De oude stad Trogir ligt op 7 autominuten (5 km) af van het vliegveld Split. Wat is heerlijker dan nog even een stadswandeling maken en de Kroatische sferen opsnuiven, voordat je in het vliegtuig naar huis stapt. Zeker als het zo’n mooi stadje als Trogir betreft. De stadswandeling in Trogir hoeft niet lang te duren; het sfeervolle schiereilandje is maar klein. Wij zochten zelf onze weg door de nauwe sfeervolle straatjes en besloten de wandeling met een drankje aan de enorme boulevard.

Trogir

Trogir is een oude stad met een rijke geschiedenis van ruim 2000 jaar. De stad bestaat uit 3 delen; het oude centrum op het schiereiland, dat wij bezochten. Een deel op het vaste land en een deel op het eiland Ciovo, aan de overkant van het water. In 1997 is het oude stadsdeel van Trogir op de werelderfgoedlijst van UNESCO komen te staan.

Trogir wordt ook wel een stadsmuseum genoemd. Binnen de muren vind je een veelvoud aan architectuurstijlen en sporen van allerlei periodes in de geschiedenis. De Romeinen, Grieken, Venetianen en zelfs Fransen hebben allemaal Trogir ooit veroverd. Hierdoor is er een interessante mix aan stijlen ontstaan, die allemaal behouden zijn gebleven.

Stadswandeling

Je bereikt het oude stadsdeel via een brug. Dan onder de stadspoort naar binnen en ineens sta je in een middeleeuws aandoende stad, met souvenirshops, Italiaanse ijswinkels en terrassen van nu. Het is leuk om te zien hoe men toch de moderne reclame buiten de deur houdt en eenheid en stijl heeft aangebracht in de uithangborden.

Wij lopen kriskras door de smalle weggetjes en laten ons verrassen. Natuurlijk komen we langs de St. Laurens Kathedraal. Die ligt op een strategische plek in het centrum. Voor een klein bedrag kun je de Kathedraal bezoeken en genieten van de dertiende eeuwse architectuur. Je kunt er zelfs de toren beklimmen. Verderop aan het einde van de boulevard lopen we tegen het indrukwekkende Kamerlengo fort aan. Dit vijftiende eeuwse verdedigingsgebouw is ook open voor publiek. Je kunt er over de verdedigingsmuren lopen en de toren beklimmen. Vanaf de muren heb je een geweldig uitzicht over de stad.

We sluiten af met een drankje op de enorme boulevard. Moderne dure jachten liggen aangemeerd op de beste plekjes. Een straatmuzikant probeert een boterham te verdienen. Je kijkt je ogen uit.

De stadswandeling Trogir in 10 foto’s

Kroatie - Stadswandeling Trogir - zicht op stad
Kroatie - Stadswandeling Trogir
old-mediteranean-city-house (2) Free Photo
Kroatie - Stadswandeling Trogir
Kroatie - Stadswandeling Trogir - Boulevard
Kroatie - Stadswandeling Trogir
Kroatie - Stadswandeling Trogir
above-the-roofs-of-trogir-73175_960_720 free image pixaby
Kroatie - Stadswandeling Trogir
Kroatie - Stadswandeling Trogir
flavicon wandelvrouw

Goed om te weten:

  • Trogir is een enorme populaire vakantiebestemming. Er is een groot aanbod aan hotels, privé-accommodaties en jeugdherbergen. Naast de cultuur, de sfeervolle stad zijn ook de stranden een trekpleister. Met de shuttleboot vaar je gemakkelijk naar Okrug op Civio.

  • Wil je in de maanden juli, augustus overnachten in Trogir, boek dan ruim van tevoren.

  • Kom je met de auto Trogir bezoeken dan is parkeren in het hoogseizoen best een uitdaging. Er zijn meerdere parkeerterreinen aanwezig op het vaste land. Hoe dichter je bij de brug parkeert, hoe duurder het is. De prijs is seizoen afhankelijk. Hou in het hoogseizoen rekening met prijzen tot 15 kuna per uur. Dat kan dus flink oplopen.

  • Wij bezochten Trogir op de laatste dag van onze wandelvakantie in Kroatië, die we doorbrachten bij B&B Kuca Bajlo in Zadar. Trogir ligt op 130 km van Zadar en op 5 km van vliegveld Split.