Blogspoiler: De Berghen wandelschoenen zijn mijn nieuwe allerbeste vrienden en mijn huidige favoriete wandelschoenen. Dat klinkt als een reclamedingetje en dat zou het ook heel goed kunnen zijn, als het niet zo heel erg waar was. Maar dat is het wel en het kwam ook niet zomaar tot stand. Ik heb twee van mijn eigen ‘adviezen-aan-anderen’ overtreden en heb mijn best moeten doen om deze nieuwe vrienden te maken, maar dan heb je ook wat. Klinkt het raadselachtig? Kom, ik ga het je vertellen.

Berghen wandelschoenen

Ongeveer een jaar geleden werd ik gevraagd of ik een paar Berghen schoenen wilde testen en reviewen. Ze wilden mij er wel een paar opsturen. Mijn antwoord was: ‘Nee’. Of eigenlijk: ‘Ja ik wil ze heel graag testen en reviewen maar ik vind dat je schoenen moet passen in een winkel en ze niet moet laten opsturen.’ Ik heb daar nogal uitgesproken ideeën over. Ik schreef daarover in het blog ‘Tips om nieuwe wandelschoenen te kopen’. Ik kreeg als antwoord dat passen in een winkel geen probleem was. Berghen heeft een eigen shop in Den Haag en daar kon ik een geschikt paar uitkiezen. Ik was welkom.

Een prachtig aanbod zou je zeggen. Jazeker. Maar ik had het te druk om even heen en weer naar Den Haag te reizen en een combinatieritje zat er steeds maar niet in. De tijd vloog voorbij en een half jaar na de afspraak dat ik schoenen zou komen afhalen werd ik weer gebeld. “Wil je nog? Toch maar opsturen? Je kunt ze toch ruilen als ze niet goed zitten.” Ondertussen was ik echt aan nieuwe bergschoenen toe. “What the heck”, dacht ik en ik zocht op de website naar een paar stevige bergschoenen waar ik ook echt het zwaardere werk mee zou aankunnen. Ik koos de Berghen Sesto Waterproof Nero/Rosso. Eerlijk gezegd viel ik op de rode veters. Super leuk! Stuur maar op.

Toch een feestje als het busje komt voorrijden met een pakje. De schoenen zaten heerlijk. Comfi, maar toch stevig. De schoen sloot goed aan en mijn enkel werd mooi omsloten. Het voelde meteen goed. Ik was ook onder de indruk van de kwaliteit en uitstraling. Prachtig leer, mooie stiksels, leuk met de grijze stukken en helemaal top zijn de rode veters.

Oefenrondjes met de Berghen Sesto Waterproof Nero/Rosso

Ik begin met een paar oefenrondjes ’s avonds door de stad. Wel wennen. Ze lijken wel wat krap. Maar vol vertrouwen trok ik de schoenen aan toen ik het boswachterspad Kootwijk van 17 km ging wandelen. Ik liep door het natte bos en nam expres wat extra modderpaden, diepe plassen en walkanten mee. Meteen een goede test voor de waterdichtheid van de schoen. Test geslaagd.

Berghen wandelschoenen - review Berghen Sesto Waterproof Nero/Rosso

Voor het echie

Na 10 km deed de zijkant van de tenen aan mijn rechtervoet pijn. Ik liep nog 5 km met ingetrokken tenen, het werd steeds pijnlijker. Toen raakte ik ook nog de route kwijt en uiteindelijk wandelde ik 20 km waarvan de laatste 2 km met tranen in mijn ogen. Auw. Deze schoenen zijn te klein. Ik trek ze noooooit meer aan. Het bevestigde mijn uitspraak dat je aan het einde van de dag, als je voeten op zijn dikst zijn, je schoenen moet kopen.
Ik baalde verschrikkelijk, want ik was wel erg gecharmeerd van de Berghen Sesto Waterproof Nero/Rosso met z’n mooie rode veters. Het was gewoon een prachtige schoen, mooi gemaakt, van leer gecombineerd met stof, waterdicht, goede pasvorm en geschikt voor meerdaagse wandelingen op moeilijk terrein met rugzak. Een fijne B-schoen voor een fijne prijs. Balen.

Contact

Ik nam contact op om te vertellen wat er aan de hand was. Super goede schoenen maar een maatje te klein. Pijnlijk te klein. Ruilen ging niet meer want ik had ze wel erg vies gemaakt. Of ik het dan leuk vond om nog een ander stel te testen. Ja natuurlijk! Ik had nog steeds geen goede bergschoenen en wel een paar bergwandelingen in mijn agenda staan. Ik koos voor de Berghen Morillon Leather High.

Berghen wandelschoenen - review Berghen Morillon Leather High Brown

Brown

Uit de doos, liefde op het eerste gezicht. Ik hou van gewone leren schoenen. Eerlijke stappers zonder modegedoe. Door mijn eerdere ervaringen kreeg ik wel wat twijfels. Het waren geen pantoffels. Natuurlijk was de zool wat stugger, het zijn immers bergschoenen klasse B. Ook de schoen zelf was wat stug. Dat kwam waarschijnlijk door de volledige leren uitvoering. Dit waren schoenen die ingelopen moesten worden. En hier komt mijn ‘advies-aan-anderen’ nummer 2: als ze niet direct lekker zitten, neem ze niet.

