‘Herfst is coming’. De bomen verkleuren langzaam van groen naar geel en rood, paddenstoelen ploppen overal op. Wandelbroek en comfortabel fleecevest aan en we gaan een frisse neus halen in het herfstdecor van het bijzondere coulisselandschap; we gaan naar de Achterhoek. Hier kunnen we geweldig wandelen en dat combineren met fijne hotels, museumbezoek en de lekkerste wildrestaurants. Dat klinkt toch als hét recept voor een heerlijk najaars-tripje. Ik keek alvast naar de wandelmogelijkheden en zocht daarbij de 5 leukste wandelroutes uit.

 

De Achterhoek

De Achterhoek ’is één van de Gelderse Streken. Het is maar ruim een uur strak oostwaarts rijden vanuit Utrecht en je bent er al. Hier vind je rust en ruimte te midden van het prachtige coulisselandschap, dat zo kenmerkend is voor deze regio. Uitgestrekte bossen wisselen elkaar af met pittoreske dorpen, statige herenhuizen en oude kastelen. Op glooiende heuvels geniet je van prachtige vergezichten.

Het coulisselandschap hoort bij de Achterhoek. Het is te herkennen aan kleine lapjes grond met daaromheen rijen bomen en houtwallen, dat zijn afscheidingen die bestaan uit een mix van struiken en bomen. Het is een landschap dat al honderden jaren bestaat.          

Achterhoek wandelen herfst

Wandelen in de Achterhoek

De Achterhoek lijkt vanwege zijn rust en verscheidenheid in landschap wel gemaakt om te wandelen. Wat ook meehelpt is dat er het routenetwerk van wel 3000 km, er goed bij ligt. Daarmee kun je zelf een wandelroute samenstellen of een kant-en-klare route uitzoeken. Gebruik hiervoor de ‘Achterhoek Routes’ app, waar je eenvoudig op zoek kunt naar routes die aan jouw wensen voldoen aan de hand van filters. Je krijgt dan meteen leuke tips voor onderweg. De website www.achterhoek.nl/wandelen-in-de-achterhoek staat vol met geweldige wandelinspiratie en routes via het wandelnetwerk.

Achterhoek kasteel Ruurlo
Kasteel Ruurlo

5x wandelinspiratie

Ik zocht alvast 5 mooie wandelroutes uit. Routes met verschillende lengtes en thema’s. Er zit vast iets voor je bij.

1. Hackfortse Enckroute – 16 km – volg de blauwe voetstapjes

Landgoed Hackfort is een must see. De Hackfortse Enckroute loopt voor een groot deel over het landgoed. Al wandelend kom je langs eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen. Ga even van de route af voor kasteel Vorden, breng een bezoek aan de watermolen (zaterdags open) en de kasteeltuin van Landgoed Hackfort en sluit af bij de Keuken van Hackfort; een brasserie in het gerestaureerde koetshuis.

Startpunten van deze wandelroute:

  • TOP Vorden – De Bleek – Vorden
  • Kasteel Hackfort – Baakseweg 8 – Vorden

Meer info: Hackfortse Enckroute

2. Gorsselse Heide – 10 km – volg de blauwe en rode voetstapjes

De paarse heide zal net uitgebloeid zijn, maar de route door de omgeving van Gorssel en Joppe is altijd boeiend. Het brengt je langs heidevelden en door uitgestrekte bossen. De Gorsselse Heide is een van die prachtige pareltjes die de Achterhoek rijk is. Het natte heidegebied heeft een bijzondere flora en fauna in en rondom de vennetjes. Kenners gaan er op zoek naar klokjesgentiaan, gagel, de kleine zonnedauw of kamsalamanders.

