“Je gaat slapen in een kasteel en een nieuw wandelnetwerk langs de Waal uitproberen.” Ik kon een grote glimlach niet onderdrukken. Dit was mijn opdracht tijdens de 6-daagse wandel- en fietsestafette van de Outdoorbloggers door de regio Veluwe-Arnhem-Nijmegen. Ik had voor mijn gevoel de hoofdprijs getrokken. Later bleek natuurlijk dat de anderen ook toffe dingen gingen doen. De hele estafette zag er gewoon superleuk uit.

 

Tijdens een OutdoorBloggers estafette gaan 6 bloggers, met elk hun eigen outdoor specialiteiten op pad in een bepaalde regio om te laten zien wat je er allemaal kunt beleven. Bij deze estafette wandelt Carolien van Dream de World door Nationale Park De Hoge Veluwe, bezoekt ze het Kröller-Müller Museum en Park Berkenrhode. Zij maakt prachtige foto’s. Mirre van De Nederlandse Toerist fietst door Militair Erfgoed in Ede. Zij draagt het estafettestokje over aan Wanda van WandaWandelt, die klompenpad Molenbeeksepad wandelt en slaapt in een kerk. Na mij komt Aniek van Avontuur op Reis. Zij fietst de Hanzeroute Nijmegen-Doesburg en als laatste is Antonettte van We12Travel aan de beurt. Zij fietst de IJsseldalroute.  Linken naar de blogs die zij maakten van hun deel van de estafette vind je onderaan dit artikel.

Kasteel Doornenburg

Dan is het zo ver. Ik rijd richting Doornenburg over dijkjes in een voor mij onbekend stukje Nederland. Ineens zie ik het kasteel liggen. Wow. Dat is een écht kasteel. Ik had me al wat ingelezen en was erachter gekomen dat kasteel Doornenburg waarschijnlijk al sinds de tiende eeuw bestaat. Het heeft een rijke geschiedenis achter de rug zonder serieuze gevechten of belegeringen. Het kasteel is vanaf 1937 gerestaureerd door een stichting. In 1941 waren ze klaar. Na de Tweede Wereldoorlog konden ze opnieuw beginnen. Het kasteel was zwaar gebombardeerd door de Engelse luchtmacht, omdat het een Duits hoofdkwartier was geworden.

Kasteel Doornenburg
Bij kasteel Doornenburg is ook een informatiepunt van de Liberation Route.

Tot op de dag van vandaag zijn er vele vrijwilligers bezig om te zorgen voor het onderhoud van het kasteel. Je kunt ook een afspraak met ze maken voor een rondleiding.

Ik maak kennis met Toon. Hij en zijn vrouw Ans bestieren sinds september 2019 de herberg in kasteel. Op een fijn plekje op het terras zit ik met Toon en vertelt hij over alle vrijwilligers en over Resi en Matthias, het andere koppel dat sinds begin dit jaar de B&B bestiert. Met trots laat hij de kamers zien. Ik ben onder de indruk, mooie stijlvolle kamers. Vooral de bruidssuite is een plaatje.

Tip: Op korte afstand van het kasteel bevind zich sterrenrestaurant Rijnzicht. Wat is er mooier dan daar te eten met een wijnarrangement en te slapen in een heus kasteel.

Kasteel Doornenburg
Kasteel Doornenburg met herberg en B&B.

B&B Kasteel Doornenburg

Bar Bistro Proef

In ben ingecheckt en stap weer in de auto om Wanda te ontmoeten in Bar Bistro Proef in Gendt. Zij draagt aan mij het estafettestokje over. Altijd gezellig om met Wanda te zitten en als het dan ook nog tijdens zo’n lekker dinertje is.

Het stokje heeft 3 kleuren die staan voor de kleuren van de Veluwe (groen), Arnhem (oranje), Rijk van Nijmegen (blauw).

Bar Bistro Proef

 

Wandelnetwerk Lingewaard

Na een goede nachtrust (wat is het heerlijk stil hier) en een uitgebreid ontbijt in de koffiekamer van de Herberg ga ik naar buiten. Daar staan de borden die het nieuwe wandelnetwerk aangeven. Ik heb eerder de bijbehorende wandelkaart gekregen en weet al precies wat ik ga doen. Ik ga eerst het rondje Kasteel Doornenburg doen, dan de paarse route van 5 km die Doornenburg-Honderdmorgen heet, die ik halverwege ga verlaten om te struinen langs de Klompenwaard met een bezoekje aan Fort Pannerden en dan weer terug naar het kasteel.

Het wandelnetwerk is half september 2021 aangelegd. Spiksplinternieuw dus. Ik zie dat de routepaaltjes nummers hebben, maar dat ze niet verwijzen naar volgende nummers. Het werkt hier anders. Je kiest gewoon een route, die heeft een kleur en die gekleurde pijlen volg je. Wil je overstappen op een andere route dan onthou je bij welk routepaaltje je moet overstappen op een andere kleur. Lekker makkelijk en het is allemaal ook nog eens uitstekend bewegwijzerd.