Oefenrondjes met de Berghen Morillon Leather High Brown

Goed, maar ik had ze al. De maat was goed, de pasvorm was uitstekend, super mooie bergschoenen én, ik had ze nodig. Dus ik deed weer een paar oefenrondjes. Ik voelde een kleine irritatie op de plek waar de schoen vouwt bovenop, tussen grote teen en voet, als je afwikkelt. Alleen links. Ik nam de schoenen mee naar de Teutoschleifen en was echt wel bezig met dat vouwtje. De rechterschoen zat prima, maar de linker irriteerde. Tot ik op het idee kwam om mijn schoenen anders te strikken en hoppa: probleem weg.

berghen wandelschoenen - Berghen Morillon Leather High Brown

Vanaf dat moment groeiden de schoenen om mijn voeten heen. Dat is wat deze echt leren schoenen deden. Hoe vaker ik ze droeg hoe fijner ze gingen zitten.
De ultieme test voor de Berghen schoen was wel de reis naar Kroatië. Daar maakten we een aantal wandelingen in de bergen op super stenige ondergrond, zoals de wandeling naar de rivier Krupa.

Review Wandelschoenen Berghen Morillon Leather High Brown

Daar merk je pas echt het belang van goede bergschoenen: De steun aan je voeten, de omsluiting en steun aan de enkels, het belang van een goede pasvorm bij het afdalen, steun, niet naar voren glijden, de stugheid van de zool, niet elke steen voelen en geen gare voeten aan het einde van de dag, de grip van de zool, niet uitglijden op de stenen en volledige bescherming tegen stoten. Zo’n weekje zijn een slijtageslag voor schoenen. Deze kwamen onbeschadigd uit de strijd. Ik heb ze weer lekker in het vet gezet en ze zijn klaar voor de volgende uitdaging.

Aan het eind van deze Kroatië-reis was het dat ik volmondig kon zeggen: ik heb er een paar nieuwe vrienden bij!

Tot slot

De Berghen Morillon zijn echte bergschoenen. Voor het huis-tuin- en- keuken wandelen zijn gewoonlijk B-schoenen wel wat zwaar en overdone, maar deze wegen maar 480 gram. Ik merk ik dat ik ze graag aantrek. Ook voor het 5 km rondje om, ’s avonds door de stad. Ze lopen gewoon heerlijk. Pas later kwam ik er achter dat de schoenen zowel voor mannen als voor vrouwen geschikt zijn. Dat is toch helemaal goed nieuws. De winkel van Berghen in Den Haag is inmiddels jammer genoeg gesloten, maar je kunt de wandelschoenen kopen via hun website of via de website van Outdoorsupply, waar ze gek genoeg iets goedkoper zijn dan op de eigen website van Berghen.

Berghen is een nog niet zo bekend merk in Nederland. Toch maakt het Belgische familiebedrijf al vanaf 1993 kwaliteits wandelschoenen. Om het merk Berghen meer bekendheid te geven in Nederland is een aantal wandelbloggers gevraagd om een review over Berghen wandelschoenen te schrijven. Kijk bijvoorbeeld eens op de websites van collega Outdoorbloggers WandaWandelt en DreamtheWorld

Deze Berghen wandelschoenen kopen?

Berghen Sesto Waterproof Nero/RossoBerghen Sesto Waterproof Nero/Rosso

Bergschoenen, level B

Wandelschoenen met middelhoge tot hoge schacht, geschikt voor meerdere dagen wandeling op moeilijke terreinen of in de bergen, met of zonder rugzak.

€ 115,-     (niet meer te koop) kijk voor het hele assortiment op: 

berghen wandelschoenen Morillon Leather High Brown

Berghen Morillon Leather High Brown

Bergschoenen, level B

Mid-top schoenen, geschikt voor lange afstand trekking op meer uitdagende en rotsachtige paden.
Ideaal met een zware rugzak. Licht, stevig en comfortabel. Uitstekende enkelsteun.

€ 175,00

 • Unisex schoen
 • Schoenen met middelhoge schacht
 • Licht, stevig en comfortabel
 • Waterbestendig, volnerfleer Crazy lederen bovenkant, met zachte doch solide nylon inleg.
 • Heel goede steun van de enkel
 • Ademend en waterbestendig membraan Berghen®-Tex
 • Uitneembare binnenzool
 • Meer stijf model dankzij versterkt en anti-torsie tussenzool
 • Buitenzool Vibram® Tubava dual-density buitenzool (Ideaal voor nat en droog gebruik)
 • Full Sock
 • Gewicht: 500 gr (M41)
 • Ook in zwart en nubuck
flavicon wandelvrouw