Het Nijmeegse kortefilmfestival Go Short speelt zich gewoonlijk in zalen af, maar nu met de corona is alles anders. Go Short bedacht alternatieven; één daarvan is de filmwandeling Go Short door het Nijmeegse Waalfrontgebied, die ze samen met het Architectuurcentrum Nijmegen maakte. De filmwandeling is 16 juli 2021 in première gegaan en vanaf die datum voor iedereen gratis beschikbaar. Het enige wat je nodig hebt is een smartphone en koptelefoon. Ik was heel benieuwd. Wat moet ik me voorstellen bij een filmwandeling? Hoe gaat dat in zijn werk en hoe ziet het eruit? Reden genoeg om af te reizen naar Nijmegen om het zelf mee te maken. Hier mijn verslag.

 

Spoiler: een echte aanrader, deze filmwandeling.

 

Filmwandelen, wat is dat?

Het leek me leuk om de filmwandeling in te bedden in een langer bezoek aan Nijmegen en ik vroeg Sally om mee te gaan. “Filmwandelen, wat is dat?”, vroeg ze me. Ik wist het ook niet precies. Ik had de folder en de website gelezen en het was me duidelijk geworden dat je via je telefoon naar een website gaat en aan de hand van interviews, muziek en 4 korte films een route gaat lopen.

Het onderwerp van deze filmwandeling lijkt nogal divers. Het gaat over de bijzondere ontwikkelingen die nu plaatsvinden aan de rand van het centrum van Nijmegen; het voormalige industrie- en havengebied wordt getransformeerd naar een hoog stedelijk woon- en werkgebied. Een omgeving in verandering. Hoe ervaren bewoners en ondernemers deze veranderingen? De bijzondere locaties die we onderweg zullen tegenkomen worden besproken, dus we gaan het over architectuur hebben, maar het gaat ook over de kracht van de korte film en ik ben ook heel benieuwd hoe de korte films in het verhaal van vroeger en nu en bij vernieuwing en verandering passen. Kortom, ik ben benieuwd en laat me graag verrassen.

De start

De startplek van filmwandeling Go Short is het Joris Ivensplein. Op google zie ik dat er dichtbij een groot parkeerterrein ligt, de Heselaan 4 Parking . Dat is handig, daar koersen we op aan. We kunnen prima parkeren en als we onder de spoorbrug doorlopen staan we bijna meteen op het Joris Ivensplein. De goede sfeer valt meteen op. We staan aan de rand van het Kronenburg Park en kijken naar een gezellige winkelstraat richting centrum. Dat nodigt uit tot koffie en een lunch. Gezellig!

Joris Ivensplein, start filmwandeling Go Short

Filmwandeling Go Short

Dan zijn we er klaar voor. We lopen naar het midden van het Joris Ivensplein en pakken de telefoon erbij. Ik maak contact met mijn oortjes en zoek de website op. Het is even zoeken hoe het moet. Ik druk bij het eerste geluidsfragment op ‘Play on Soundcloud’ en er begint iets te downloaden. Ik moet een account aanmaken. (?!!?) Dat is niet de bedoeling. Sally corrigeert me: “Je moet op ‘Listen in browser’ drukken,” en inderdaad begint het geluidsfragment te lopen. Ik word welkom geheten en er wordt uitgelegd hoe deze filmwandeling tot stand is gekomen. Corona heeft dus ook mooie nieuwe initiatieven opgeleverd.

Ik ga erbij zitten. Het geluidsfragment loopt door en een andere stem vertelt over de Nijmeegse Joris Ivens, op wiens monument ik zit. Er gaat me ineens iets dagen: O ja, hij was een filmmaker. Mooi om hier de filmwandeling te laten beginnen.

De vertelstem van Jozien Wijkhuis (radiomaker) vertelt waar we naar toe moeten. Ik ben meteen in verwarring. Welk punt onder de spoorbrug bedoelt ze? Ik dacht dat ik op de routekaart gezien had dat we richting de Waal zouden lopen en niet terug naar de parkeerplaats. Ik wil het geluidsfragment stil zetten en terugspoelen. Maar dat lukt allemaal niet. Ik word uit de website gegooid en moet weer opnieuw beginnen. Dat gebeurt me nog een paar keer voordat ik zie hoe het werkt. Ondertussen zie ik ook een rood bordje (niet te missen) die weg wijst. Dat is handig. We zullen later onderweg veel profijt hebben van deze bordjes.

filmwandeling Go Short

De Waal

Onder het lopen hoor ik muziek van Frank Boeijen. Lekker. Hij heeft de muziek speciaal voor deze filmwandeling geschreven. We komen aan bij de Waal. Er staat een flinke wind en we zien indrukwekkende luchten, maar ook indrukwekkende gebouwen. Terwijl ik foto’s maak van de immense spoorbrug en uitkijk over de Waal, hoor ik uitleg over het Zuidelijk Landhoofd, het vestinggebouw aan het begin van de spoorbrug en over de woonflat, die net op een cruiseschip lijkt.

Langs de waal, Nijmegen

Uitkijken over de Waal

Bij de spoorbrug krijgen we ook de eerste korte film te zien. Het is The Deep van Pes. Het filmpje duurt minder dan 2 minuten en is het kortste filmpje ooit, genomineerd voor een Oscar. Door de schittering van de zon, kan ik het niet zo heel goed zien. Ik probeer mijn smartphone te draaien zodat ik groter beeld krijg, maar dat werkt niet. Gelukkig kan ik de film gewoon opnieuw starten en goed bekijken.