Het infobord bij kasteel Doornenburg laat je het hele wandelnetwerk Lingewaard zien.

Kasteel Doornenburg

Het rondje rond kasteel Doornenburg is niet zo lang. Mooi is om te zien dat het kasteel aan het riviertje de Linge ligt. De oude eik is ook een plekje om even bij stil te staan, maar het meest intrigeert het huisje met al die borden me. Het blijkt een voorbeeld van een oude kasteeltuin te zijn. De borden geven uitleg over hoe er vroeger omgegaan werd met tuinen, kruiden en heksen. Super interessant.

Kasteel Doornenburg
Vroeg in de ochtend wandel ik het rondje rond het kasteel.
Kasteel Doornenburg
Mooi om het van alle kanten te bekijken.
kasteeltuin kasteel Doornenburg
Het huisje hoort bij de kasteeltuin van kasteel Doornenburg.
kasteeltuin kasteel Doornenburg
Dit boek geeft uitleg over hoe dat werkte met de kasteeltuinen. (En met de kruidenvrouwtjes die later als heksen uitgeroeid werden)

kasteeltuin kasteel Doornenburg

Doornenburg- Honderdmorgen

De route Doornenburg-Honderdmorgen begint ook bij het kasteel. Het is een paarse route die door het plaatsje Doornenburg gaat en uitkomt bij een dijk, waar ik overheen loop om in het struingebied van de Klompenwaard te komen.

Doornenburg- Honderdmorgen
Wandelen onder de Waaldijk.

klompenwaard

Struinen langs de Klompenwaard

Ik was niet voorbereid op wat ik te zien zou krijgen. Eerst dacht ik aan wat gewone uiterwaarden, tot ik de bijna droge rivierarm zag waar koeien en wilde paarden graasden. Een prachtig gezicht. Dwars door het veld vind ik mijn weg via kleine sporen van paadjes. Daar is ineens de Waal. Grote schepen komen voorbij. Ik zie vlaggen. Als ik die kant op loop heb ik Fort Pannerden gevonden. Wat enorm groot! Jammer dat het gesloten is.

Klompenwaard
Achter dit hek ligt de Klompenwaard, waar je vrij kunt struinen.

De Klompenwaard

De Klompenwaard

De Klompenwaard en runderen

De Klompenwaard en paarden

De Waal
De Waal.

Fort Pannerden
Daar ligt Fort Pannerden.

Fort Pannerden

Via de paarse route loop ik terug naar kasteel Doornenburg

Een dijk van een wijf

Ik pak mijn auto en rijd richting Gendt. Daar wil ik struinen door de Gendtsche Waard en ik ben vooral benieuwd naar het Oerwijf. Zij stelt niet teleur. Van verre zie ik haar al zitten bovenop een berg. Het begint net te regenen, maar toch klim ik naar boven om haar van dichtbij te ontmoeten. Ze wordt ook wel ‘dijk van een wijf’ genoemd. Uitkijkend over de Waal heeft ze een mooi plekje gevonden. Ik kan me voorstellen dat de schippers van de schepen die voorbij varen even naar haar zwaaien.

Dijk van een wijf
Daar zit ze, op haar dijk.

Dijk van een wijf

oerwijf

Struinen door de Gendtsche Waard

Ik vermaak me nog wandelend door de Gendtsche Waard. Alles is vochtig geworden door de regen die al weer gestopt is. Ik zie mijn eerste paddenstoel van deze herfst. Niet een hele bijzondere, maar naturlijk moet hij op de foto. Ik maak een ruime bocht om de Koniks paarden heen die hier grazen. Later zie ik ook nog Galloway-runderen. Wat heerlijk dat je hier zo rond kunt struinen.

Gendtsche waard

Gendtsche waard

Doesburg

Het is tijd om het stokje over te geven aan Aniek. Ik ontmoet haar in Stadsbierhuys De Waag in Doesburg. Dat blijkt een geweldig mooi pand uit 1478 te zijn. Aniek wordt vergezeld door Hendrik, de B&B-houder van haar slaapplaats van die nacht: vakantiehuis de oude wasserij. Die kent de eigenaar van het Bierhuys weer, dus zo zitten we gezellig met zijn vieren aan een biertje. Dit is de gezelligheid die Doesburg kenmerkt, vertellen ze. Iedereen kent elkaar hier.

Aniek en ik krijgen een mooie rondleiding door het oude Waaggebouw en dan is het tijd om het estafettestokje over te geven. We genieten nog van een heerlijke maaltijd in het Stadsbierhuys en dan moet ik echt gaan.

Stadsbierhuys De Waag

Wil je weten hoe de andere OutdoorBloggers de estafette hebben beleefd? Lees dan de volgende blogs:

De outdoorbloggers deden eerder een wandelestafette in zuidwest Drenthe:

Wandelnetwerkkaart Lingewaard.
Wandelnetwerkkaart Lingewaard.

Deze estafette werd mogelijk gemaakt door Visit Veluwe, regio Arnhem en Rijk van Nijmegen. De mooiste fiets- en wandelroutes vind je op de websites.