Startpunten van deze wandelroute:

  • TOP Bij Jansen en Jansen – Kwekerijweg 4 – Gorssel
  • SP De Zessprong – Dortherdijk 6 – Joppe

Meer info: Gorsselse Heide

Wadelen Gorsselse heide

3. Wandelen rondom huis Verwolde -11km – Wandelnetwerk

Deze nieuwe route, neemt de wandelaar mee door een prachtig stukje Achterhoek. Vanaf Huis Verwolde voert de wandeling langs verschillende oude karakteristieke boerderijen met gekleurde luiken. Natuurlijk passeert de route ‘de dikke boom’: een reusachtige zomereik met een omvang van 7,75 meter die wordt geschat op een leeftijd tussen de 450 en 500 jaar. De wandeling volgt de bestaande wandelknooppunten.

Startpunt van de route:

  • Huis Verwolde, Jonker Emilelaan 4, 7245 TL Laren

Meer info: Wandelen rondom huis Verwolde

4. Het Bijzondere Bomenpad – 40 minuten – PDF

Wil je korter wandelen rondom huis Verwolden, doe dan het Bijzondere Bomenpad. De PDF van het pad geeft uitleg over de bomen die je onderweg tegenkomt. Dit is natuurlijk helemaal bijzonder om te doen in de herfst.

Startpunt van de route:

  • Huis Verwolde, Jonker Emilelaan 4, 7245 TL Laren

Meer info: Het Bijzondere Bomenpad

5. Het Wenterslenterpad – 24 km – Volg de blauwe voetstappen of wandelkeuzepunten.

Het Wenterslenterpad liep ik al eens in het voorjaar, tijdens coronatijd, terwijl de bomen nog pril in het groen stonden, maar zou hem graag nog eens in de herfst wandelen. Starten bij de sfeervolle (en lekkere) Berenschot ’s Watermolen en een stevige wandeling maken door veelzijdig en interessant wandelgebied. Het Nationaal Landschap Winterswijk is een bijzonder natuurgebied waar je veel verschillende soorten natuur tegenkomt, waaronder een van de laatste hoogveengebieden in Nederland.

Startpunten van de wandelroute:

  • Het treinstation in Winterswijk
  • Restaurant De Rommelpot is gevestigd op Meekertweg 8, Winterswijk
  • Berenschot ’s Watermolen, Wooldseweg 74, 7108 AB Woold

Meer info:  Het Wenterslenterpad

Achterhoek wandelen herfst

Maak je wandeltripje compleet

Laat je verwennen in een hotel

Wat is er fijner dan na je wandeling ‘thuiskomen’ in een fijn hotel. Je kunt kiezen uit vele. Deze website heeft de leukste hotels in de Achterhoek op een rijtje gezet.  Maar kijk vooral eens naar de wandelarrangementen die ze aanbiedt.

Super wandel tip: Boek een 3- of 4-daags wandelarrangementen in de Achterhoek. Je wandelt van hotel naar hotel en geniet onderweg van de rust en ruimte om je heen. Wandel langs water, door het kenmerkende coulisselandschap, door bossen en charmante stadjes Na een actieve dag wandelen kom je aan in het hotel waar je geniet van luxe hotelfaciliteiten en een heerlijk 3-gangen diner.

 Heerlijk cultuur snuiven

Van spannende geschiedenis tot modern realisme, de Achterhoek heeft wel 30 musea. Als je door een dorpje of stad wandelt kom je er al snel eentje tegen. Van museum Boer Kip (lijkt me echt geweldig om de stadboerderij van deze kluizenaar en kunstschilder te bezoeken) tot museum Villa Mondriaan (kom je tegen op het Wenterslenterpad).  Wat let je om naar binnen te gaan? Voor een overzicht van alle musea en tentoonstellingen kijk je op musea-achterhoek.nl.

En natuurlijk het wildmenu

Hou je net als ik ontzettend van wild? Alleen daarvoor zou je eigenlijk al naar de Achterhoek moeten gaan. Ze hebben daar een echte traditie van wild eten.  Wanneer de herfst zijn intrede doet wordt de wildliefhebber echt verwend met uitgebreide diners, proeverijen en meerdaagse wildarrangementen. Je leest het allemaal hier.