Ontwikkelingen in het Waalgebied

We wandelen verder en krijgen ondertussen informatie over de ontwikkelingen in het Waalgebied. Het interview met een bewoner die al jaren op een boot in de haven woont, in een stukje vergeten Nijmegen en nu geconfronteerd wordt met grote nieuwbouwprojecten en woontorens die regelrecht zijn boot inkijken, maakt grote indruk op me.

Het Waalfront

Havengebied Nijmegen

Het Waalfront

De wandelroute laat ons over het voormalig Honig terrein lopen. Wat een verrassing, op dit soort plekjes zou je normaal niet komen. De fabriek is nu een broedplaats van creatieve bedrijfjes en bevat ook leuke horeca. Ik kijk er mijn ogen uit.

Honigcomplex
Het Honigcomplex

Architectuur

Het is super leuk om begeleid met muziek en tekst te wandelen. Je gaat ineens anders kijken naar het kantoorgebouw van woningbouwvereniging Talis, als er uitleg over de architectuur bij gegeven wordt. Ook in de nieuwe wijk waar we doorheen lopen, vallen ineens allerlei details op, omdat we erop gewezen worden.

Sally en ik willen steeds heel graag met elkaar bepraten wat we zien en horen, maar dat is lastig als het geluidsfragment loopt. 😊 Deze audiotour met z’n tweeën lopen vergt wat discipline, anders mis je de helft.

Stadsbrug de Oversteek

Bij de Stadsbrug de Oversteek komen we in een heel andere sfeer terecht. Het beton, de buitenfitness onder de bogen van de brug en het zicht op vervallen fabrieksgebouwen past heel goed bij de derde korte film Fest van Nikita Diakur.

Stadsbrug de Oversteek

Stadsbrug de Oversteek

Stadsbrug de Oversteek

Terwijl we rond het NYMA-terrein lopen krijgen we uitleg van architect Iggie Dekkers over de plannen die ze aan het ontwikkelen zijn om deze gebouwen te ‘hergebruiken’. Zoals vaker deze wandeling denk ik ook nu weer: Ik zou hier over een paar jaar graag nog eens willen kijken en dezelfde route willen wandelen. Waanzinnig, wat er hier allemaal staat te gebeuren.

filmwandeling Go Short

het NYMA-terrein
Het NYMA-terrein.

Het Waterkwartier

Het laatste deel van de wandeling gaat door het Westerpark en de woonwijk het Waterkwartier. De korte film Analysis Paralysis van Anete Melece, die we in het park te zien krijgen, is hartverwarmend en past ook helemaal in deze setting.

Het westerpark

stickers samen sterk

We vervolgen de wandeling met interviews met twee bewoners uit de wijk. Het is bijzonder om te horen hoe zij de veranderingen beleven en wat een impact het heeft op deze volksbuurt. Indrukwekkend hoe zij het ‘Samen Sterk’ gevoel koesteren. Ik zie de stickers overal in de buurt.

Dan pas valt het me op dat er grote borden zijn geplaatst waarop de geïnterviewden van deze filmwandeling staan. Zo krijgen de mensen een gezicht. Sally vertelt me dat ik niet goed opgelet heb, omdat eerder op de route ook al van deze borden stonden. Lekker suf van me.

filmwandeling Go Short borden
Bijna aan het einde van de wandelroute zie ik dat er borden staan met daarop de geïnterviewden.
filmwandeling Go Short borden
Dit bord heb ik helemaal gemist. (?!?) foto: Sally

Einde route

De vertelstem neemt afscheid van ons en wijst ons terug naar het beginpunt. De oortjes gaan uit en eindelijk kunnen we onze ervaringen delen. We raken niet uitgepraat. Zoveel lagen hebben we ontdekt in deze filmwandeling. We zijn onder de indruk. Deze filmwandeling krijgt van ons een hele vette voldoende. Een mooie ervaring en een echte aanrader.

Alles op een rijtje:

Filmwandeling Go Short – Nijmegen

  • Afstand: Geschatte afstand: 4 km.

  • Duur: De wandelroute duurt maximaal 2 uur.

  • Kenmerk: Deze gratis filmwandeling is een rondwandeling door het voormalige haven- en industriegebied langs de Waal, aan de rand van het centrum van Nijmegen. Tijdens de wandeling luister je naar audiofragmenten en zie je 4 korte films op je eigen smartphone.

  • Routebeschrijving: Het kaartje van de wandelroute zit in de folder, die je kunt uitprinten vanaf de website van Go Short. Hoe je moet lopen wordt vertelt in de audiofragmenten. De route is ook uitstekend aangegeven door rode bordjes met daarop ‘Filmwandeling’.
  • Benodigdheden: Om deze route te lopen heb je een smartphone, een koptelefoon of oortjes en een internetverbinding nodig.

  • Start: Het startpunt van de route is het Joris Ivensplein in Nijmegen.

  • Horeca: Je vindt horeca aan het begin van de route langs het Joris Ivensplein. Een andere leuke plek om even te stoppen is in het voormalig Honig gebouw. Daar vind je meerdere horecagelegenheden. Bij First Things First in het Honigcomplex haal je koffie voor 2 euro op vertoon van de folder van de filmwandeling Go Short.

  • Meer info: Meer informatie vind je op de website van Go Short.
  • Honden: kunnen aangelijnd mee.

flavicon wandelvrouw

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Stichting Go Short – International Short Film Festival Nijmegen.