Wandelen met kinderen is altijd een avontuur. Soms rennen ze vooruit alsof ze een marathon willen winnen en op andere momenten blijven ze bij elke steen of pluk gras stilstaan. Herkenbaar? Met de juiste aanpak wordt een wandeling niet alleen een leuk uitje, maar ook een fijne herinnering voor het hele gezin.

Welke afstand is geschikt

Kinderen hebben kortere benen en moeten meer stappen zetten dan volwassenen. Dat klinkt logisch, maar het betekent ook dat lange afstanden voor hen veel vermoeiender kunnen zijn. Een handige richtlijn is dat hun leeftijd ongeveer gelijkstaat aan het aantal kilometers dat ze comfortabel kunnen lopen. Een kind van vijf jaar kan dus prima vijf kilometer aan, terwijl een achtjarige al richting de acht kilometer kan. Toch is geen kind hetzelfde. De ene kleuter heeft eindeloze energie, terwijl de ander na een paar honderd meter al om een pauze vraagt. Kijk goed naar wat jouw kind aankan en forceer niets.

Neem af en toe even rust

Kinderen en geduld zijn niet altijd de beste combinatie. Verwacht niet dat ze uren achter elkaar doorlopen zonder afleiding. Regelmatig even stoppen maakt een wandeling een stuk leuker. Kies plekken waar iets te zien of te doen is. Een omgevallen boom om overheen te lopen, een beekje om stenen in te gooien of een speeltuin onderweg werkt vaak als een magneet. Plan extra tijd in, want een route van vijf kilometer kan makkelijk twee uur duren als je iedere slak en eekhoorn uitgebreid moet bewonderen.

Zorg voor wat uitdaging

Vraag een kind of het zin heeft in een wandeling en de kans is groot dat je een minder enthousiaste reactie krijgt. Vraag of ze mee willen op schattenjacht of een geheime route willen ontdekken, en ineens zijn ze wél enthousiast. Speel in op hun fantasie. Laat ze bladeren zoeken in alle kleuren van de regenboog, speuren naar bijzondere stenen of een wedstrijdje doen wie het eerste een vogel spot. Een simpele wandeling wordt zo een spannende ontdekkingstocht.

3 kinderen wandelen

Zorg voor wat eten en drinken

Als er iets is waar kinderen goed in zijn, dan is het wel klagen over honger en dorst. Voorkom dat je halverwege een drama hebt en neem voldoende eten en drinken mee. Een appel, boterham of een handje noten werkt prima. Vergeet niet regelmatig een drinkpauze in te lassen, zeker als het warm is. Kinderen voelen minder snel dat ze dorst hebben en het laatste wat je wilt, is een uitgedroogde peuter met een slecht humeur. Een goede tip is om een handige rugzak aan te schaffen, zodat je niet alleen wat eten en drinken mee kunt nemen, maar ook schone kleding voor het geval de kinderen in de modder springen en helemaal vies en nat zijn. Ga je met de kinderwagen op pad, zorg dan dat je een praktische luiertas bij je hebt met alles wat je baby nodig heeft. Vooral als het wat warmer is, is het belangrijk om goed te blijven drinken.

Goede schoenen en kleding maken echt verschil

Denk je dat kinderen niet zo snel last krijgen van slechte schoenen? Fout. Een lange wandeling op sneakers zonder ondersteuning kan al snel zorgen voor pijnlijke voeten, blaren en een slecht humeur. Voor een stevige wandeling zijn wandelschoenen geen overbodige luxe. Gaan jullie de bergen in? Zorg dan voor schoenen met een goede grip. Voor de kleding geldt: laagjes, laagjes en nog eens laagjes. Kinderen krijgen het snel warm en rennen vaak meer dan volwassenen. Met laagjes kunnen ze makkelijk iets uittrekken als het nodig is. Bij regenachtig weer is een poncho of regenjas een slimme zet. Niemand wordt blij van een doorweekt en klagend kind.

Veiligheid staat altijd voorop

In de natuur kunnen kinderen hun energie kwijt, maar ze kunnen ook sneller uit het zicht verdwijnen. Spreek duidelijke afspraken af. Mogen ze een stuk vooruit lopen? Spreek dan af waar ze moeten wachten. In dichte bossen of in bergachtige gebieden waar je geen bereik hebt, kan een fluitje handig zijn. Zo kunnen ze zichzelf hoorbaar maken als ze je even uit het oog verliezen.