Wandelingen met een thema; ik vind het leuk! Of ik het nieuwe Christoffelpad wilde testen? “Wandel onder de bescherming van Christoffel door een eeuwenoud landschap. Een tweedaagse tocht van 40 km met mystieke plekken, religieuze symbolen, oer-Hollandse dijken, middeleeuwse en moderne polders, rietvelden, landgoederen, bossen, moeras en rivieren. Veertig afwisselende kilometers door IJsseldelta, Weerribben-Wieden en het Hoge Land van Vollenhove. Met de sfeervolle plaatsen Genemuiden, Hasselt, Zwartsluis en Vollenhoven als tussenstop.” Of ik dat wil? Ja natuurlijk.

Vooraf kreeg ik de bijbehorende kaart van het Christoffelpad over de post toegestuurd. Daar word ik dan meteen heel blij van. Het is namelijk niet alleen een routekaart maar ook een sfeertekening van wat de route inhoudt. Ik lees daarin ook dat het Christoffelpad zijn eigen stempelkaart heeft. Leuk! Dat geeft er een mooi pelgrimstintje aan.

Christoffelpad - routekaart
Christoffelpad - routekaart

Op weg naar nieuwe inzichten of terug naar oude waarden, maar altijd met een rugzak vol herinneringen en indrukken.

Maandag 13 augustus is het zover. Ik rijd naar Genemuiden, naar B&B de Pieper Horizon, waar ik de tussenliggende nacht zal doorbrengen. Gastvrouw Angelien ontvangt me met een kopje koffie en iets lekkers in het sfeervolle appartement ‘Assched’. Als ik complimenten uitdeel over de heerlijke kamer blijkt dat ‘mijn’ appartement aan de andere kant van het gebouw ligt maar nog niet vrij is. Ik ben benieuwd.
Angelien brengt me naar het Toeristen Informatie Punt in Hasselt. In het mooie oude stadhuis maak ik kennis met de grote initiator van het Christoffelpad, Wim Zwitser van TIP Hasselt, Thea Paassen van MarketingOost, journalist Erik Driessen en burgemeester Bilder van Zwartewaterland. Het is namelijk een speciale gebeurtenis. Burgemeerster Bilder en ik zijn de eerste échte wandelaars die het Christoffelpad zullen belopen. Op 8 september wordt het pad officieel geopend.

Het Christoffelpad

Het Christoffelpad dankt zijn naam aan de heilige Christoffel, schutspatroon van alle reizigers. Wij starten de route in Hasselt omdat een muurschildering van Christoffel in de Grote Kerk te vinden is. Dan wil ik die ook zien! De koster wordt gebeld en met z’n allen lopen we naar de grote kerk. Daar, in de verder volkomen wit geschilderde kerk, is alleen de muurschildering van Christoffel bewaard gebleven. Na een rondje foto’s kunnen we op pad.

Christoffelpad - Oude Stadhuis Hasselt
In het oude Stadhuis van Hasselt zetelt nu het TIP
Muurschildeering Christoffel - Grote kerk Hasselt
Muurschildering van Christoffel in de Grote Kerk
Christoffelpad -

Op pad met de burgemeester

Burgemeester Bilder is een fervent wandelaar. Hij heeft er een gewoonte van gemaakt om alle bezoeken in zijn gemeente wandelend af te leggen. In zijn vrije tijd loopt hij het Pieterpad. Maar meer nog dan een wandelaar is de burgemeester een lopende Wikipedia van zijn gemeente. Hij wijst naar panden en plekken en vertelt er verhalen over, verhaalt over de ontwikkeling van de stad Hasselt, de waterverbindingen, de Joodse begraafplaats, de stille tuin bij de Katholieke kerk die nu voor publiek open is en het samengaan van de steden Genemuiden, Zwartsluis en Hasselt tot de gemeente Zwartewaterland. Als we Hasselt zijn uitgelopen wandelen we door het gebied Olde Maten en Veerslootlanden. De oude verkavelde weidegronden zijn daar teruggebracht naar de oorspronkelijke laagveen natuurgebieden. Ook weer leuk om te weten, burgemeester.

