Lekker even wegdromen bij een documentaire over een wandeltrip over de Kungsleden. Mathias Wielinga wandelde 443 kilometer over het Kungsleden pad door Zweeds Lapland. Het leverde 33 minuten prachtige beelden op van de ongerepte Zweedse wildernis, ontmoetingen met andere hikers, geweldige zonsondergangen en het is daarmee een mooi document van hoe zo’n wandeltrip met wildkamperen eruit ziet. Mijn hart ging er in ieder geval sneller van kloppen.

Kijk je mee:

KUNGSLEDEN: A journey through Northern Sweden

Matthias, de maker van de Kungsledenfilm stuurde me de link toe. Het gaf mij de gelegenheid om hem wat vragen te stellen over wie hij is en waarom hij de film heeft gemaakt.

Wie ben je? Hoe oud? Nederlands?

Ik ben Mathias, 27 jaar oud, geboren in Chili, opgegroeid in Twente en woonachtig in Nijmegen.

Hoe ben je erop gekomen om de Kungsleden te gaan wandelen?

Kungsleden, of het koningspad, is een lange afstandwandeling van 443 kilometer door de Zweedse bergen. Het pad loopt door tal van nationale parken en door de ‘laatste wildernis’ van Europa. Je komt hier nog echte ongerepte natuur tegen – geen steden, wegen, sporen. Natuur én een pad. In 2016 liep ik al eens het noordelijke deel van het pad: het populaire deel tussen Nikkaloukta en Abisko, waar ook de Fjällraven Classic wordt gehouden. Ik vond dit ongelooflijk vet – maar ik was ook gelijk benieuwd naar de rest van het pad. Vooral de delen in het midden staan bekend als afgelegen. Hier vind je ook geen berghutten zoals op het eerste en laatste deel: die wildernis trok mij erg aan.

Wandel je vaker? Meer lange tochten gemaakt? Meer wild gekampeerd?

Voordat ik dit avontuur aanging heb ik wel vaker langer gewandeld. Vooral in Schotland (West Highland Way, East Highland Way, Affric Kintail Way, op Skye en dagwandelingen), in Chili, Patagonië in Torres del Paine national park en dus in Zweden, in het noordelijkste puntje. Dit altijd in combinatie met wildkamperen. Je tentje neerzetten ergens in midden tussen de bergen geeft zo’n vrijheid en gevoel van zelfredzaamheid. Verder maak ik geregeld kortere wandelingen, ook in Nederland. Maar zelfs dan soms met de tent – zoals het Twentepad via paalkampeerplaatsen.

Waarom besloot je je reis te filmen?

Het verhaal van een lange afstandswandeling is altijd bijzonder. De natuur is geweldig maar er is zoveel meer: afzien, slecht weer of prachtig weer, lange dagen maar bovenal: de mensen. Ook al is het zo ontzettend afgelegen, je komt altijd een handjevol mensen tegen. Ontzettend verschillende mensen, maar allemaal bezig aan hetzelfde avontuur en met dezelfde passie voor het buitenleven. Dat schept een band en zorgt voor bijzondere ontmoetingen.

Ik had altijd al de hobby om video’s te maken van mijn hikes. Afgelopen jaar ben ik mij verder gaan verdiepen in videografie, en ben ik ook content gaan maken voor wat routes in Twente. Zodoende besloot ik om van mijn hike een documentaire te maken!

KUNGSLEDEN: A journey through Northern Sweden
Hier vind je meer over wandelen in Zweden