Leren wandelschoenen moet je regelmatig onderhouden om ze waterdicht en/of waterafstotend te houden. Dan blijven ze optimaal presteren; beschermen ze je voeten en enkels, en blijven je voeten droog. Mijn favoriete en daardoor meest gebruikte wandelschoenen waren er heel erg aan toe. (Ik weet het, ik moet me schamen) Ik ben best lui als het op schoenonderhoud aankomt. Die wandelschoenen konden dus wel een opknapbeurt gebruiken. Hoe ik dat aanpakte laat ik je hieronder zien. Ook mijn nieuwe wandelschoenen kregen een beurt. Daarvoor gebruikte ik een ander product waarmee de schoenen meteen de best denkbare start kregen.

Zo begon het:

Ik liep met mijn leren wandelschoenen door nat gras en zag dat het leer de vochtigheid opzoog in plaats van dat het vocht ervan af parelt. Dat is niet goed. Als het leer door en door nat wordt, wat gemakkelijk kan als het onbehandeld is, dan komt het water er uiteindelijk doorheen en worden je voeten nat, ook als je een Gore-tex membraan in je schoenen hebt. Die kan dan namelijk zijn werk niet meer goed doen, waardoor je voeten klammig en vochtig worden van je eigen zweet. Natte voeten zijn oncomfortabel en geven blaren. Een ander nadeel van nat leer is dat het voor een deel zijn beschermende functie verliest. Nat leer is zo soepel dat het je voeten niet meer goed beschermt. Dat is natuurlijk vooral lastig als je op een oneffen of stenige bodem loopt. Droogt nat leer weer op, dan wordt het stug en hard. Dat wandelt niet alleen niet fijn, je schoenen scheuren ook eerder.

Kortom: Ik moest snel iets aan mijn onbehandelde schoenen doen. Ik kon het niet langer uitstellen. Het had al veel te lang geduurd.

Hoe maak ik mijn wandelschoenen waterdicht
Het vocht trekt in het leer. Deze schoenen zijn niet meer waterafstotend.

Met Nikwax krijg in mijn wandelschoenen weer waterdicht

Ik ben een fan van de producten van Nikwax. Ze hebben een wijde ranch aan producten die je outdoor spullen verantwoord schoonmaken en impregneren. Ook voor het opnieuw waterproof maken van mijn leren wandelschoenen hebben ze een goed product, namelijk Nikwax Waterproofing Wax for Leather™. De wax maakt mijn schoenen niet alleen waterafstotend, maar het verzorgt ook het leer terwijl het toch stevig blijft en kan blijven ademen.

Andere producten die schoenen waterafstotend maken leggen een filter op de schoen. Dat is niet handig omdat dan het ademende karakter van het leer verloren gaat en je alsnog klammige voeten krijgt omdat je zweet niet weg kan. Ook zie je bij andere producten het gebruik van oplosmiddelen, die slecht zijn voor het milieu. Dan heb ik het nog niet eens over de spuitbussen met drijfgas, waar ze in een schoenenwinkel graag een laagje mee over je schoenen willen spuiten.

Nikwax gebruikt die stoffen niet. Dat is óók een reden waarom ik van Nikwax producten hou. Al vanaf de oprichting van het bedrijf zijn ze bezig met duurzaamheid en bescherming van het milieu. Dat is niet iets wat ze alleen maar roepen, maar ook echt laten zien. Ze delen hun milieuprestatiegegevens online. Je kunt het gewoon zelf checken. Zo hebben ze alle CO2 uitstoot vanaf het begin van hun oprichting, 40 jaar geleden, gecompenseerd. Super hé.

Aan de slag met mijn oude schoenen

Ik ga aan de slag met het opnieuw waterafstotend maken van mijn oude wandelschoenen. Het fijne van de Nikwax Waterproofing Wax for Leather™ is dat het ook op nat leer aangebracht kan worden. Het leer schoonmaken en daarna impregneren kan dus in één moeite door. Als de schoenen heel vies zijn kan je ze schoonmaken met speciale zeep: Nikwax footwear cleaning gel. Mijn schoenen hebben dat niet nodig. Ik maak ze schoon met gewoon water. Ik borstel ze af en pak er dan de wax bij. Eerst even flink schudden en dan breng ik met het sponsje de wax aan op de schoen. Sommige plekjes gaan beter met mijn vingers. Dat kan ook gemakkelijk, er zitten geen schadelijke stoffen in de wax.

Ik smeer vooral bij de naden de wax er goed op. Als ik klaar ben pak ik een oude doek en veeg ik de overtollige wax weg. Daar moet ik wel even mijn best voor doen. Vooral bij de naden wil ik de witte randjes weg hebben.

Dan komt de ultieme test. Ik laat water over de schoen heen lopen en….. ik zie waterdruppeltjes van de schoen aflopen. Wat een verschil met de eerste foto. Test geslaagd! Deze schoenen zijn weer waterdicht.

