzanerveld
Blik over de Oostzaner polder.

Etappe 4 Trekvogelpad, Het Twiske

Het Twiske

Een lange asfaltweg langs het spoor stapt lekker weg. Vlak voor de vogelobservatiepost nemen we even een lunchpauze op een bankje. Vanaf dat punt wordt de weg onverhard en wandelen we het Twiske in.

Het recreatiegebied Het Twiske is een in 1942 drooggelegd laagveenmoeras. Het bleek ongeschikt voor landbouw. De plas ontstond door ontzanding ten behoeve van de Coentunnelweg. In de jaren 70 is het gebied als recreatie- en natuurgebied ingericht. Moerasvogels als blauwborst en snor en zelfs baardmannetje en roerdomp voelen zich in de stillere moerasgebieden thuis. (bron: Nivon-gids Trekvogelpad)

Etappe 4 Trekvogelpad, Het Twiske

Etappe 4 Trekvogelpad, Het Twiske

Het Twiske

het Twiske

Trekvogelpad etappe 4 Wandelvrouw

het Twiske

Trekvogelpad etappe 4

Trekvogelpad etappe 4 Wandelvrouw

Landsmeer

Net als ik het gewicht van mijn volle rugzak echt begin te voelen en we er ruim 20 km op hebben zitten komen we bij Landsmeer aan. We wijken iets van de route af om camping Het Rietveen te zoeken. Vooraf had ik even gebeld. “Zet je tentje maar neer. Er is plek genoeg.” Het blijkt een camping te zijn zonder receptie. Op een besloten terrein, met veel groen en veel picknicktafels (fijn!) kan ik kiezen waar mijn tent moet staan. Mijn eerste ingeving is om een idyllisch plekje bij het water te nemen. Daar sta ik wel tussen de campers. Dat is nog niet eens zo erg, maar het is ook een stuk lopen bij het toiletgebouw vandaan. Ik kies daarom voor andere plek. Stel je voor dat ik vannacht moet plassen en een halve marathon moet lopen. Het is ook handiger vanwege het opladen van mijn telefoon.

Tent camping Het Rietveen

Als mijn tentje staat, wandelen Antonette en ik terug Landsmeer in. We vinden een leuk terras bij een restaurantje. We sluiten de dag samen af met een lekkere maaltijd en een drankje. Antonette pakt de bus, en ik loop terug naar de camping.

Zin in morgen.

Trekvogelpad Etappe 4 in vogelvlucht

  • Route: Haaldersbroek – Landsmeer

  • Lengte: 16,4 km

  • Datum gelopen: 31 augustus 2021

  • Landschap: Zaanse Schans, molens, dorp, veenweidegebied, natuurgebied, water, recreatiegebied, dorp.

  • Horeca: Bij de Zaanse Schans zijn verschillende horecagelegenheden. Dan een hele tijds niets. Pas aan het einde van de route in Landsmeer is weer horeca. Neem dus je eigen lunch mee en zorg voor voldoende drinken.

  • Overnachten: Dicht bij het einde van etappe 4, vlak bij de route ligt camping Het Rietveen. Een fijne kleine camping zonder receptie. Zet je tent/camper/caravan neer en ’s avonds komt er iemand langs om af te rekenen. Ik betaalde 17 euro voor 1 nacht (1 tent, 1 persoon). Camping Het Rietveen, Noordeinde 130, 1121 AL Landsmeer

  • Beoordeling: Wat was het leuk om op de Zaanse Schans te beginnen. Eigenlijk hoort dat er echt bij, als je Nederland van west naar oost wandelt en door al die poldergebieden gaat. Antonette vond het wandelen door Oostzanerveld en het Twiske op een gegeven moment veel van hetzelfde. Ik had daar geen last van. Ik wandelde door heerlijke natuurgebieden. Bijzonder om onder de rook van Amsterdam door zoveel natuur te lopen en geen auto tegen te komen.

    Ik geef etappe 4 van het Trekvogelpad een 7,5.

flavicon wandelvrouw

Wil je ook het Trekvogelpad lopen? Dan zijn dit nuttige linken:

gids trekvogelpad 
De wandelgids bestel je bij Nivon, BOL.com, Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig of bij de plaatselijke boekhandel bij jou in de buurt. Let op: neem de nieuwste editie.