Jolanda stuurt mij een berichtje met de vraag welke wandelschoenen de beste zijn. Ik ben een beginner, schrijft ze er nog bij. Een leuke vraag en wie het weet mag het zeggen. Elk wandelschoenenmerk zal naar zijn eigen schoenen wijzen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Wat voor de één goed is, hoeft dat nog niet te zijn voor de ander. Nieuwe wandelschoenen moet je met zorg uitkiezen. Ik heb wel een aantal tips waar je op kunt letten.

Nieuwe schoenen kopen
Nieuwe schoenen kopen
Nieuwe schoenen

De allerbeste tip

Ga naar een gespecialiseerde winkel om je nieuwe wandelschoenen te kopen. Daar zit kennis. Ze hebben een ruim assortiment en helpen je met de juiste schoen te vinden. Een wandelschoen moet je echt passen. Dus niet over internet een leuk uitziende schoen bestellen. Daar krijg je spijt van. In een gespecialiseerde winkel is het normaal dat je ruim de tijd neemt om de schoenen uit te kiezen. Vaak hebben ze een ‘weg’ met keien, stenen en een helling omhoog en omlaag. Je kunt dan onder verschillende omstandigheden voelen hoe de schoen zit. Mijn eigen privé tip is: Als je iéts voelt, koop ze niet. Gedachten als: dat rekt wel op, ik moet ze even inlopen of met andere sokken komt het goed, zijn luide signalen om het niet te doen.

Ik werk sinds het voorjaar 2021 samen met Wandelschoenopmaat. Gert van den Berg en zijn team zorgen ervoor dat iedereen met de juiste wandelschoenen naar huis gaat. Of je nu moeilijke voeten hebt, steeds blessures oploopt of gewoon zonder twijfel de beste wandelschoen voor jouw voet wilt, zij zorgen ervoor. Lees hier over mijn eerste ervaring met Wandelschoenopmaat.

Maar waar je je schoenen ook vandaan haalt, je kunt je heel goed voorbereiden op het bezoek aan de speciaalzaak:

De voorbereidings-tips

Waar ga je wandelen?

Allereerst moet je helder hebben waar je de wandelschoenen voor wilt gebruiken. Wandel je voornamelijk onverhard of loop je juist over tegels en asfalt? Ben je van de kortere wandelingen of train je om een vierdaagse of een dodenmars te kunnen lopen? Blijf je in het platte Nederland of ben je van plan om bergen te gaan bedwingen? Voor de verschillende activiteiten zijn verschillende schoenen geschikt.

Grofweg bestaan er 4 categorieën schoenen:
Klasse A is een lage, soepele wandelschoenen geschikt voor vlakke wandelingen of dagelijkse gebruik, geschikt voor paden en goede wegen. Klasse B is een halfhoge tot hoge trekking schoen voor bergpaden en eenvoudige beklimmingen. Met deze schoen kun je eenvoudige trektochten maken met bepakking. Klasse C en D zijn echte outdoor categorieën voor het zwaardere werk, waarbij categorie D een zeer stijve klimschoen is waar ook stijgijzers aan bevestigd kunnen worden. Met deze schoen kun je niet meer comfortabel wandelen.

Er zijn ook tussencategorieën. De A/B schoen is bijvoorbeeld een soort allround model geschikt voor vlakke wegen maar waar je ook een sportieve natuurwandeling mee kan maken. Relatief nieuw zijn de zogenaamde trail running schoenen. Dit zijn sportieve schoenen die eigenlijk gemaakt zijn om een berg op te rennen.

Hoge of lage schoenen?

Maak een keuze of je lage of hoge schoenen wilt. Het voordeel van lage schoenen is dat ze iets minder warm en minder zwaar zijn. Het voordeel van hoge schoenen is dat ze meer steun en bescherming geven aan de enkel. Dat is vooral fijn als je over ruw terrein gaat wandelen. Er zijn ook nog de zogenaamde mids. Die doen niet veel voor je enkels maar zijn wel fijn om te voorkomen dat zand, steentjes en water in je schoenen komt.

Wel of geen waterdichte schoenen

Denk na over of je wel of geen waterdichte schoenen wilt. Goretex schoenen zijn over het algemeen duurder maar wel heerlijk als je onverhard, door natte gebieden of door sneeuw loopt. Je voeten blijven veel droger. Maar waterdicht is niet altijd de beste keuze. Het kan zijn dat je juist goed ventilerende , luchtige schoenen wilt, voor bijvoorbeeld stadswandelingen of een asfalt-vierdaagse.

Leer of kunststof?