Christoffelpad - Tuin van katholieke kerk Hasselt
Tuin van de katholieke kerk in Hasselt, een mooi stil plekje.
Christoffelpad - De Joodse begraafplaats in Hasselt
De Joodse begraafplaats in Hasselt
Christoffelpad - De kalkovens in Hasselt
Kalkovens
Christoffelpad - Bij Hasselt
We lopen Hasselt uit.
Christoffelpad - Bij Hasselt, Burgemeester Bilder
Langs het Christoffelpad
Vanwege brandgevaar sloegen de boeren vroeger de hooi en het stro op buiten de stad. Nu is het een opslagplaats voor oude spullen, maar er zijn plannen om het in oude luister te herstellen.
Christoffelpad -

Zwartewatersklooster

Het mooiste verhaal vind ik dat van Zwartewatersklooster. Na de slag bij Ane werden de gesneuvelde ridders op deze plek begraven. Ter nagedachtenis werd er een nonnenklooster gesticht. Vandaar de naam Zwartewatersklooster. Het klooster is aan het eind van de 16de eeuw afgebroken. Nu is er niets meer van te zien. Op dit moment wordt er geld geworven om te zoeken naar de resten. De burgemeester weet te vertellen dat een medewerker op het stadhuis, die hier vroeger woonde, heeft gezien dat bij de bouw van een boerderij grote fundamenten bloot kwamen te liggen. Er moet dus van alles onder de grond te vinden zijn.
We maken een rondje over de begraafplaats. Op de grafzerken vind je namen terug als: Van het Klooster en Van de Velde (het naastgelegen gebied). Deze families wonen hier dus al eeuwen.

Christoffelpad - Zwartewatersklooster

Zwartsluis

In Zwartsluis neemt de burgemeester afscheid. Ik wandel alleen verder. Bij het eerste de beste leuke wandelbankje grijp ik mijn kans om even te gaan zitten en te genieten van de heerlijke lunch van streekproducten die Angelien mij heeft meegegeven.

Christoffelpad - Zwartsluis
Christoffelpad - lunchpakket uit de IJsseldelta

Dan weer verder; een mooi stuk langs de rand van de Weerribben – Wieden wacht op mij.

Christoffelpad - Zwarsluis uit
Christoffelpad -
De luchten worden steeds dreigender.
Christoffelpad -
Uiteindelijk gaat het dan toch regenen. Gelukkig is het van korte duur.
Christoffelpad - Weerribben Wieden

Het tolt in mijn hoofd. Het was een drukke ochtend met veel indrukken en informatie. Ik probeer de essentie van het Christoffelpad terug te pakken. Weg van de hectiek van alledag, genieten van de bijzondere landschappen en natuur. Ik denk na over het thema van deze wandeling. Over religie en zingeving en waarom dat zo bij het wandelen past. Ik denk na over de vraag wat pelgrimeren nu precies is, en over wat de enorme rust en stilte van dit landschap met me doet.

Ik kom onderweg super vriendelijke mensen tegen. Het valt me op dat jong en oud me uitgebreid groet. Ik word spontaan geholpen als ik op een kruising met de kaart in mijn handen sta en ik heb een gezellige ontmoeting met bewoners van Heetveld die hun bloemencorso aan het voorbereiden zijn. ‘Gemeenschapszin, zingeving’, het zijn woorden die door mijn hoofd spelen.

Christoffelpad -
Christoffelpad - Bloemen voor de bloemncorso's - Dahlia's
Velden vol dahlia’s voor de bloemencorso’s.
Christoffelpad - Bloemen voor de bloemncorso's - Dahlia's
Christoffelpad - Bloemen voor de bloemncorso's - Dahlia's
Blik op Heetveld
Het thema voor het corso van Heetveld is dit jaar: Blik op Heetveld
Christoffelpad -
Christoffelpad -

Vollenhove

Na ongeveer 20 km wandelen bereik ik Vollenhoven. Dit is een mooie plek om me op te laten halen. Ik bel Angelien van B&B de Pieper Horizon, die een haal- en brengservice heeft, behorende bij het Christoffelpad arrangement. Als ik mijn telefoon open zie ik dat er leuke artikeltjes zijn geplaatst in de Stentor en Breman.net

Wandelvrouw in de media - Stentor - Christoffelpad
Wandelvrouw in de media - Stentor - Christoffelpad
Wandelvrouw in de media - breman.net - Christoffelpad

B&B de Pieper Horizon

Angelien pikt me op en we rijden naar B&B de Pieper Horizon. Appartement ‘Waterstein’ is zó mooi! Grote raampartijen die uitkijken over het weidse polderlandschap met de steeds veranderende luchten en binnen is het sfeervol en luxe. Het bad, de sauna en de stortdouches wenken, maar daar is nu geen tijd voor. Eerst mag ik aanschuiven aan tafel bij Cor en Angelien. Zoon Matthijs is op vakantie, maar de vader van Angelien is wel bij. Wat is het toch bijzonder, dit soort persoonlijke invitaties. Na een super gezellige maaltijd gaan we naar de schuur. Ik wil de knuffelvarkens graag zien. Nou die zijn er; wat een knoeperts. Maar er is nog veel meer: kippen, konijnen, een mannetjes schaap, poezen en op zolder zien we een aantal uilen. Zo bijzonder.

