Ben je in Kroatië dan kun je het bijna niet maken om niet naar de Krka watervallen of naar de Plivice meren te gaan. Dat zijn toch echt wel de toeristische hoogtepunten qua natuur. De Plivice meren zijn goddelijk in al hun schoonheid, maar daar waren we al eens geweest. Hoewel ik er graag nog een keer naar toe zou willen, hoor ik van iedereen dat het Nationaal Park Krka watervallen ook een must-go is. Die gaan we dus uitproberen.

Keuzes maken

Vanaf onze B&B Kuca Bajlo waren zowel de Plivice meren als de Krka watervallen goed te bereizen met onze auto. Wij maakten deze maal de keuze voor de Krka watervallen, ook omdat we die wilden combineren met een wandelroute langs het kanaal van Ante bij de stad Sibenik, later op de dag. Een super mooie keuze, want beide activiteiten stelden niet teleur.

Krka watervallen route

De Krka watervallen zijn een langgerekt schouwspel langs de rivier Krka. Op verschillende plekken langs de rivier zijn lage en hogere watervallen en waterplateaus te zien. Daarom kan je op verschillende plekken starten met je bezoek. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de Lozovac ingang. Deze wordt al aangegeven als je op de A1 rijdt. Vanaf het ento-dorp, dat bij het National Park hoort, kun het pad volgen voor een 2-3 uur durende wandeling. Tijdens die wandeling zie je het lagere en middelste gedeelte van het park. De andere optie is de Skradin ingang. Dan moet je naar het dorpje Skradin rijden. Vanaf hier kun je met een speciale boot naar het park. Het is gelukkig voor ons nog geen winterseizoen, want dan vaart de boot niet, maar kan je wel lopen (3 km) naar de Skradinski Buk waterval.

Skradin

Wij kozen voor de optie om te parkeren in Skradin, omdat we zin hadden in een boottochtje. We waren voor het parkeren al gewaarschuwd; er zijn grote betaalde parkeerterreinen, maar elders in het plaatsje kan je in de herfst voldoende plek vinden om onbetaald te parkeren. Dat was ook zo. Wij parkeerden onze auto aan de haven, 30 meter van de vertrekplaats van de boot. Schuin tegenover de boot staat het grote gebouw waar je kaartjes koopt.

Skradin - brug
Skradin - boot naar Krka watervallen
Skradin - boot naar Krka watervallen

Bootreis

De boot vertrekt ieder uur. De boottocht van Skradin naar de Skradinski Buk duurt 25 minuten. Het is een heerlijk boottochtje. Fijn dat het ook lekker rustig is op de boot.
Als de boot aankomt volgen we een pad dat ons naar het laagste punt van de watervallen brengt, daar waar de wandelroute begint. Op dat punt zijn ook de koffie- en eettentjes, die allemaal een groot buitenterras hebben. Tijd dus voor een kopje koffie met geweldig uitzicht.

De waterval op dit niveau is indrukwekkend. Daaronder is een groot meer ontstaan waar in de zomer in gezwommen mag worden. Het is nu herfst. Er is niemand in het water. Het is helemaal rustig. Ik had verontrustende verhalen gehoord over de enorme drukte en mensenmassa’s die in het hoogseizoen de Krka watervallen bezoeken, maar daar is nu niets van te merken. Het is verschrikkelijk relaxed. Wat wel een beetje jammer is, is dat we een hele droge zomer achter de rug hebben waardoor de watervallen niet zo uitbundig kletteren als anders. Maar dat mag de pet niet drukken. Zelfs nu is het een sprookje.

Krka watervallen
Krka watervallen
Krka watervallen
Krka watervallen
Krka watervallen
Krka watervallen
Krka watervallen - Kroatië - wandelvrouw

Wandelroute

We maken de geëigende wandelroute op deze plek. Eerst gaan we de grote brug over en klimmen dan naar hogere niveaus. Op elke niveau begint weer een nieuwe waterval. De een nog mooier dan de andere. Helemaal bovenaan zien we de verschillende plateaus. Langs de route staan wat stenen gebouwen waar op een speels educatieve manier aandacht wordt gegeven aan hoe het er vroeger uitzag en welke beroepen er langs de watervallen te vinden waren.

Dan komt er een stuk route die over houten vlonders gaat. We wandelen midden in de natuurlijke omgeving van de watervallen, maar houden toch droge voeten.
Na de wandelroute van een paar kilometer km zijn we weer terug bij het beginpunt. We missen net de boot terug naar Skradin. De volgende gaat pas over een uur. Geen probleem. Het is geen straf om hier nog wat langer te zijn.

Krka watervallen - Kroatië
Krka watervallen

Omkijken naar waar we vandaan komen met de boot.

Krka watervallen - Kroatië
Krka watervallen - Kroatië
Krka watervallen - Kroatië

Er zijn niet veel mensen, tenminste als je dat vergelijkt met de zomerdrukte.

Krka watervallen - Kroatië
Krka watervallen - Kroatië - wandelvrouw
Krka watervallen - Kroatië

Educatie langs de route.

Krka watervallen - Kroatië
Krka watervallen - Kroatië
Zonnebril met herfstblad
flavicon wandelvrouw

Goed om te weten:

  • Nationaal Park Krka is het hele jaar open.

  • De toegangsprijzen zijn afhankelijk van het seizoen.

  • Tijdens de drukste dagen van het jaar (eind juli/begin aug.) moet het park noodgedwongen het aantal bezoekers beperken tot 10.000. Het blijkt dat tijdens deze dagen de limiet al rond 10 uur ’s ochtends wordt bereikt. Arriveer je later, hou er dan rekening mee dat je bij de ingang zult moeten wachten tot er bezoekers zijn vertrokken voordat er weer nieuwe bezoekers naar binnen mogen. Deze info komt van de website allesoverkroatie, die verder ook nuttige info heeft over de manieren om er te komen.

  • Wij waren er eind oktober 2018. Toen was het heerlijk rustig. Tips voor het bezoeken van de Krka watervallen in de herfst vind je bij de website Getbybus.

  • Wij logeerden bij B&B Kuca Bajlo in Zadar. Vanuit Zadar is het ongeveer 70 km rijden (1 uur).