Lichtere wandelschoenen zijn vaak gemaakt van ademend kunststof. Heerlijk voor als je je voeten koeler en minder zweterig wilt hebben. Goed ventilerende schoenen leveren minder blaren op. Steviger wandelschoenen zijn vaak van leer of een combinatie van leer en kunststof.

Let op de zool

De zool van de schoen moet passen bij de soort wandeling die je wilt gaan maken. Ga je outdoor, dan wil je een schoen met een profiel waarmee je grip hebt en niet uitglijdt.

Leer van het verleden

Heb je al wandelschoenen, bekijk ze dan eens goed. Loop je recht of zie je dat de binnenkant of buitenkant van de zool meer versleten is? Je schoenverkoper wilt dit graag weten. De juiste schoen kan dan veel problemen voorkomen. Zijn er bepaalde naadjes stuk gegaan omdat daar meer spanning op zat? Dat zie je bijvoorbeeld bij mensen met een brede voet of een halllux valgus (knobbel op de voet). Hier zijn speciale schoenen voor. Ben je blaargevoelig? Zoja, wat is daar de oorzaak van? Voorkom dit met je nieuwe aankoop.

Zo, nu weet je wat je wilt. Tijd om te gaan passen.

Nieuwe schoenen kopen
Nieuwe schoenen kopen
Nieuwe schoenen kopen

De pas-tips

1.
Ga niet ’s ochtends vroeg passen maar doe dat later op de dag als je voeten al lekker in beweging zijn geweest en wat gezwollen zijn. Ga op een doordeweekse dag. Dan is het rustiger en hebben de verkopers meer tijd voor je.

2.
Het is handig om je eigen wandelsokken mee te nemen. Dan voel je meteen hoe de combi is van schoen en eigen sok.

3.
Neem je oude schoenen mee. Gespecialiseerde verkopers kunnen daar veel aan zien en je nog beter adviseren.

4.
Neem uitgebreid de tijd om te passen. Zet je voet in de schoen en veter hem zorgvuldig dicht. Ga hem dan uitproberen. Waar let je op? Allereerst moet de schoen lekker zitten. Niets mag drukken, knellen of irriteren. De tenen mogen niet de voorkant raken, ze moeten vrij in de schoen kunnen bewegen. Ook bij het afdalen (je moet zeker het ‘paadje’ een paar keer op en af lopen) mogen je tenen niet of nauwelijks de voorkant raken. Je voet moet stevig in de schoen zitten en niet schuiven. Daar krijg je blaren van. Let ook op het buigpunt van de zool, die moet gelijk zijn aan het buigpunt van je voet. Hou er rekening mee dat je voeten altijd groter worden aan het einde van een lange wandeldag. Neem je schoen ruim genoeg. Controleer dit door in losse schoenen te voelen of er bij de hiel ruimte is voor 1 vinger.

5.
Pas altijd meerdere uitvoeringen van verschillende merken. Dan zal je ook het verschil beter voelen.

6.
Eigenlijk moet je met je ogen dicht passen. Laat je niet afleiden door wel of niet mooi. Hoe moeilijk dat ook is. Want als je straks op die berg staat met hele zere voeten in je mooie flashy schoenen, dan wenste je hardgrondig dat je die lelijke had gekozen.

7.
Heb je je keus gemaakt? Probeer dan nog even een halve maat groter en een halve maat kleiner om zeker te weten dat je de juiste maat hebt. Vaak is dit een maat groter dan je gewone schoenen. Wandelschoenen worden vaak te klein gekocht. Een manier om de juiste maat te controleren is door het binnenzooltje uit de schoen te halen en er op te gaan staan. Je voet moet goed op het zooltje passen en minimaal 1 cm ruimte hebben.

8.
Afrekenen maar. Oeps. Wandelschoenen zijn niet goedkoop. Maar bedenk dat goedkoop in dit geval vaak duurkoop is.

9.
Veel speciaalzaken hebben de service dat je thuis je schoenen mag uitproberen. Maak hier ook gebruik van. In plaats van je sloffen trek je thuis wandelschoenen aan en gaat gewoon een paar dagen binnen rondlopen. Ga ook trap op en trap af. Voel je iets irriteren of drukken, ruil ze om. Schoenen moet je niet inlopen om ze lekker te laten zitten. Dat moeten ze al vanaf het allereerste begin.

Zijn ze goed? Veel plezier met je nieuwe wandelschoenen.

Nieuwe schoenen kopen
Nieuwe schoenen kopen
Nieuwe schoenen kopen

Wil je meer over wandelschoenen weten? Kijk dan ook eens naar de volgende blogs:

Wanneer moet ik mijn wandelschoenen vervangen?

6 tips om de levensduur van je wandelschoen te verlengen

Wij helpen je met het vinden van de juiste wandelschoen