Appartementen De Pieper Horizon

Verder met het Christoffelpad

Na een heerlijke nacht, waarin het overigens onwaarschijnlijk hard geregend heeft, ga ik weer verder met het Christoffelpad. Angelien brengt me naar de plek waar ik gisteren gestopt ben. Ik loop Vollenhoven in. Wat een ontzettend sfeervol stadje. Het park is prachtig en ik zie overal leuke straatjes en mooie panden.

Christoffelpad - Vollenhove
Christoffelpad - Vollenhove
Christoffelpad - Vollenhove
Christoffelpad - Kerk Vollenhove
Christoffelpad - Vollenhove
Christoffelpad - Muurschildering Vollenhove
Christoffelpad - Vollenhove
Christoffelpad - Vollenhove
Christoffelpad - Vollenhove

Ik loop langs het haventje en ben dan helemaal alleen op een pad langs de uiterwaarden van het Vollenhoverkanaal. Wat een rust en wat is het heerlijk wandelen langs het water.

Christoffelpad -

De komende 10 kilometer voert de route mij langs het Kadoelermeer, het Zwarte Meer met het Vogeleiland, het Zwolsche Diep tot in Genemuiden. Steeds langs het water, met steeds andere uitzichten.

Christoffelpad -
Christoffelpad -
Christoffelpad - Vogeleiland
Christoffelpad

Genemuiden

Bij Genemuiden mag ik met het pondje over.

Christoffelpad - Genemuiden pontje

Na een korte wandeling door Genemuiden gaat het weer verder langs het water tot de dijk waarover ik loop afbuigt en er flinke uiterwaarden liggen tussen mij en het Zwarte Water. Ik speur omhoog of ik de zeearend kan zien, maar verder dan een paar (prachtige) valken kom ik niet.

Christoffelpad -
Christoffelpad -
Christoffelpad -

Het is heerlijk om me over te geven aan mijn gedachten en in een gestaag ritme het landschap te doorkruisen. Aan de horizon zie ik een majestueus zeilschip varen.

Christoffelpad -

In de verte zie ik al weer de toren van de Grote Kerk van Hasselt. Gisteren ben ik daar begonnen en nu, slechts 30 uur later, ben ik zoveel rijker en weer helemaal opgeladen en voldaan terug op mijn beginpunt.

Christoffelpad - Blik op Hasselt
Christoffelpad - Blik op de grote Kerk van Hasselt

Handig om te weten

  • Het Christoffelpad is een rondwandeling van 40 km. Logische beginplaatsen zijn Hasselt, Zwartsluis, Vollenhove en Genemuiden. Grofweg liggen tussen deze plaatsen trajecten van ongeveer 10 km. Je kunt de route dus gemakkelijk opknippen in kleinere dagtochten.

  • Wil je wandelen onder de bescherming van Sint Christoffel? Begin de tocht dan in Hasselt. Daar hangt de beeltenis van beschermheer Christoffel in de Grote Kerk.

  • De routekaart van het Christoffelpad is te koop voor €4,50 in de Touristen Informatie Punten in de IJsseldelta. Daar kun je ook de stempelkaart krijgen.

  • Verzamel alle stempels van het Christoffelpad. Heb je ze compleet? Dan zie je een bijzonder gedicht verschijnen.

  • De route is heel goed aangegeven met oranje/ groene pijlen op bordjes met de vermelding Christoffelpad. De meeste bordjes zijn bevestigd aan de routepalen van het wandelnetwerk. Daardoor is het wel goed opletten, want soms zitten de bordjes aan de achterkant van een verkeersbord of een ander plekje waar je het niet verwacht.

  • Buslijn 71 stopt op veel plekken langs de route.

  • De officiële opening van de route is tijdens de Open Monumentendag op 8 september 2018. Wil je voor die tijd al op pad, dan kun je terecht bij de TIP Hasselt.

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met VisitOost.