Het eerste Soester Wandelweekend was zo’n succes dat ik zomaar een nieuwe traditie in de lucht voel hangen. Anja en ik hadden een heerlijk wandelweekendje weg, zoals een wandelweekend eruit hoort te zien: geen tijdsdruk, makkelijk parkeren, een goed georganiseerde tocht, fijn kamperen op een camping in de buurt, maar bovenal twee geweldige wandelroutes door een afwisselend landschap. Alles was top geregeld, alleen dineren bij het Hotel Restaurant Fletcher, dat doen we niet meer.

Soester Wandelweekend

Het was de allereerste editie van het Soester Wandelweekend. Le Champion, die garant staat voor meerdere mooie wandelevenementen, organiseert het samen met de Rotaryclub Soest-Baarn. De routes zagen er op voorhand interessant uit. De eerste dag heet de Soester Duinenroute, de tweede dag de Baarnse Bossenroute. Anja en ik wilden graag beiden doen en kozen voor de 20 km. Een overnachting op camping Duynparc Soest in de Tipi moest er een even-helemaal-tussenuit-weekendje-weg van maken. Nou, dat is meer dan gelukt.

Het Soester Wandelweekend - Soester Duinenroute
Zaterdag – Soester Duinenroute
Het Soester Wandelweekend - Baarnse Bossenroute
Zondag – Baarnse Bossenroute

Zaterdag

Omdat de start van de 20 km tussen 8.30 en 10.30 uur ligt, hadden we alle tijd om rustig die kant op te rijden. Vooraf hadden we een parkeerkaart gekocht die samen met de stempelkaart opgestuurd was. Het parkeren was prima geregeld. Na een kopje koffie in de tent gingen we op weg. Echt super. Wat een mooie route. Overweldigende zandvlaktes en bloeiende heide, ik kon er geen genoeg van krijgen. We lopen langs vliegbasis Soesterberg. Helaas gaat de 20 km route niet over de vliegbasis, de 30 wel. Ik hoor later van andere lopers dat juist het wandelen over de vliegbasis het indrukwekkends was. Die dan misschien volgend jaar maar doen. Ik was voor nu heel tevreden met deze route.

Het Soester Wandelweekend - wandelvrouw fotografeert
Het Soester Wandelweekend
Het Soester Wandelweekend
Het Soester Wandelweekend - bloeiende heide
Het Soester Wandelweekend - wandelvrouw
Het Soester Wandelweekend - stempelkaart
Het Soester Wandelweekend
Het Soester Wandelweekend - le Champion
Molen Soest

Finish

Het is maar een paar minuten rijden naar camping Duynparc Soest. We zetten de Tipi neer op het tentenveldje en proosten op een mooie eerste wandeldag. Omdat we niet meer kunnen autorijden na ons wijntje, nemen we plaats bij het eerste de beste restaurant dat we tegenkomen vanaf de camping. Dat blijkt restaurant Fletcher te zijn. Ziet er leuk uit, bediening is wat opgeklopt maar prima, kaart is goed, eten smaakt oké, maar de porties zijn echt miniem. De hele dag gewandeld, flink honger en dan blijkt mijn voorgerecht die ‘vispallet’ heet een stukje brood te zijn waarop 3 stukjes vis gedrapeerd liggen. Mijn hoofdgerecht ‘een Tajine van lamsvlees’ is een rond kommetje met een doorsnede van 10cm, waar ik (niet overdreven) 2 stukjes vlees in heb kunnen ontdekken. Samen met 2 glazen witte wijn kon ik 45 euro voor mijzelf afrekenen. Een echte teleurstelling.

Het Soester Wandelweekend - finish
Finish
Het Soester Wandelweekend op de camping
De tipi staat!

Zondag

We ruimen de Tipi op en rijden naar het parkeerterrein bij de start van Soester Wandelweekend. Eerst koffie. Een broodje kunnen we er jammer genoeg niet krijgen. Ons ontbijt zullen ergens op de route moeten opscharrelen. Het eerste stuk van de wandeling gaat door Soest. Sfeervolle straten en mooie huizen. En dan gaan we het bos in. Door het Baarnse Bos en Lage Vuursche. Aan het einde van een lange laan zien we paleis Soesdijk liggen. Helaas komen we er niet langs, we lopen door het landgoed er omheen. De stempelstops zijn goed verzorgd en de route is uitstekend aangegeven. Leuk is dat vandaag ook honden aangelijnd mogen meelopen. Dat zie je niet vaak bij georganiseerde tochten. Om een uur of twee komen we helemaal voldaan aan bij het gildeterrein en nemen onze laatste stempel in ontvangst. Als aandenken krijgen we een prachtig speldje van de molen De Windhond.

Het Soester Wandelweekend
Soest kerk
Soest - de gezonde apotheek
Het Soester Wandelweekend
Het Soester Wandelweekend
Het Soester Wandelweekend - wandelvrouw
Het Soester Wandelweekend - wandelvrouw
Het Soester Wandelweekend - stempelpost
Het Soester Wandelweekend
Het Soester Wandelweekend - wandelvrouw
Het Soester Wandelweekend - finish

Leuk om te weten:

  • Dit was de eerste keer dat het Soester wandelweekend gehouden werd. Het wordt een jaarlijks terugkerend evenement.

  • Er deden dit jaar 3.435 wandelaars mee, verdeeld over de twee dagen.

  • Drie goede doelen profiteerden van dit evenement: Stichting Semmy ontving €8.000,-. Een prachtig bedrag gedoneerd door de wandelaars bij hun inschrijving. Voor de renovatie van Openluchttheater Cabrio werd €2.500,- opgehaald aan o.a. parkeergelden en ook werd er een bedrag van €2.500,- opgehaald voor lokale goede doelen in Soest en Baarn.

  • Je kunt kiezen uit routes van 10, 20 en 30 km. Je mag beide dagen wandelen maar je kunt ook kiezen voor de zaterdag of de zondag.

  • Zondag mogen honden aangelijnd meelopen met hun baasje.

  • Verschillende restaurants doen dit weekend mee met een Soester Wandelmenu. Voor maar 25 euro kun je genieten van een heerlijk diner. Hadden we dat maar eerder geweten…….

  • Kun je niet wachten tot het volgende Soester wandelweekend en wil je al eerder de Utrechtse Heuvelrug wandelend ontdekken, hier vind je de mooiste korte routes op de Utrechtse Heuvelrug.
Het Soester Wandelweekend - speldje