In augustus 2108 was ik op uitnodiging van ‘Geheim over de Grens’ in Duitsland, in het Tecklenburger Land, om daar te ervaren dat je zo kort over de grens, al helemaal in het buitenland bent en kunt genieten van uitstekende natuurwandelpaden met hoogteverschillen en prachtige uitzichten. Hieronder vind je een fotoblog over het Tecklenburger Bergpfad, één van de zeven Teutoschleifen.

De Teutoschleifen

De Teutoschleifen zijn rondwandelingen die aan de Hermannsweg grenzen. De Hermannnsweg, ookwel Hermannshöhen genoemd, is één van de Top Trails van Germany en loopt door het Teutoburgerwoud. Dat is een tamelijk hoge maar heel smalle heuvelrug, met toppen tot ruim 400 meter. Het is er bosrijk met zowel loof- als naaldbos en plaatselijk ook met graslandjes. De Teutoschleifen laten de hoogtepunten van de Hermannsweg zien. Het zijn super goed gemarkeerde wandelingen tussen de 6,5 en 13 km, die je langs de mooiste plekjes leiden.

Het Tecklenburger Bergpfad

  • Lengte: 10,5 km

  • Aanlooproute vanaf centrum Tecklenburg: 0,7 km

  • Aanlooproute vanaf centrum Brochterbeck: 0,7 km

  • Hoogtemeters: ↑315 m  ↓315 m

  • Tijd: ongeveer 3,5 uur

  • Horeca: Langs de route in Brochterbeck: Hotel Teutoburger Wald, van de route af in Tecklenburg

  • PDF met routekaart: Vind je hier

‘START’

Wij starten bij het startpunt, dat klinkt logisch maar het hoeft natuurlijk helemaal niet. Het is tenslotte een rondwandeling. Toch kozen wij er voor om te starten bij de Parkplatz „Münsterlandblick“, waar we meteen getrakteerd worden op een prachtig uitzicht. De autonavigatie kan de parkeerplaats gemakkelijk vinden en je kunt er prima parkeren. Gemak dient de mens, toch.

Parkplatz „Münsterlandblick“

Na heel even op de stoep van de doorgaande weg te hebben gelopen komen we bij de Bismarcktoren. Hadden we geweten dat de sleutel verkrijgbaar is bij het naastgelegen hotel, dan hadden we hem zeker beklommen. Wat een gemiste kans!

Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad
Bismarck toren Tecklenburg

Vlak na de Bismarcktoren slaan we linksaf het pad naar beneden. We komen op een educatieve bosroute. Overal staan bordjes om ons te wijzen op bomen vanuit de hele wereld, die hier groeien. Super interessant. Zelfs de tulpenboom staat hier in het bos.

Wandelen in Duitsland, net over de grens
Blad van tulpenboom

Verwonderd kijken we naar een stuk boomstam dat met bladgoud omwikkeld is.  Dan zien we de ‘gouden’ trap. Zullen we?

Gouden trappen, Tecklenburg
Gouden trappen, Tecklenburg
Gouden trappen, Tecklenburg

We wandelen over bospaden met zo af en toe prachtige doorkijkjes naar het laaggelegen land. We passeren een kappelletje en dalen af tot we bij de spoorwegovergang in Brochterbeck komen. Dit is een plek waar we iets lekkers kunnen krijgen. Die kaffee mit kuchen hebben we vast al wel verdiend.

Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad
Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad
ewegwijzering, Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad
Wandelvrouw - Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad
Hotel Teutoner Wald Brochterbeck

'HALVERWEGE'

We wandelen een stukje langs de rand van Brochterbeck en gaan dan onder de weg door. Een steile klim brengt ons op de rand van een voormalige steengroeve. We hebben een prachtig uitzicht. De enorme lig-wandelbank lonkt maar dat kunnen we beter niet doen. In de verte zien we forse buien aankomen. Het ziet er prachtig uit maar echt veel zin om zeiknat te worden hebben we niet. We wandelen snel verder maar kunnen het niet laten om foto’s te maken van het fantastische landschap met de dreigende luchten.

Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad
Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad
Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad

We buigen af van de bergkam naar beneden en lopen langs de golfbaan en wat boerderijen het bos weer in. Daar begint het te regenen. Gelukkig niet zo hard. Een lichtgewicht paraplu is voldoende om het droog te houden.

Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad
Wandelvrouw met paraplu

Al snel begint de zon weer te schijnen. We vervolgen onze weg. Het laatste stukje van de route brengt ons in een donker bos. Ik zie dat hier een ‘hexen pfad’ loopt…. Na een blik op Rolands Grab hebben we nog een stevige klim voor de boeg voordat we de parkeerplaats waar we begonnen bereiken.

Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad - Rolands grab
Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad
Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad

'EINDE'

Teutoschleife Tecklenburger Bergpfad

We zijn weer terug op de parkeerplaats waar we begonnen. Wat een heerlijke wandeling!

flavicon wandelvrouw

Er zijn zeven Teutoschleifen. Ik wandelde ook:

Teutoschleife Dörenther Klippen
Teutoschleife Canyon Blick