Hoe maak ik mijn wandelschoenen waterdicht
Ik begin met het schoonmaken van mijn schoenen. Gewoon met water.
Hoe maak ik mijn wandelschoenen waterdicht
De wax breng ik aan op het natte leer.
Hoe maak ik mijn wandelschoenen waterdicht
Met mijn vingers wrijf ik de wax goed in de naden.
Hoe maak ik mijn wandelschoenen waterdicht
De overtolllige wax met een doek wegvegen.
Kijk eens: weer helemaal waterproof.

Aan de slag met mijn nieuwe schoenen

Zo, mijn oude schoenen kunnen er weer een tijdje tegen. Ik heb nu ook gemerkt dat het helemaal niet zo heel veel werk is. Toen ik zocht naar het juiste product om mijn oude leren schoenen weer waterproof te krijgen, vond ik ook Nikwax Conditioner for leather. Deze conditioner op waterbasis maakt het leer soepeler en hernieuwd het ademend vermogen en het waterproof zijn van leren schoenen. Dit product wordt speciaal aanbevolen voor nieuwe schoenen. Het helpt je om de schoenen in te lopen.

Laat ik nu net een prachtig paar nieuwe wandelschoenen hebben. Het is zo weinig werk om ze goed te behandelen. De schoenen zijn nog niet gedragen, dus ik hoef ook niets schoon te maken. De conditioner moet wel op nat leer aangebracht worden, dus ik maak de schoen nat onder de kraan. Daar schrik ik eigenlijk wel van. De schoen neemt meteen het water op. Helemaal geen waterdruppels die van het leer afparelen. Dit is dus echt nodig.

Waterdicht maken

De bus goed schudden, spons indrukken en de schoen ruim insmeren. Doordat het leer nat is trekt de conditioner in het leer. Deze conditioner is veel dunner dan de wax die ik gebruikte op de oude schoenen. Het werkt heel gemakkelijk. Vooral langs de naden besteed ik er extra aandacht aan.

Met een vochtige doek verwijder ik de conditioner die niet opgenomen is. Dat gaat heel gemakkelijk. Laten drogen en klaar is Kees. Deze schoenen kunnen aan hun wandelleven beginnen.

En het testje? Jazeker, ook hier trekt het water niet meer in het leer. Waar ik helemaal blij mee ben is dat de schoenen eruit zien alsof er niets mee gebeurd is. Nog steeds even mooi en nieuw.

nieuwe schoenen waterdicht maken
Spiksplinternieuwe schoenen.
schoen natmaken voor impregneermiddel
Als ik de schoenen nat maak, zie ik dat het vocht gewoon in het leer trekt.
schoen impregneren met NIkwax
De conditioner laat zich gemakkelijk aanbrengen.
impregneermiddel op wandelschoenen
Twee minuten laten intrekken.
Hanwag wandelschoenen impregneren
Uitwrijven met een vochtige doek.
Hanwag wandelschoenen imprgneren met Nikwax
Alsof er niets gebeurd is.
waterdicht water parelt af
Behalve dan dat ze nu waterafstotend zijn en klaar zijn om ingelopen te worden.

Schoenen van stof en leer

Heb jij nou schoenen die gedeeltelijk van leer zijn en gedeeltelijk van stof en je wilt ze beschermen en waterproof maken zonder dat het ademend vermogen wordt aangetast, gebruik dan: Nikwax Fabric & Leather Proof

Even alle Nikwax producten voor het waterproof maken van schoenen op een rijtje:

Gebruik Nikwax footwear cleaning gel gebruik je om het vuil van alle soorten schoenen te verwijderen zonder de schoen te beschadigen of de ademende werking aan te tasten. Het bereidt je schoen voor op een impregneerbeurt.

Gebruik Nikwax Waterproofing Wax for Leather als je onmiddellijk en langdurig je gladde leren schoenen (weer) waterafstotend wilt maken. Het behoudt de ademende eigenschappen en vult de looistoffen van leer aan en verzacht het leer niet te veel. Lekkageplekken kunnen hiermee uitstekend gedicht worden.

Gebruik Nikwax Conditioner for Leather™ bij het inlopen en impregneren van nieuw leren schoeisel. Het voedt en maakt oud en uitgedroogd leer weer soepel. Aanbevolen voor Gore-Tex®, SympaTex®.

Gebruik Nikwax Fabric & Leather Proof als je schoenen een combinatie zijn van stof en leer. Dit product biedt een gemakkelijk aan te brengen sterke en langdurige waterafstotendheid.

Verantwoording: Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Nikwax. Ik vond het fijn om samen te mogen werken met Nikwax, omdat ik echt fan ben van hun producten. Zoals je van mij gewend bent, is dit een eerlijk en oprecht artikel. De blog bevat affiliatelinks. Dat betekent dat als je via zo’n linkje overgaat tot de aanschaf van een product, ik daar een bescheiden percentage van krijg. Het kost jou niets extra’s. Doen dus! Alvast bedankt.